2016 bitti

7 yıl önce

0

Zor günler geçirdik ülkece, biliyorum. Hepsinin üstesinden geliriz, bir olduktan sonra, inandıktan sonra. Bu gelişmelerin ekonomik sonuçları hepimizi zorlayan bir yıl oldu, bu açıdan da çok umutlu bir 2017 beklentim de yok.

Pekiyi son beş yılımız nasıldı?

Geçtiğimiz yıla dek Doğrudan Pazarlama yüksek bir trenddi. Gerek ölçülebilir olması gerek iş sonuçları açısından pazarlama bütçesinden aldığı payı yükseltiyordu. Özellikle sosyal medya ve dijitalin yükselişi, aynı zamanda etkinliklere sosyal medya ve dijitalin entegrasyonu ile erişim sayısının ve kişi başına erişim maliyetlerinin düşüyor olması bu artışta önemli etkenler.

Dijitalin farklı dünyası geçtiğimiz beş yılda fiziksel hayatla teknolojiler yardımıyla tekrar buluştu ve artık entegre olarak birlikte yürüyor.

Tütün ve alkollü içecek endüstrisinin yasaklar nedeniyle başta müzik ve sanatsal etkinliklerden çekilmesi; insanların kalabalık yerlerden uzaklaşması; yaşadığımız siyasal belirsizlik döneminin piyasaya etkisi, darbe girişiminin getirdiği çalkalanma, Rusya ile yaşadığımız kriz süreci ve terör saldırılarıyla turizmdeki düşüşün MICE sektörünü vurması; dövizin yükselişi ve yurt dışı kaynaklı operasyonların maliyetlerinin yükselmesi; Orta Doğu’da yaşanan savaşın Türkiye’ye etkileri ise sektörümüzü olumsuz etkileyen faktörler oldu. Kriz dönemlerinde doğrudan pazarlamayı diğer pazarlama yöntemlerinden avantajlı kılıyor. Uzun vadede etkisini gösteren “bilinirlik”, “prestij”, “farkındalık” çalışmalarının karşısında doğrudan pazarlama birebir gerçek tüketiciyle buluşma şansı, satış noktalarında tüketiciyi yönlendirebilme imkanı, kısa vadeli ve sonuç odaklı çözümler ile hala reklamveren için krizden çıkmanın en etkili yöntemi gibi gözüküyor. Markalarımızın, 2017 planlarını yaparken Doğrudan Pazarlama ajanslarının stratejik yaklaşımlarını da dinlemeleri gerektiğini düşünüyorum. Markalar ajansların sadece uygulama güçlerinden yararlanmakla kalmamalı, yaratıcı ve stratejik kaslarını da çalıştırmalı. Tüketicilerin hayatlarının içinde olan bu ekipler, gerek tecrübeleri, gerekse vizyonları ile markaları ve planları bir üst seviyeye taşıyabilir.

DPİD üyesi ajanslarımız 2017’ye hazır.

 

A.Serhat Demirel

DPİD YK Başkanı

 

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye Ocak 2017 sayısında yayımlanmıştır.