artwork

Zümrüt Arol Bekçe: “En önemlisi hep beraber gülebilmek”

5 yıl önce

0

BKM CEO’su Zümrüt Arol Bekçe ile bu sene 3’üncü yılını kutlayan İstanbul Komedi Festivali özelinde, Türkiye’de komediyi ve festivali konuştuk.

ZUMRUT AROL BEKCE / FOTOGRAF MUHSIN AKGUN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fransızca “comèdie” kelimesinden alıntılanarak dilimize geçen komedi sözcüğü yani gülmeye neden olan olaylar, zamanın ve dış faktörlerin de etkisiyle giderek az rastladığımız bir terim halini alsa da, BKM CEO’su Zümrüt Arol Bekçe 3’üncü senesini dolduran İstanbul Komedi Festivali ile daha birçok yerde insanları güldürmeyi amaçladıklarını söylüyor.

Ceren Caner İstanbul Komedi Festivali nasıl doğdu?

Zümrüt Akol Bekçe Bundan yaklaşık 5 yıl önce ekip olarak konuşmaya başladık, 4 yıl önce de ilk teşebbüsümüzde bulunduk. Martin Short’u headliner olarak getirmek üzere anlaştık ancak planlanan tarihte erken seçim ilan edilmesi sebebiyle iptal etmek durumunda kaldık. 2016’da ise her şey yolunda gitti ve 6 günlük ilk festivalimizi gerçekleştirebildik. Komedi Festivali yapma kararı almamızdaki önemli etkenlerden biri de komediye olan inancımızın yanı sıra Ticket Master’ın 2014’te yayınladığı “State of play: Comedy UK” raporudur. Komedinin nasıl yükselen bir değer olduğu ve İngiltere’deki durumu hakkında oldukça kapsamlı bir rapordu, bize çok ışık tutu.

ZUMRUT AROL BEKCE / FOTOGRAF MUHSIN AKGUN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ceren Caner Türkiye’de komedinin mevcut durumunu ve geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Zümrüt Akol Bekçe BKM’nin temelleri mizah üzerine atıldığı için 24 yıl evvelki inancımız hiç azalmadan devam ediyor. Bizim arzumuz eski günlerdeki gibi Anadolu’da da yaygınlaşması. Bütün BKM oyunları sezon kapanınca Anadolu turnesine çıkardı. Aslen aynı durum bugünlerde İstanbul için de geçerli.  20 milyon nüfusu olan bir şehirde yalnızca Beşiktaş’ta etkinlik yaparak sektörü büyütmek mümkün değil. Elimizdeki oyunları Kadıköy, MOI Başakşehir, Maslak gibi farklı semtlere de taşımaya çalışıyoruz.

Ceren Caner Festival mottonuz olan “söyleyin de beraber gülelim” ile kimlere ulaşmayı amaçlıyorsunuz?

Zümrüt Akol Bekçe Biz 7’den 70’e herkesi hedefliyoruz. Etkinliklerimiz her yaşa, her kesime yönelik. Ailece de, arkadaşlarla da gelmek mümkün. Hatta tek gelip aynı şeylere güldüğünüz insanlarla arkadaş da olabilirsiniz. Fiyat politikamız ise olabildiğince seyircinin yanında. Öğrencilere, birden fazla bilet almak isteyenlere çok ciddi indirimlerimiz var.

Ceren Caner Bu mottoya karar verirken neyi amaçlayarak ilerlediniz ve mottonun çıkış hikayesi nedir?

Zümrüt Akol Bekçe “Söyleyin de beraber gülelim” Yılmaz Erdoğan’ın belirlediği bir motto. Biz mizahın çok ortak bir dil olduğuna inanıyoruz. Herkes bütün dünyada aynı şeylere ağlar; ölüm, ayrılık, hastalık gibi ama farklı şeylere güler. Bizi biz yapan en önemli şeylerden biri hep beraber gülüp eğlenebilmek.

Ceren Caner “Daima” köşesinden ve bu seneki konuğundan bahsedebilir misiniz?

Zümrüt Akol Bekçe Daima köşesinin bu yılki konuğu bizim tiyatromuzun da kuruluşunda katkıları olan Nejat Uygur.