artwork

3D baskı hakkında bilmeniz gereken 5 şey

11 yıl önce

1

İngiltere merkezli pazarlama iletişimi ajansı TMW‘nun teknoloji lideri Marc Curtis, 3D baskı teknolojisi hakkında bilinmesi gereken bilgileri paylaşıyor.

Marc Curtis

1- Bu teknolojinin birkaç değişik tekniği var

3D yazıcılar birçok çeşit barındırıyorlar. Bazıları erimiş plastikten, bazılarıysa lazerin reçine tozunu yakmasıyla obje üretiyorlar. Teknoloji çok hızlı gelişiyor. Erimiş plastik üzerinde şekil oluşturarak “ev pazarı” için plastik ürünler üretmek artık basit bir metod. Yeni çıkan 3D yazıcılar, obje ortaya çıkarmak için iki veya üç farklı renk ve şekil kullanıyorlar.

2- 3D yazıcıyla bir silah bile basabilirsiniz ama basılacak daha iyi objeler var

İnsanların 3D yazıcıları gördüklerinde sordukları ilk soru şu oluyor: “Bununla ne yapılıyor?” 3D yazıcılar, kullanıcıların limitlerini artıran olanaklara sahip bir teknoloji. Mobil telefon şirketlerinin SMS ile gönderilen reklamları ve 1980’lerdeki bilgisayar üreticilerinin evlerde kullanılan bilgisayarları zamanında düşünememesi gibi, 3D yazıcılar da kendilerine anlam katacak bir fikir için bekleyiş içerisindeler. Bu cihazla şimdilik birkaç kullanılabilir obje basılabiliyor: Kamera lens çerçevesi, Microsoft marka klavyeler için yedek ayak, Sony marka aksiyon kameralar için kask aparatı…

3- 3D baskı, fabrikadan tüketiciye kadar tedarik zincirinin her parçasını değiştirebilir

Bir tamirci olduğunuzu hayal edin. Arızalanan merkezi ısıtma sisteminize uyacak bir aleti almak için bir mağazaya gitmek yerine online mağazalar üzerinden ihtiyacınız olan eşyayı indirir ve o eşyayı yazıcınızda basabilirsiniz. Herhangi özel bir alete ihtiyacı olan hastane, yeni bir tampona gereksinim duyan araba tamir dükkanı, eğitim gereçleri almak isteyen okul gibi özel ve kamusal kuruluşlar gelecekte bu teknolojiyi kullanabilirler.

3D baskıdaki asıl sorun, objelerin 3D modellerini paraya dönüştürmek. Belki de yazıcı ve tarayıcıların evlerde kullanılamamasından önce fotokopi dükkanlarının çok popüler olması gibi 3D baskı işinin de bu anlamda büyüyeceğini düşünebiliriz.

4- 3D baskı, dijital fabrikasyon teknolojisinin sadece bir parçası

Birçok 3D baskı ünitesi; lazer kesme, işleme ve 3D oymacılık gibi farklı dijital fabrikasyon teknolojileri alanlarında da kullanılıyor.

5- 3D baskı ile ilgili rakamlar

* Bir ev ünitesinin fiyatı 1.400 ila 4.600 dolar arasında değişiyor.

* Bir makara filaman telin fiyatı 46 dolar. Cep telefonu büyüklüğünde basılan bir objedeki filamanın maliyeti kabaca 1,5 dolara denk geliyor. Ayrıca, son zamanlarda fiyatlar giderek düşüş gösteriyor.

* 1981 – İlk 3D baskı modelinin oluşturulduğu tarih

* 2010 – İlk yerel 3D ünitelerin kullanım tarihi

* 2 saat – 3D baskı cihazının bir kamera büyüklüğündeki objeyi basma süresi.

Kaynak: The Wall Blog

 

 

Senin için
Tümünü göster
Canva, grafik tasarım yazılımı platformu satın aldı

Canva, grafik tasarım yazılımı platformu Affinity’yi satın aldı...