artwork

Robyn Frost: Kapsayıcılık

6 yıl önce

0

Alanında uzman isimler, yakın gelecekte iletişim sektöründe bizleri nelerin beklediğini anlattı. Buna göre, gelişen teknolojiyi ve datayı kullanmaları halinde mobilden sosyal medyaya, kültürel trendlerden reklam ajanslarına kadar çeşitlenen pazarı bekleyen fırsatlar neler?

Robyn Frost: Kapsayıcılık

Robyn Frost, Freelance Metin Yazarı
Harekete geçmek için birbirimize güvenemeyeceksek, neyi başarabiliriz ki? Sesinizi yükseltin, meydan okuyun, dinleyin ve kendi ayrıcalıklı konumunuzu göz ardı etmeyin.

2018, katılımcılık konusunda, söylediklerini lafta bırakmama zamanı olmalı.

10 yaşındaki kendinizle karşılaşıyorsunuz ve ona hayatınızı anlatıyorsunuz. Uykusu mu geliyor yoksa hemen kalkıp bu hayata başlamak için kollarını mı sıvıyor?

İnsanlarıyla, gece uyutmayan fikirleriyle, ortaya dans ederek çıktığında reklam gibi görünmeyen veya öyle hissettirmeyen reklamlarıyla sektörümüzü seviyorum. Ancak aynı şeyi söylediği halde eyleme yönelik neredeyse hiçbir nokta göstermeyen sayısız karşıt görüş bende bıkkınlık yaratıyor. Yaratıcı yöneticiler sıkıldıklarını söylüyor ancak bahsettikleri problemleri çözmek adına yeteri kadar çaba sarf etmiyorlar. 10 yaşındakiler çekip gidiyor.

Creative Equals kurucusu Ali Hanan, dinlemeyi bilen katılımcı liderlere duyulan ihtiyacın altını çiziyor. Bu kişileri, “Onlar müttefiklerdir ve ‘doğru olanı yapmak’ için, kendi ayrıcalıklarına sahip olmayanları desteklemeleri gerektiğini bilirler. Empati her şeydir” şeklinde anlatıyor.

İş açısından bakınca, hem hedef kitle içinde olan hem de olmayan kişilerle konuşmak gerektiğini savunuyor. Bu davranış, kendi önyargılarımızla mücadelenin ötesinde, işimizi başarıya dönüştürmemiz için de yaşamsal öneme sahip bir yaklaşım. Şöyle sorular sormalıyız: “Bu iş bir yankı uyandırıyor mu? Özgün mü? Kitleler tarafından benimseniyor mu? Bize yeni bakış açıları kazandıracak mı?”

Hata yaparak öğreniyoruz

Leyya Sattar ve Roshni Goyate The Other Box’ı, etnik çeşitliliğe yeteri kadar odaklanılmadığı için, “Sadece siyahiler değil, engelliler, LGBTQIA+ topluluğu, göçmenler ve farklı sosyoekonomik sınıflardan insanlar gibi pek çok azınlık grubu diyalogun dışında bırakılıyordu” diyerek kurdular. İş yerinde kullanılan dil konusunda tartışmanın teşvik edildiği Know Your Bias atölyeleri, “bu tartışmaların yapılabileceği ve insanların hatalarından ders alabileceği” güvenli ortamlardı. Onlar olmasaydı insanlar kullandıkları dilin ve kültürlerinin dışlayıcı olduğunu fark etmeyebilirlerdi. “Eğer bir kişi için eşitlik istiyorsak, herkes için eşitliğe ihtiyacımız var” diye ekliyorlar.

ThisAbility kurucusu Sulaiman Khan, “Haksız yere marjinalleştirilen herkesle dayanışma sağlamak kritik öneme sahip” diyor. Kişilerin hatalarını kabullenmeleri gerektiğinin, çünkü onlar sayesinde öğrendiğimizin altını çiziyor.

Şu sıralar “çeşitlilik tartışması bittiği zaman” konusu gündemde – Khan, bu zamanı “azınlıkların, en kötü ihtimalle, sürekli taleplerde bulunan sorun çıkarıcılar, en iyi ihtimalle ise dikkatlice pazarlık yapılması gereken ayrı bir oluşum olarak görülmediği, azınlıkların yaşama ve gelişme hakları sorgulanmadığı zaman” olarak açıklıyor. Bu sorumluluğun sadece sosyal güç ve ayrıcalığa sahip olanlara değil, herkese düştüğünün altını çiziyor.

Reklam dünyasının #MeToo ile yüzleşmesi

Bu alanı reklam dünyasının Harvey Weinstein sonrası yaşayacağı yüzleşmeye değinmeden kullanmak yanlış olurdu. Benim de aralarında yer aldığım pek çok kişinin kafasında, “o tipteki” hikayeler ve bu deneyimler yaşandığı zaman göstermedikleri destek nedeniyle kötü bir şöhrete sahip olmuş, asla çalışılmayacak ajanslar listesi yaptığı üzücü bir gerçek. Söz konusu ister taciz, ister seksizm, ister herhangi bir türdeki ayrımcılık olsun, kendimizi ve aynı dönemde çalıştığımız kişileri savunurken, sözlerimizden şüphe duyulmayacağı, yaftalanmayacağımız ya da kovulmayacağımız konusunda güvenceye ihtiyacımız var.

Sanıyorum bu güvencesizlik pek çok kişinin bu tip davranış kalıplarına iştirak etme veya onları görmezden gelme nedenlerinin bir kısmını oluşturuyor ve bu tavır yukarıdan aşağıya doğru yayılıyor. Anlıyorum, sadece “işinizle” tanınmak istiyorsunuz, yaptığınız direnişle değil. Bunun ajanstaki diğer insanlarla ilişkilerinizi etkileyeceğinden veya gelecekteki işlerinizde kara listeye alınmanıza neden olacağından (kaldı ki olmamalı) korkuyorsunuz. Ama bence, hiçbir şey söylenmezse olacaklardan daha çok korkmalıyız. Her kim olursanız olun, bunu dile getirin. Bu, aynı zamanda sizin de sorununuz.

Bu yüzden hareketi aşağıdan yukarıya başlatmalıyız, üst düzey kişilerin birbirleriyle konuşmaları yeterli değil. 2018 yılında junior yaratıcıların seslerini duyurmaları için bir site açacağım, çünkü bizim fikirlerimiz ve görüşlerimiz de eşit düzeyde değerli. Neticede bizler, yarının yönetici yaratıcılarıyız.

Değişimi başlatanlardan olun

Şimdi sizin gerçekleştirebileceğiniz eylemlere gelelim. Cannes’da yer almak için bir 10.000 daha çarçur ettikten sonra “zor bir yıl geçiriyoruz” demeyin, sözünüzün arkasında durup paranızı değecek yere yatırın. Creative Equals ile iş birliği yapın ve çalışmalarına maddi destek verin. Bir erkek misiniz? İyi haberlerim var. Her kadının beklediği müttefik olabilirsiniz. Token Man’e göz atın. The Other Box’ın atölyelerine katılıp tanıdığınız herkese haber verin. Khan’la iletişime geçin, ona iş verin. Korkusuz olun ve saçmalıkları ortaya çıkarın. Ve değişimi en baştan ele alın, eski reklamcılık okulum SCA 2.0’da eğitim gören yeni nesil yaratıcı yeteneklere danışmanlık yapın. Herkes eğitim alacak güce sahip değil, daha fazla burs verilmesine yardımcı olun. Eğer sektöre girenlerin çeşitliliğine katkı sağlarsak, sektörde çeşitliliği güçlendirmiş olacağız.

Harekete geçmek için birbirimize güvenemeyeceksek, neyi başarabiliriz ki? Doğru olanı yapmak için unvanlarımızın başına yazılacak kısaltmalara, yılların deneyimine veya herhangi birinin iznine ihtiyacımız yok. Sesinizi yükseltin, meydan okuyun, dinleyin ve kendi ayrıcalıklı konumunuzu göz ardı etmeyin.

Bu sayede 10 yaşındaki haliniz kalkıp başlamak için kollarını sıvar.

 

Kapak dosyasında yer alan öngörülerin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.