artwork

Strateji influencer ile birlikte belirlenmeli   

5 yıl önce

0

Influencer ajansı Takumi, markalara influencer marketing uygulamaları için stratejilerinin ne olacağı konusunda daha açık olmaları uyarısında bulunuyor.

Strateji influencer ile birlikte belirlenmeli-campaigntr

Influencer ajansı Takumi’den Adam Williams, influencer’ların “kendilerinin yaratıcı yönetmeni” olması ve kampanya yaratım sürecinin başından itibaren reklam ajanslarına dahil olmasının yararlı olacağını ifade ediyor.

Geçen yıl neredeyse büyük global markaların üçte ikisi sosyal medya influencer’ları için bütçelerini artırdığını söyledi.

Williams, medya ajanslarının ‘influencer marketing’ için ayrı bir bütçe ayırması yerine influencer’ları medya planlarında kalem olarak göstermesi onların öneminin arttığının bir işareti. Yine de markaların bir influencer için (daha genç tüketicilere çevrimiçi olarak erişmenin dışında) belirledikleri stratejide net olmaları gerektiği konusunda uyarıyor. 

“Potansiyel müşterileri çekmek, marka bilinirliği yaratmak veya satın alma isteği yaratmak için mi onlar kullanıyorlar? Diğer kanallarda da içerik kullanabilir ve bunun daha bütünsel bir yaklaşım olduğundan emin olabilirsiniz.” diye açıkladı Williams.

Yine de marka stratejisi ne olursa olsun Williams, influencer’ların kampanya stratejisini oluştururken ajanslarla birlikte ilk aşamada etkin rol almalarını şiddetle tavsiye ediyor. “Eğer harika bir yaratıcı iş çıkmasını istiyorsanız, influencer’ların kendi yaratıcı yönetmenliklerini yapmalarına izin vermek zorundasınız. Markanın ihtiyaç ve istekleri vardır fakat yine de bu süreçte hikaye anlatıcılığının gerçekleşmesine izin vermelisiniz.

Bulduğumuz şey esnekliğe sahip ve değişime açık olmayabilir. Influencer’lar müşteriye kitlelere ulaşırken işe yarayanın ne olduğu konusunda geri bildirim vermeli.” diyor.

‘Tembel yaklaşım’ 

Herkes tamamen ikna olmamış olabilir. VMLY&R Yönetici Yaratıcı Yönetmeni Harsh Kapadia, gereken yaratıcı fikri bulmanın influencer arama aşamasından daha öncelikli olduğu konusunda uyardı. “Influencer marketing, yaratıcılık için oldukça tembel bir yaklaşım olabilir. Influencer aynı zamanda bir ortaklık veya sponsorluk gibi bir fikir değildir. Başlangıcı yapabileceğimiz harika yaratıcı marka fikirlerine ihtiyacımız var ve daha sonra insanlarla doğru zamanda doğru yerde bağ kurmalıyız. Ancak o zaman (marka, fikir ve kitleyle bağdaşıyorsa) uygun influencer’ı aramak bir anlam ifade eder.

Tıpkı diğer iş birliklerinde olduğu gibi (insan ya da hayvan da olsa) influencer’lar ile yakından çalışmak esastır.” dedi.

Williams, influencer marketing geliştikçe influencer’ların reklam fırsatlarıyla ilgili daha bilgili hale geldiklerini ve izleyicileri tarafından yapay olarak algılanma ihtimaline karşı önlem almaları gerektiğini beyan etti.

Campaign Global Teknoloji Editörü Omar Oakes

 

 

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 89. sayısında yayımlandı.