artwork

Kurucusunu, Michael J. Fox ile tanıştıran Facebook sayfası

12 yıl önce

0

Bilim-kurgu denilince ilk akla gelen film serilerinden biri, Geleceğe Dönüş, orijinal ismiyle Back to the Future. Doktor, Marty Mcfly, Delorean, Biff Tannen gibi isimleri zihinlere kazıyan bir seri. Öyle ki, bu filmleri bir kez izlemiş olan herkes, Marty Mcfly’a korkak tavuk denilmemesi gerektiğinin bilincindedir. Bu kadar sevilen bu serinin, dünya genelinde en çok takip edilen Facebook sayfasının kurucusu tanıdık bir isim, Fatih Tüylüoğlu. C-Section Reklam Ajansı’nda reklam yazarı olan Fatih Tüylüoğlu, Universal Pictures tarafından New York’a davet edilmesini sağlayan sayfayı Campaign Türkiye’ye anlattı:

“2008 yılında “fan page” denilen hadise Facebook’ta ilk duyurulduğunda, kendi kendime “Bir şeyin fan page’ini açayım ama neyin fanıyım ki?” diye sordum. Back to the Future filmini çocukluktan beri çok sevdiğim için bu sayfayı açtım.

Açıldığı dönemde Facebook’ta bin küsur Back to the Future sayfası vardı. Farklı adlarla ve farklı dillerdeki bu sayfaların, birçoğunun adı da filminkiyle aynıydı. O dönem Facebook henüz sayfaları tek bir adrese bağlamamıştı ve bu yüzden aynı isimde yüzlerce sayfa oluyordu.

2006 yılından beri dijital mecra için yazarlık yaptığım ve web siteleri üzerine çalıştığım için bu sayfayı (o zaman sosyal medya diye bir tabir de çok yoktu) olabildiğince düzenli bir şekilde güncelleyerek, güzel içerikler girerek ve alınan geri dönüşlere dikkat ederek yönettim.

2010 yılında filmin bir başka fanı olan arkadaşım Berk Günsev’i,  sayfayı benimle birlikte yönetmesi adına sayfaya davet ettim. Berk Günsev de, uzun zamandır dijital sektörde, gerek ajans tarafında  gerekse müşteri tarafında çalışmış biri.  (Wanda Digital, C-section, Mavi Jeans, Sony…)

Aynı yıl, Universal Pictures filmin isim hakkı sahibi olduğunu ve sayfayı benden almak istediğini belirtti. Bu mesaj Universal Pictures’ın önemli isimlerinden biri olan Joe Eibert’ten geldi ve Universal’in hali hazırda bir başka BTTF sayfası vardı. Mesajın geldiği dönemde benim yönettiğim sayfanın 250.000; Universal’in Los Angles’ta bir sosyal medya ajansı  tarafından yönetilen sayfasının ise 170.000 fanı vardı. Ben de bu farkın şans eseri olmadığını, doğru ve iyi bir yönetim ile bu şekilde gerçekleştiğini – yaklaşık  80 mail atılan- bir süreçte anlattım kendilerine anlattım.

Universal sayfanın bizde kalmasına karar kıldı ve sürecin sonunda filmin 25. Yıl etkinlikleri için bizi New York’a davet etti. Bir anketle sayfanın fanlarından oyunculara ve yönetmenlere sormak istedikleri soruları topladık ve New York’a gittik. 25. Yıl Galası’nda bu soruları basın toplantısında Robert Zemeckis (BTTF, Forest Gump gibi filmlerin yönetmeni),  Michael J. Fox ve diğer tüm kadroya yöneltip, cevapları canlı olarak Facebook sayfasına yansıttık.

Sayfamız tüm dünyanın en büyük Back to the Future fan oluşumu. Sayfanın şu anda 1 milyonun üzerinde fanı var ve bu kitlenin büyük çoğunluğu Amerikalılar’dan oluşuyor. Ardından İngiltere, Meksika gibi ülkeler geliyor. İngilizce yönettiğimiz için,  Türkiye’den yönetilse de Türkiye altıncı sırada yer alıyor. (150.000 kişi civarı Türk var.) Sıfır reklam, sıfır duyuru ile muhtemelen bu ülkeden  yönetilen en başarılı Facebook sayfalarından biri olduğunu iddia ediyorum. Hiçbir promosyon ve reklam olmadan yakalanan bu rakamlar oldukça büyük.”

http://www.facebook.com/bttfseries

[checklist]

  • Campaign Türkiye web sitesinin özel haberidir… 

[/checklist]