artwork

2014 yılına damga vuran 10 reklam

9 yıl önce

0

Business Insider, 2014 yılına damga vurmuş viral video ve fotoğrafların yer aldığı bir liste hazırladı. Listede göreceğiniz bazı çalışmalar size muhtemelen çok tanıdık gelecektir. Bazılarını ise henüz hiç görmemiş olabilirsiniz. Bu listenin kriterleri; orijinallik, eğlendirme değeri ve başarı hikayeleri.

Geçen yılın aksine bu yılın ilk 10’unda yer alan reklamlar, markanın müşteriyi şaşırtmak için ne kadar farklı stratejiler geliştirdiğini gösteren “temalı” reklamlar değil. Bu yılki reklamları çevreleyen ortak özellik; pazarlamacıların, kampanyalarının erişim alanını ve etkinliğini artırabilmek için sosyal medyayı ve paylaşımın gücünü her şekilde kullanmayı yeğlemesi oldu.

İşte 2014’e damga vuran pazarlama çalışmaları:

 

10. Samsung – “Oscar Selfie”

Oscar’a sponsorluğunun bir parçası olarak Samsung ve markanın medya ajansı Starcom MediaVest, Ellen DeGeneres tarafından çekilen ve A-list’te yer alanların hıncahınç doldurduğu bir “Selfie”yi, Galaxy Note kampanyasına entegre etmişti. Ellen DeGeneres tarafından paylaşılan selfie, binlerce kişi tarafından favorilere eklendi ve retweet’lendi.

9. Wren – “First Kiss”

Başlangıçta, birbirini daha önce hiç tanımamış 20 farklı insanın bir “ilk öpücük” olayı yaşamasını isteyen bu garip sanat projesinin bir reklam kampanyası olduğunu anlamak oldukça güç. Ama bazen duygusal bazen de utandırıcı olan bu video kısa sürede viral haline geldi ve 92 milyondan fazla tıklandı. Bunun yanında amacına da ulaşarak Wren’in satışlarını %13,600 artırdı.

8. Cardstore – “World’s Toughest Job”

Oldukça banal olsa da Cardstore’un #WorldsToughestJob reklamı, markaların mesajlarını en paylaşılabilir şekilde nasıl oluşturabileceklerini gösteren iyi bir örnek.

7. Lidl:”Or You Could Just Go To Lidl”

Lidl ve medya ajansı M2M, Morrisons isimli süpermarketin müşterilerine fiyat konusunda sadakatini gösteren bir “sadakat kartı” hazırlaması üzerine oldukça hızlı bir tepki veriyor. Bir gazete sayfasını kaplayan ilanda insanların bir “sadakat kartı” almak için neler yapmaları gerektiği uzun uzun anlatıldıktan sonra “Ya da sadece Lidl’e gidebilirdiniz” denerek, ‘aslında tüm o yukarıda anlattıklarımızı yapmanız çok gereksiz’ mesajını veriyor.

6. Lego – “The Lego Ad Break”

Lego filminin tanıtımı için Warner Bros. ve onun medya ajansı PHD, İngiltere TV yayıncısı ITV’yle; Lego tarafından hazırlanmış bir reklam arası hazırlamak için içlerinde British Heart Foundation, Premier Inn, BT ve Confused.com gibi isimlerin bulunduğu şirketlerle çalıştı.

5. Sainsbury’s – “Christmas 2014”

İngiltereli süpermarket, yeni yıla özel hazırladığı sinema filmi benzeri reklamda, reklam kurallarını yıkıyor. The Royal British Legions işbirliğiyle hazırlanan reklam, 1914 yılında Alman-İngiliz askerleri arasındaki 48 saatlik ateşkese değiniyor.

4. Twentieth Century Fox — “Devil Baby Attack”

Birçok insana talihsiz anlar yaşatan bu çalışma, 20th Century Fox’un korku filmi “Devil’s Due” için hazırladığı bir tanıtım. Animatronik bir bebeğin, bebek arabası içinde New York sokakların gezerek etrafa dehşet saçtığı bu tanıtımın videosu şimdiye dek YouTube’ta 48.7 milyon kez izlendi.

3. Beats — “The Game Before The Game”

Bu yıl Brezilya’da gerçekleşen 2014 FIFA Dünya Kupası’nın sponsorlarından biri olmayan Beats’ın kulaklıklarının futbolcular tarafından kullanılması, resmi partner Sony’nin de haklarının korunabilmesi amacıyla yasaklanmıştı. Ama bu durum Beats’in Neymar Jr., Luis Suarez ve Robin van Persie gibi ünlü futbolcuların da yer aldığı bir tanıtım filmi hazırlamasına engel olmadı.

2. Budweiser – “Puppy Love”

Bu reklam sizi eğlendirmiyorsa şayet, soğuk ve duygusuz derinizin altında bir kalp olup olmadığını kontrol etmenizi tavsiye ederiz. Budweiser’ın Super Bowl hitlerinde “Puppy Love”, Anomaly tarafından hazırlanmış bir çalışma olup, her zamanki Super Bowl videolarının dışına çıkarak izleyicilerin kalplerine nüfuz eden başarılı bir iş.

1. ALS “Ice Bucket Challenge”

ALS Ice Bucket Challenge’in asıl hedefi zamanla belirsizleşse de bu olay, bir kova buzu başından aşağı döken milyonlarca insanın katılımıyla yılın en sansasyonel olayı oldu. 50 Cent, Bill Gates ve Justin Bieber’ın da aralarında yer aldığı birçok ünlü isim de bu furyaya katılmanın yanısıra ALS Kurumu için (ve dünya çapındaki daha bir sürü kurum için de milyonlarca dolarlık) bağışta bulundu.

 

 

 

Senin için
Tümünü göster
Canva, grafik tasarım yazılımı platformu satın aldı

Canva, grafik tasarım yazılımı platformu Affinity’yi satın aldı...