artwork

En çok tıklanan kampanyalar yorumlandı

8 yıl önce

0

Tüm yıl boyunca Campaign Türkiye okurlarının en çok tıkladığı 12 reklam kampanyasını belirledik, reklamverenler ve kreatifler yorumladı. Bu ay Lowe İstanbul Yönetici Kreatif Direktörü Emrah Akay, Puma Türkiye Pazarlama Müdürü İlayda Yağmur Saray, Filli Boya & Alligator’ün Pazarlama Müdürü Çağdaş Korkmaz ve BLAB İstanbul Kreatif Direktörü Taylan Yapıcı kendi bakış açılarından yılın kampanyalarını değerlendiriyorlar.

 

1. Coca-Cola – Yemezler

 Emrah Akay – Lowe İstanbul Yönetici Kreatif Direktörü

 (1) Coca-Cola. Geleneksel “her yemeğin yanında Coca-Cola” stratejisinin son halkası olarak karşımıza çıkan “Coca-Cola’sız Yemezler” serisi başarılı casting’i ve neşeli planlarıyla dikkat çekiyor. Şarkı akılda kalıcı. Ancak her ne kadar espri olsa da belirli bir inandırıcılık sorunu var. Kadının yaptığı yemeği yüceltmek yerine Coca-Cola’yı yüceltmek buna sebep oluyor. Gelin-kaynana filmi, gençlere göre çok daha iyi kotarılmış. Gençler filminde “tension” hiç yok.

 

 

 İlayda Yağmur Saray – Puma Türkiye Pazarlama Müdürü

 (1) Coca-Cola. Reklam filminin izleyicinin aklında kolay kalan melodi ve sözler içeren müziklerle yapılmasını çok doğru buluyorum. Siz de gün içinde kimi zaman kendinizi böyle bir reklamın şarkısını söylerken bulmuyor musunuz? Coca-Cola da yine bunu çok güzel bir şekilde başarmış. Diğer yandan sürekli aynı şeyin üzerinde dönüyor olmaları da biraz sıkıcı olmaya başladı. Sofra, yemek, masanın etrafındaki mutlu insanlar, enişteler, teyzeler, çocuklar…

 

 

2. Dardanel – Unutulmaz Tonlar

Emrah Akay – Lowe İstanbul Yönetici Kreatif Direktörü

(2) Dardanel. Unutulmaz Tonlar; fikriyle, prodüksiyonuyla komple neşe saçan bir iş. Eski Türk filmi klişeleriyle hala etkili ve güzel işler çıkabiliyor olması sevindirici. Ben kendi adıma çok eğlendim. Klişelerde kullanılan temalar rahatsız etmeyecek bir biçimde aynı eğlenceli anlayışla ürün faydalarına da bağlanmış.

İlayda Yağmur Saray – Puma Türkiye Pazarlama Müdürü

(2) Dardanel. Tek kelimeyle izleyiciyi içine alan bir çalışma! Ayrıca reklamı izlediğimde marka benim için öyle bir imaj değiştirdi ki… Hedefleri olan gençlerin dikkatini 12’den vuracak bir senaryo ve kurguya sahip 3 reklam da. İzlerken hikayenin Dardanel ile nerede birleşeceğini merak ettiğiniz için izlemeye devam ediyorsunuz. Yine de ortalama video izleme süresinin 1 dakikanın çok altında olduğunu düşünürsek, ilk film biraz gereksiz ve kendini tekrarlayan sahnelerle uzamış.

3. Algida – Seçim

Emrah Akay – Lowe İstanbul Yönetici Kreatif Direktörü

(3) Algida. Seçimlerle dolu bir yılda, herkesin sevdiği efsane dondurmalardan hangisinin geri döneceği seçimi yaptırılarak sosyal medyada gerçekten ‘buzz’ yaratan bir işe imza atılmış. Seslendirme tercihleri ayrıca başarılı. #benimseçimim Buzzy bu arada :)

İlayda Yağmur Saray – Puma Türkiye Pazarlama Müdürü

(3) Algida. Sloganlar çok güzel, 3 Adam da cuk diye oturmuş bence filme. Ayrıca tüketiciyi işin içine dahil eden ve başka bir mecrada da aktivasyon sağlayan reklamları çok başarılı buluyorum. Tüketicinin markayı daha çok sahiplenmesini ve sadakati sağlıyor.

4. Garanti Bankası – Esnafından Bankasından Önce Komşusu: Garanti

Emrah Akay – Lowe İstanbul Yönetici Kreatif Direktörü

(4) Garanti Bankası. Esnafın bankasından önce komşusu filmi, doğal akan senaryosuyla gayet tatlı kalıyor akılda. Bankaların para ilişkisi dışında müşterilerini tanıyan, anlayan, aynı dilde konuşan, dostluğunu esirgemeyen ilişkiler kurmalarını anlatmaları iyi bir şey. Ancak bunun altının doğru ürünlerle de doldurulması, hizmetin ötesine geçmesi gerekiyor. Yoksa bankanın bu anlayışa sahip olduğunu anlıyorsun, orada bir sıkıntı yok. Her banka aynı şeyi söylüyor da olabilir. Fark ürüne yansıdığında nerede?

İlayda Yağmur Saray – Puma Türkiye Pazarlama Müdürü

(4) Garanti Bankası. Hayatın içinden bir hikaye yakalamaya çalışıp bir o kadar da gerçek hayatta asla karşılaşamayacağımız bir senaryo yaratılmış. Ayrıca bir insan böyle bir yardımda bulunurken iş kimliğiyle değil sosyal kimliğiyle yapar bunu. Hiçbir yerinden tutamadım açıkçası. Ayrıca bu komşu olma fikri maalesef yaratıcı değil, rakipler tarafından da kullanılan bir vurgu. Neyse ki tavuk faciası kadar kötü değil :)

5. Algida – Maraş Usülü Dövme Dondurma

Emrah Akay – Lowe İstanbul Yönetici Kreatif Direktörü

(5) Algida Maraş Usulü. Burada Algida’nın yerel bir lezzeti yerel bir akılla sunduğunu görüyoruz. Basit, söylemesi gerekenleri minik tatlılıklarla dede torun üzerinden anlatan ve “Maşallah” gibi bir deyimi de güzelce kullanarak işini yapan bir film diyebiliriz.

İlayda Yağmur Saray – Puma Türkiye Pazarlama Müdürü

(5) Algida Maraş Usulü. Tüketiciye ürün hakkında vermek istedikleri her şeyi bu reklam filmiyle aktarabildiklerini düşünüyorum. Deneyimli pastane sahibi dede fikri samimi ve sıcak. Algida Maraş Usulü’nün hitap ettiği müşteri kitlesini yakalayan bir tercih olduğunu düşünüyorum.

6. Vestel – Gururla Yerli

Emrah Akay – Lowe İstanbul Yönetici Kreatif Direktörü

(6) Vestel. Yıllardır Alman, Amerikan, Japon teknolojisinin üstünlüğüne inanmış bir kitleyi yerli teknolojinin de iyi olduğuna inandırmaya kalkışmak oldukça zor bir iş. Biz de gururla, aslanlar gibi yapabiliyoruz neticede. Ben şahsen buna ikna olmuş bir insanım. Ancak teknoloji satmak için milli duygulara oynama, fabrika gösterme, gaz verme düşüncesi 90’larda kaldı sanıyordum. Yanılmışım. Jeopolitik gelişmeler de yanıldığımı doğruluyor. İşin bu tarafını bir kenara bırakırsam, iyi bir relansman olduğunu söyleyebilirim. Ama içimden bir ses eski Vestel robotlarının daha heyecan verici olduğunu da söylemiyor değil.

İlayda Yağmur Saray – Puma Türkiye Pazarlama Müdürü

(6) Vestel. Reklamı analiz etmek için bile izleyemedim… Kenan İmirzalıoğlu’nun okuduğu metin çok uzun. Reklam boyunca arkadan sürekli biri konuşarak bir şeyler anlatmaya çalışıyor, bunu dinlemek çok yorucu. Amaç konuşarak bir şey anlatmaksa neden reklam filmi çekiyoruz ki? Ayrıca Kenan-Vestel birlikteliği de olmamış gibi…

7. Samsung – Duyan Eller

 Çağdaş Korkmaz – Filli Boya & Alligator, Pazarlama Müdürü

 (7) Samsung. Elektronik piyasasının en büyüklerinden biri olan Samsung, son derece hassas bir konuda, kendi alanında çok iyi düşünülmüş ve fark yaratan bir hizmet hazırlayarak, müşterileri için yapabileceklerinin sınırı olmadığını bana göre göstermiş oldu. İşitme engelliler için sunulan hizmetin hedef kitlesine olan faydası tartışılmazken, bence firmanın sosyal bir konuya bu denli başarılı bir şekilde çözüm sağlaması, Samsung markasına şimdiye kadar kendisini yakın hissetmeyen kitlelerin de dikkatini çekti. Reklam filminin, izleyenlere hissettirdiği duyguların sömürüden uzak ve son derece gerçek olmasının da markanın imajına olumlu katkısı olduğunu söyleyebilirim.

 

 Taylan Yapıcı – BLAB İstanbul Kreatif Direktörü

 (7) Samsung. Benim için 2016’nın en değerli işlerinden. Bir kere, filmi izlediğinizde çok iyi şeyler hissediyorsunuz. Bir kurgu, işle izleyiciyi -ya da katılımcıyı- bu seviyede yakalamak pek mümkün değil. Taksiciyle konuşabilmek gibi bizim için çok basit, çok genel geçer, üzerinde düşünmeye gerek duymadığımız, sahip olduğumuz için minnet duymaya değmez meselelerin birisini mutluluktan ağlatıyor olması ve o gözyaşının gerçek olması… Ne diyebilirim ki, gerçekliğin etkileyiciliği budur işte!

Bazen o bir damla gözyaşı ya da küçük bir gülümseme için çalıştığımızı bilmek yeter ve bu mesleği neden seçtiğimizi en kötü anlarımızda hatırlatır ya bize; işte bu iş öyle bir iş.

8. Fiat Egea – Ezber Bozan Sedan

Çağdaş Korkmaz – Filli Boya & Alligator, Pazarlama Müdürü

(8) Fiat Egea. Son derece iddialı bir şekilde pazara sunulan Fiat Egea iddiasını, reklam dilinde kullanılan alaycı ama bir o kadar da kendinden emin söylemlerle de gerçek anlamda oldukça üst bir seviyede konumlandırıyor. Markanın fiyat ve performans ekseninde en uygun yeri alabilmesi adına doğru bir hamle yaptığını düşünüyorum. Hedef kitle olarak pahalı bir otomobile gücü yetmeyen, ancak ihtiyacı olan özellikleri sunan ve gücünün yeteceği bir otomobili alabilecek kişilerin seçilmiş olması, amaca son derece uygun gözüküyor.

Taylan Yapıcı – BLAB İstanbul Kreatif Direktörü

(8) Fiat Egea. Kampanyanın ‘Ezber Bozan Sedan’ lafı hayli iddialı. Hatta bence fazla iddialı. Otomobil dünyasında bir ürünün ezber bozduğunu iddia edebilmeniz için gerçekten ezberleri bozan Tesla gibi bir marka olmanız gerektiğini düşünüyorum. Yoksa pahalı otomobiller iyidir gibi ezberlerden bahsetmek, biz de iyiyiz ama pahalı değiliz demek fazla klişe geliyor bana. Böyle bir iddian varsa daha fazla inandırıcı nedene ihtiyacın var. Elbette bu, işin brief’iyle ilgili olan kısmı. Reklam filmine gelirsek; iyi çekilmiş, iyi seslendirilmiş bir film. Ünlü kullanımı da güzel. Erdal Beşikçioğlu çok güzel bir abi zaten. ‘Şunlar kapatsın’, ‘bunlar izlemesin’ tavrını da sevdiğim bir film oldu ayrıca.

9. Sek – İyi Sütten İyi Peynir

Çağdaş Korkmaz – Filli Boya & Alligator, Pazarlama Müdürü

(9) Sek, bir taşla iki kuş vurmayı amaçladığı reklam kampanyası ile süt konusundaki uzmanlığını peynir alanına da taşıdığını vurguluyor. Reklam filmi sempatik ve başarılı olmuş, özellikle de çizgi film tadında öğretici bir dile sahip olması, küçük yaştaki tüketicilerin de ilgisini çekecektir. Tabii ki rekabetin üst seviyede olduğu bu sektörde rakiplere karşı daha fazla pay kapmak ve bu başarıyı sürdürmek için ilk dönemde son tüketicilerin cebine de oynamak gerekebilir. Sonuçta iki kere iki her zaman dört etmeyebilir.

Taylan Yapıcı – BLAB İstanbul Kreatif Direktörü

(9) Sek. Tam olarak fikrini anlamadığım bir iş. Sütün beyazlığından yola çıkarak beyaz bir dünya yaratma peşinde olmayı, kullanılan tekniğin o günlerde trend olmasını anlıyorum ve yaratıcı ekip için cezbedici taraflarını görüyorum. Ancak bunu yapabilmek için filmde vazgeçilmemesi gereken tek şey olan lezzetten vazgeçmeyi anlayamıyorum.

10. Fuse Tea – Köstebek

Çağdaş Korkmaz – Filli Boya & Alligator, Pazarlama Müdürü

(10) FuseTea, buzlu çayın rahatlık hissini esprili ama biraz abartılı bir dille anlatmış. Yalnız reklamdaki karakter normalde içinde bulunduğu durum itibarı ile gergin bir tip olarak seçilseydi, buzlu çayı içtikten sonra göstereceği değişim daha etkili ve komik olabilirdi diye düşünüyorum. Yine de markanın rahatlık mesajı doğru bir yere oturuyor. Bu arada mafyayı dinleyen polislerin su ısıtıcısından poşet çay içmeleri de gözden kaçmamalı…

Taylan Yapıcı – BLAB İstanbul Kreatif Direktörü

(10) FuseTea. İşçiliği iyi olan bir film. Yönetmenlik iyi, oyunculuk iyi. Metinler iyi yazılmış. Sonuçta ortaya iyi bir film çıkmış. Bu işle ilgili benim tek problemim, işin fikrinin normal olması ve beni diğer saydıklarım kadar etkilememesi oldu.

11. Kipa – Annelerden Günün Şakası

Çağdaş Korkmaz – Filli Boya & Alligator, Pazarlama Müdürü

(11) Kipa, Anneler Günü’nde güzel ve eğlenceli bir işe imza atmış gözüküyor. Bir tarafta filmde oynayan anneler ve çocuklar için bu özel güne farklı bir anlam katarken, diğer yandan da her kesimden ailenin alışveriş yaptığı bir yer olarak markasını konumlandırıyor. Sunduğu ürün gamının klasik marketlerle kıyaslandığında; elektronikten, giyime ve modern oyuncaklara kadar geniş bir yelpazede olduğunu da filmin içeriğine gizlediklerini söyleyebiliriz.

12. Pierre Cardin – Sana da Bu Yakışır

Çağdaş Korkmaz – Filli Boya & Alligator, Pazarlama Müdürü

(12) Pierre Cardin, sunduğu modern ve kaliteli ürün çeşidini; orijinal bir müzik eşliğinde, mevsime göre değişen renklerle uyumlu olarak tüketicisi ile buluşturuyor. Her ortama uygun, tüketicisine yakışan ürünler sunan markanın imajı için tamamlayıcı bir reklam çalışması olmuş. Reklam içindeki geçişler de son derece profesyonel ve başarılı…

Taylan Yapıcı – BLAB İstanbul Kreatif Direktörü

(12) Pierre Cardin. Bir moda markası için modanın o bildiğimiz, binlerce örneğini gördüğümüz, hatta çok sıkıldığımız estetiğinden vazgeçmeden farklı bir şey yapmak zor. Bu iş; moda estetiğinden kopmadan, klişeden uzak, bir sürü ürün göstermenin matematiğini kurmuş bir iş. Filmin bağlama cümlesini de ayrıca beğendim.

Senin için
Tümünü göster
Castrol ilerlemenin olduğu her yerde

Dünyanın önde gelen madeni yağ üreticisi Castrol, yenilenen marka kimliğinin...