artwork

Yepyeni fırsatlar dünyası: m-ticaret

10 yıl önce

0

Mobil platformdaki tüketici davranışları ve ihtiyaçları doğrultusunda gelişen mobil uygulamalar günbegün m-ticareti şekillendirmeye devam ediyor. Comscore verilerine göre bugün medya tüketiminin %90’ının ekranlar (akıllı telefon, PC, tablet, televizyon), yüzde 10’unun ise radyo, gazete, dergi gibi mecralar üzerinden gerçekleştirildiğini görüyoruz. Online alışverişte ABD verileri, insanların yüzde 67’sinin, birden fazla ekran (akıllı telefon ve PC gibi) kullandığına işaret ederken, akıllı telefonlardan kolay erişim sayesinde anlık bir istekle alışveriş yapanların (yüzde 81) oranının planlı olanlara (yüzde 19) göre muazzam bir fark gösterdiğini ortaya koyuyor. ABD e-ticaretinde ise Amazon, eBay ve Wal-Mart’ın toplam online ziyaretlerinde mobilin payının %50’ye kadar çıktığını görüyoruz.

BTK verilerine göre ise Türkiye’de mobil internet kullanıcı adedi 2011’den bugüne çok hızlı bir artış gösterdi ve artış hızla devam ediyor. Yine BTK verilerine göre, Türkiye’nin önümüzdeki dönemde mobil penetrasyonunun Avrupa ile kıyaslandığında 10-20 puan arasında artış göstermesi bekleniyor. Bu artışta, Türkiye’deki yoğun genç nüfusun önemli bir katkısı var.

BKM-Deloitte Araştırması’na göre, mobil işletmecilerin abone sayısına göre pazar paylarını şu faktörler etkiliyor:

• 2012 itibariyle tüketicilerin yüzde 15’i akıllı telefon sahibi ve bunların yüzde 91’i internete bağlı. 2017’de nüfusun yüzde 47’sinin akıllı telefon sahibi olması bekleniyor.

• m-Perakende satışları 2012 itibariyle 300 milyon TL olarak belirlenmiş. 2017’de bu rakamın 3.2 milyar TL’ye kadar çıkması bekleniyor.

• Perakende müşterileri mobilde perakendecilerin kendi mobil uygulamalarını tercih etmiyor. Arama motorları ya da e-ticaret firmalarının uygulamalarını daha çok kullanıyor.

Mobil ticaretin geleceği

2017 yılına kadar mobil ticaretin şu yönlerde seyretmesi tahmin ediliyor:

• Mobil ödeme, müşteri tanıma uygulamaları ve mobil müşteri sadakat programları gibi ekosistemin, mobil fonksiyon gelişmelerinin ve daha hızlı internet bağlantılarının tüketicilerin kullanımına sunulması ile tüketicilerin mağaza alışverişleri için akıllı telefonlarını daha fazla kullanmaları bekleniyor.

• Deloitte’un mobil alışkanlık araştırması, NFC (Yakın Alan İletişimi) gibi teknolojilerin Türkiye’de henüz yeterli yaygınlığa ulaşmadığını fakat akıllı telefon kullanıcılarının bu konudaki beklentilerinin yüksek olduğunu ortaya çıkartıyor. Bu da kartsız ödeme, mobil ödeme ve mobil kupon kullanma gibi opsiyonlara yakında tüketicilerin daha çok talep gösterebileceğini işaret ediyor. NFC ile mağazada alışveriş yapmak isteyenlerin oranı yüzde 64, mağazalarda promosyonel indirim kartı olarak kullanmak isteyenlerin oranı ise yüzde 48.

• Akıllı telefonların geleneksel satış kanallarına olan etkisi ve büyüme potansiyeli, perakendecilerin bu yaklaşımlarını değiştirmeleri, farklılaşmalarını da sağlayacak. Akıllı telefonların 2017’de mağaza satışlarının yüzde 14-17’sini etkileyeceği ve satışa dönüşüm oranları üzerindeki pozitif etkileri düşünüldüğünde, perakendecilerin akıllı telefonları sadece mobil ticaret için değil, tüm işlerini etkileyecek stratejik bir inisiyatif olarak görmeleri gerekecek.

• Türkiye’de e-Perakende son senelerde büyük bir gelişim ve yılda yüzde 40’ın üzerinde büyüme gösterdi. Artan akıllı telefon kullanım hacmiyle birlikte de 2012’de Mobil-Perakende (m-Perakende) pazarı, e-Perakende pazarının bir alt kolu olarak oluşmaya başladı. 2017 yılına geldiğimizde resim farklılaşıyor olacak. Sadece mobil etkili perakende satışları, e-Perakende satışlarını aşıyor olabilir.

E-ticaret dünyasında kullanıcılarına iyi bir mobil deneyim sunma stratejisini belirleyen firmaların mobil trafiğinde önemli artışlar gözlemleniyor. Bunlardan biri de Markafoni.com. Site trafiğinin %40’ına yakını mobil trafikten alıyor. Ayrıca yeni mobil uygulamalarıyla sitede kullanıcıların geçirdiği vakit ortalama 4 kat artarak 2-3 dakikalardan 6-8 dakikalara ulaşmış durumda. Markafoni’nin satışlarının %25’i ise mobil üzerinden gerçekleşiyor.

Mobil uygulamalar değişen tüketici davranışları ve ihtiyaçları doğrultusunda evrilmeye devam edecek.  Bu ilerlemelerin çoğu daha akıllı, daha hızlı ve daha müşteri odaklı uygulamalar yönünde gerçekleşecek. Evrimin temelinde ise hayatı basitleştirecek yeni teknolojiler olacak. Teknolojiyi müşterinin hayatını kolaylaştıracak şekilde kişiselleştirilmiş çözümler ile kullanabilen şirketler rekabete karşı önemli bir avantaj sağlayacak. Mobil ticaret markalara yeni bir fırsatlar dünyasının kapılarını açıyor. Kapıdan içeri ilk girenler oyunu kazanacak.

 

Hakkı Arıkan

Markafoni Grup Pazarlama Direktörü

@Hakki_Arikan

 

Bu yazı Campaign Türkiye’nin Haziran 2014 sayısında yayınlanmıştır.

 

Senin için
Tümünü göster
BOM Karting Takımı Yeni Genç Pilotlarını Tanıttı

Borusan Otomotiv Motorsport (BOM) Karting Takımı, 2024 Türkiye Karting Şampiyonası...

Yeni Volkswagen Tiguan Satışa Sunuldu

2007’den bu yana 7.6 milyonun üzerindeki satış adediyle 2018’den günümüze...

Yeni Renault Captur’un Dünya Lansmanı Gerçekleşti

İçten yanmalı ve hibrit motor seçenekleriyle tanıtılan yeni Renault Captur...