artwork

Sektörel verilerin önemi…

10 yıl önce

0

Dijitalin dünya reklam endüstrisinin büyümesinde temel unsur olacağı pek çok araştırmada dile getiriliyor. PwC Outlook raporu, küresel reklam sektörünün 2017’ye kadar %5,7’lik büyüme göstereceğini, buna karşılık dijitalin büyüme oranının %13’lerde seyredeceğini, ancak gelişmekte olan pazarlarda bu oranın %25’leri bulacağını öngörüyor.

Türkiye’de 2011’den bu yana PwC’nin öngörülerini doğrulayan bir çizgide gelişen dijital, 2013’te toplam yatırımlardan aldığı payı %19,5’e çıkararak televizyondan sonra ikinci büyük mecra konumuna geldi.

Söz konusu oran ve rakamlar özelde dijitalin, genelde reklam endüstrisinin gelişimi adına büyük önem taşıyor. Pek çok reklamveren yıllık bütçelerini hazırlarken küresel ve ulusal verileri baz alıyor. Yerli – yabancı yatırımcılar yeni pazarlara girerken bu verileri dikkate alarak plan yapıyor. Bu nedenle verilerin temsiliyetinin gerçeği tam olarak yansıtması ve buna bağlı olarak çeşitlenen, genişleyen mecralardaki tüm formatları içine almasının önemi büyük.

Sektörel verilerin niteliği sadece iletişim bütçeleri, pazarlama/markalaşma stratejileri ve yatırım planları gibi mikro değerleri değil, aynı zamanda makro ekonomik politikaları ve/veya istihdam politikalarını bile etkileme potansiyeline sahip. Örneğin hızla gelişen, katma değeri yüksek bir sektör olan dijital, genç nüfusa sahip ülkemizde ayrı bir yere sahip. Benzer şekilde pazarlama dünyası dijital odaklı büyüme stratejileri kurmak yerine geleneksel alışkanlıkları sürdürüyor ve markaların gelecekteki performansını olumsuz yönde etkileyebilecek kararlar alınabiliyor.

Bu ve benzeri pek çok örnek vermek mümkün. Bizlere düşen, örnekleri çoğaltmak yerine sektörel büyüklükleri kapsamlı ve gerçekçi bir yaklaşımla yansıtmak. Burada görev öncelikli olarak sektörü temsil eden kurumlara, yani meslek örgütlerine düşüyor. Mecra büyüklüklerini, gelişimi hesaplarken objektif metodolojilerin kullanılması, sürdürülebilir ve temsiliyeti gerçeğe en yakın kapsamlı sektörel veri üretilmesini sağlamak hepimizin ortak sorumluluğu.

 

Ayşen Akalın

IAB Türkiye Genel Sekreteri

@Aysenakalin

 

Bu yazı Campaign Türkiye’nin Haziran 2014 sayısında yayınlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Bu yıl MIXX’te yenilikler var!

IAB ile Dijital Üzerine...

Dikkat! Dikkat!