artwork

AdWeek Europe’tan 7 paket

9 yıl önce

0

AdWeek sona ererken reklamverenlerin işine yarayacak trendler nelerdi? Nicola Kemp sizler için inceledi.

Artık kimse reklamcılık hakkında daha fazla konuşmak istemiyor. Etkinliğin adı ironik bir şekilde “Reklamcılık Haftası” olsa da reklamcılığın kendisi herkesin konuşmak istediği son şeydi. Sık sık programatik, hikaye anlatımı ve diğer konulardan bahsedildi ama reklamcılık kelimesi pek rağbet görmedi.

Bu yıl düzenlenen etkinlikteki 7 önemli paket şu şekilde sıralandı:

1-Pazarlama gündeminin zirvesinde doğruluk var

Craig Inglis’ten Katie Price’a AdWeek’in önde gelen yıldızları, doğruluğun tüketicinin güvenini sürdürmedeki önemi üzerine odaklandılar. Hangi panel ya da tartışma olursa olsun doğruluk kelimesi hep kullanıldı.

Sanatçı Grayson Perry de reklam dünyasının artan sakal uzatma takıntısını, “konformizmi reddedip doğruluk için çabalanması ironik bir girişim” olarak değerlendirdi. Vice EMEA’nın idari yöneticisi Matt Elek, birçok markanın, alışılmış olmayan ve özgün olmak istediğini ama bunların ne olduğunu öğrenene kadar çoktan işin ana akım olmaması dolayısıyla sinirlendiğini söyledi.

2. İnovasyon her şeydir

Yenilik, verilen sözlerden yapılan faaliyelere doğru evrildi etkinlikte. Red Bull firmasının İngiltere eski Pazarlama Müdürü Huib van Bockel, “Tüketiciler içeriği, bir ilişki kurmuşlarsa seçiyorlar; aksi halde yok sayıyorlar” diyerek, pazarlamanın artık Tinder’a benzediğini ve içeriğin sağa ya da sola savrulabildiğini sözleine ekledi. Unilever’ın Küresel Pazarlama Strateji Müdürü Jeremy Basset de, “Büyük markalar, daha küçük markalar tarafından işlerinin aksatılmasından korkmalı, start-up gibi çalışma hatasına düşmemeliler” diye ekledi.

3. Büyük veri ve kişiselleştirmenin çöküşü başladı

Büyük veriler, pazarlama gündeminin en üzerinde yer aldı. Komedyen Dave Gorman, kişiselleştirilmiş reklamların, endüstriyel olarak pazarda çizgiyi aşma riski taşıdığını, söyleyerek pazarlamacıları uyardı.

4. Kadınlar statükoya meydan okuyor

Ünlülerin açıklamalarının en güzel yerinde halkla ilişkiler uzmanları ordusu tarafından, sonlanmış gibi hissettirdiği günümüzde Havas Worldwide’ın Genel Başkanı Kate Robertson, düzgün konuşmasıyla karışıklığı alkışı hak etti.

Kensington Palace’ta düzenlenen Cosmopolitan etkinliğinde “Kadınlara yeterince ücret ödenmiyor, iyi bir şekilde terfi edemiyoruz ve birçoğumuz dehşet verici bir şekilde tehdit ediliyoruz, bu hiç iyi değil” şeklinde konuştu.

Grazia Magazine’in onuncu yıl kutlaması için düzenlenen panelde, İngiltere’de gündeme gelen yasanın birçok şirketi zor durumda bırakacağı vurgulandı. Bu yasa kapsamında 250 kişiden fazla insanın çalıştığı şirketlerde kadın ve erkek maaşları arasındaki farkın dikkat çekici ve utandırıcı olacağı belirtildi.

Başka bir yerde ise Sir Martin Sorrell, iş/hayat dengesini tartıştı. Campaign’e konuşan Sorrell, Çok az insanın aile, sosyal hayat ve kariyer konularında başarılı olabildiklerini ama bunu yapabildiklerini söyledi.

5-  Markalar, yeni görsel ekonomiyi sahiplenmeli

Videonun gücü ve görsel pazarlama da ayrıca gündemdeydi. Panelde pazarlamacılara, en çok gündemde olanın ya da en çok izlenilen yolu sürdürmenin, her zaman iyi bir strateji olmayacağı hatırlatıldı. Bunun yerine, zamanla, güvenilir partnerlerle ilişki kurmaya odaklanılması gerekiyor. Unilever firmasının Küresel Halkla İişkiler Müdürü Heather Mitchel, “Bana göre nicelik kalite değildir, ben daha çok gazeteci dürüstlüğüne sahip ve güvenilir bir partnerle çalışmayı tercih ederim” açıklamasında bulundu.

6- Teknoloji dünyası yaratıcılktan pay istiyor

Programatik pazarlamada söz sahibi olmak istiyor ama ajanslar markaların eğitimi konsusunda güçlerini artırmak istiyor. Reklamverenler programatiğin durduğuna yönelik inanışı hatalıydı ve bunu da Universal Pictures Başkan Yardımcısı Dawn Paine şu sözlerle belirtti, “Yaratıcılık fırsatı durmuyor. Kreatif ajanslar bu alanda çalışmaya devam ettikçe içerik ve ilgili reklamcılık örneklerinin artacağını düşünüyorum” ifadesini kullandı. Aslında bu durağanlık tartışması AdWeek için bir gelenek halini aldı. Geçen yıl Facebook ve Google’dan isimler reklamverenlere mobili anlayamadıkları için laf ettiğinde benzer bir tartışma yaşanmıştı.

7- Çeşitlilik kavramı derinleşiyor

Bütün hafta boyunca sık sık çeşitlilik meselesini gündeme getirdik. Şirketlerin dünyada pozitif etki yaratmak için doğruluk ve çeşitliliğin önemine sık sık değindik. Ajanslar bunları tartışırken Carat, Discover Media girişimiyle bunu gerçeğe dönüştürdü. Ajans, Regent Lisesi’nde okuyan 30 öğrenci için konkur başlattı. Onlardan Adidas ayakkabı için çalışmaları istendi. Bunlar daha sonra sektörün uzmanlarından oluşan bir ekiple çalıştı.

Carat’ın müdür yardımcısı Matthew Hook, “Hepimiz aynı dertten muzdaribiz. Hepimizin internetten anlayan ve teknolojiye ilgi duyan insanlara ihtiyacımız var. Bir yetenek eksiği var, daha fazla bu tür insanlara ihtiyacımız var” ifadesini kullandı. Bu sorunu ortadan kaldırmak için de buna benzer başka bir etkinliğe ihtiyacımız yok, artık harekete ihtiyacımız var.

Senin için
Tümünü göster
Canva, grafik tasarım yazılımı platformu satın aldı

Canva, grafik tasarım yazılımı platformu Affinity’yi satın aldı...