artwork

Risklere karşı tedbirler aldık

4 yıl önce

0

Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri olarak Mart başında ilk vakanın çıkması ile konuyu hızla odağımıza aldık. Sahip olduğumuz ürün portföyünün Koronavirüs’ten korunmaya çalışan tüketicilerimize fayda sağladığı bilinciyle tüm iş süreçlerimizde ve faaliyet alanlarımızda topluma katkıda bulunmayı amaçladık. Kendimizi ürünlerimizin faydası ve servislerimizin etkinliğiyle bu mücadelenin bir parçası olarak gördük.

Süreç boyunca “çalışanlarımızın sağlığını riske atmadan, tüketicilerimize karşı olan sorumluluklarımızı yerine getirebilmemiz tedbir almakla mümkün” prensibiyle hareket ettik. Çalışanlarımızın sağlığını tehdit edecek risklere karşı aldığımız tedbirleri sürekli güncelledik ve artırdık.

Bunu yaparken, içinde yaşadığımız topluma karşı sahip olduğumuz sorumluluklardan dolayı faaliyetlerimizin kesintiye uğramaması için büyük özen gösterdik. Bir yanda üretim ve dağıtımı maksimize ederken diğer yandan çalışanlarımızın sağlığını korumak için çalıştık. Sosyal izolasyonun başlamasıyla birlikte mevcut çalışma düzenimizde halihazırda uyguladığımız uzaktan çalışma modelini tüm çalışma günleri için uygulamaya aldık.

Sosyal izolasyonun başlamasıyla, tüketicilerimizin hayatlarında meydana gelen değişim ve zorluklar karşısında onlara değer katmak, varsa bir sorunu çözmek ve yanlarında olduğumuzu hissettirmek üzere iletişime yöneldik.

İlk dönemde seyahat kısıtlamasından ziyaretçi sınırlamasına, fiziksel ve sosyal mesafeden sağlık kontrollerine pek çok uygulamayı hızla devreye aldık. Bununla beraber üretim ve tedarik tesislerimizde çalışmaya devam eden arkadaşlarımızı korumak üzere, sağlık otoritelerinin de yönlendirmeleri kapsamında en üst düzeyde hijyen tedbirlerini uyguladık. Çalışma arkadaşlarımızın koruyucu ekipmanlar ile çalışmalarını sağladık. Çalışma, dinlenme ve giyinme alanlarında sosyal mesafelerini koruyacak şekilde köklü düzenlemeler gerçekleştirdik.

Saha satış kadrolarımızın müşteri ilişkilerini daha çok teknoloji ve uzaktan erişim kullanarak yürütmelerini ve zorunlu olmayan durumlar dışında ziyaret yapmamalarını mümkün kıldık. Sorumluluklarını ofis dışından yürütebilecek tüm arkadaşlarımız için evden çalışma imkanı sunduk. Çalışanlarımızın evde ya da iş dışında da salgından korunabilmeleri ve sağlıklı kalabilmeleri için süreç boyunca uzmanların da katılımı ile düzenli bilgilendirmeler gerçekleştirdik. Süreç boyunca iş yeri hekimlerimize hem yüz yüze hem cep telefonu üzerinden 7*24 erişim imkanı sunduk. Haziran’ın ilk haftası itibarıyla ofise dönüş kapsamında %50 doluluk ile çalışmaya başladık. Ofislere kademeli dönüş yaptığımız şu süreçte de bilgilendirmelerimizi düzenli olarak devam ettiriyoruz. Tüm yerleşkelerimizde gerekli tedbirleri en üst seviyede almayı sürdürüyoruz.

Global olarak yaşanan bu süreç ilk etapta tüketicilerin tüketim alışkanlıklarında ve davranışlarında bir panik ve şaşkınlık yarattı. Bu da özellikle bizim Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri olarak portföyümüzde yer alan hijyen ürünleri gibi bazı kategorilerde talep patlamasına neden oldu. Bu durumda ilk önceliğimiz üretimin kesintisiz devam etmesi ve tüketicinin ihtiyaçlarını karşılamak için rafları dolu tutmak oldu. Yani üretimi ve dağıtımı maksimize ettik. Bu gayretimizi de özellikle sosyal medya üzerinden yaptığımız iletişimlerle tüketicilerimizle paylaştık ve onların endişelerini gidermeye çalıştık.

Sosyal izolasyonun başlamasıyla, tüketicilerimizin hayatlarında meydana gelen değişim ve zorluklar karşısında onlara değer katmak, varsa bir sorunu çözmek ve yanlarında olduğumuzu hissettirmek üzere iletişime yöneldik. Örnek vermem gerekirse; bebek bakım markamız Uni Baby ile evde kalan anne ve bebekleri merkeze aldık. Onlarla etkileşime geçecek içerikler ürettik ve bunları ağırlıklı olarak sosyal medya kanalları üzerinden paylaştık. Spotify hesabımızda bebekler için “Eğlenceli Şarkılar” şarkı listesi hazırladık. Tüketicilerimizin bu zorlu dönemi bebekleri ile daha rahat atlatabilmeleri için bir psikolog ile iş birliği yaptık. Uni Baby Instagram ve YouTube hesaplarımızdan anneler ve babaların sorularına cevap verdik.

Selin kolonya ile sosyal medya iletişimlerinde hijyenin önemine vurgu yaptık. Bayram döneminde her zamankinden farklı olarak yaşadığımız duyguları ve umudumuzu kaybetmediğimizi anlattık. Hijyenin öneminin ön plana çıktığı bu dönemde Selpak ile “kağıt havlu” iletişimine ağırlık verdik. Sadece mutfakta değil, banyoda da kağıt havlu kullanımının önemine dikkat çektik. Ev dışı kullanım sektörünün öncülerinden Eczacıbaşı Profesyonel ile salgında ortak alanlarda hijyenin öneminin altını çizdik. Canlı yayınlar yaparak eğitimleri tüm sektöre ücretsiz olarak açtık. Ayrıca Eczacıbaşı Profesyonel web sitesinde korona özelinde bir bölüm oluşturarak bu bölümü sektör için bir bilgi merkezi haline getirdik.

Yeni normalin kaçınılmaz değişime, esnekliğe ve hızlı adaptasyona dair olduğunu düşünüyorum. Belirsizliğe karşı tolerans seviyesinin artması gerekliliği de diyebiliriz buna.

Hepimiz gördük ki bu dönemde dijitalleşme hem tüketici hem de iş dünyasında hızını katlayarak belki de iki yılda geleceği noktaya geldi. Uzaktan çalışma modelleri, artan e-ticaret kullanımı, üretim süreçlerinin düzenlenmesi gibi birçok değişim hayatımızda kısmen ya da tamamen kalıcı hale gelecek. Önümüzdeki kısa ve orta vadeye yönelik tahminlere baktığımızda yeni normalin içinde eskisinden daha büyük ve sürekli bir değişim olduğunu söylemek mümkün.

Tüketici için sosyal izolasyon sınırlarının gevşetilmesi, işyerlerinin yavaş yavaş açılması moral ve umut veriyor. Ancak normalleşme sürecine girilmiş olsa da önümüzde hala tedbirli olmamız gereken bir süreç var.

Öte yandan yapılan araştırmalara göre tüketici artık korona dönemi, evde kalma gibi söylemler içeren iletişimlerden ziyade normal iletişimler görmek istiyor. Buna bağlı olarak biz de gündemin hassas konularını göz ardı etmeden korona gündemi dışındaki iletişimlerimize döndük. Ayrıca bu dönemde yükselen TV ve dijital mecra tüketimlerini dikkate alarak medya planlaması yapıyoruz.

 

Bilge Çiftçi
CMO – Eczacıbaşı Tüketim Ürünleri

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 101. sayısında yayımlandı.

Senin için
Tümünü göster
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu: “Türkiye bölgesel bir üs…

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatlarını küresel iş...