artwork

Facebook, Hedef Kitle İstatistikleri API’ı kapatıyor

6 yıl önce

0

Facebook, pazarlamacıların araştırma yaparken başvurduğu Hedef Kitle İstatistikleri API’ı kapatıyor. Bunun sonucunda da bütün markalar Hedef Kitle İstatistikleri ana platformuna yönlendiriliyor.

Facebook, uzun bir süre reklamcıların bilgilere erişimini sıkı kontrol altında tutuyordu. Şimdi de Hedef Kitle İstatistikleri API’ı kapatarak dizginleri sosyal medya satıcılarının elinden alıyor.

Geçtiğimiz hafta Facebook, bazı şirketlerin sosyal ağın bilgi havuzundan ve geniş kullanıcı bilgilerinden faydalanarak milyonlar kazanmasını sağlayan arama aracını kapattı.

Hedef Kitle İstatistikleri, kullanıcıların demografi, yaş, eğitim, meslek, hobi, aile, gelir, bulunduğu yer, ilgi alanları ve yaşam tarzları hakkında bilgiler sunuyor. Daha da önemlisi, Hedef Kitle İstatistikleri birçok reklam teknoloji şirketlerinin bütçelerini yönetmek, kullanıcı profili yaratmak ve kampanya yürütmek için kullandığı Marketing API’ın parçası değil. Şimdi API’ın kapanmasıyla satıcılar ve tüm şirketler Hedef Kitle İstatistikleri programının başka bir versiyonuna transfer olacak. Burada Facebook, araya aracı sokmadan bilgileri doğrudan pazarlamacılara sunacak.

Yaptığı bir açıklamada Facebook şunları paylaştı: “Pazarlamacıları çok daha kullanışlı olan Hedef Kitle İstatistikleri aracında toplamaya karar verdik, bu nedenle bu yılın sonuna kadar Hedef Kitle İstatistikleri API’ı kapatıyoruz. Reklamverenlere ve ajanslara değerli bilgileri sağlamanın farklı yollarını denemeye devam edeceğiz.”

Facebook, Hedef Kitle İstatistikleri API’ı 2016 yılında Cannes Lions Yaratıcılık Fastivali’nde tanıtmıştı; Mondelez ve Anheuser-Busch onu deneyen ilk markalar oldular. O zamandan beri, API beta olarak kaldı ve farklı sosyal medya platformlarından bilgi çeken yığınlar API’a bağlanmış durumda.