artwork

2014 dijital olacak

10 yıl önce

0

Geçtiğimiz haftalarda katıldığım yılın manşetini seçmeye yönelik bir jüri toplantısında barkovizyon ekranından kayıp giden haberlere bakarken, “bir yıla ne çok şey sığdı yine” diye aklımdan geçti. Diyarbakır Nevruz kutlamalarında televizyonlardan naklen yayınlanan Öcalan mesajları, Reyhanlı’da can veren insanlar; Taksim Gezi Parkı’ndan tüm Türkiye’ye yayılan kitle gösterileri, yanı başımızdaki Suriye iç savaşı, Mısır’da darbe, Meclis’te ilk kez başörtülü kadın milletvekilleri… Kapanışı da daha üzerinde çok konuşulacağı besbelli yolsuzluk operasyonları ile yapıyoruz.

Bu arada bir şey daha düşündüm; ben bütün bu önemli olayların ayrıntılarını gazeteler ve televizyonlardan daha çok sosyal medyadan takip ediyorum…

İletişimciler açısından, 2013 yılında hem bireysel deneyim, hem yaptığımız işlerin kurucu paradigmasını sorgulaması bakımından hem de sonuçları itibarı ile en önemli olayın Gezi Parkı olduğu tartışma götürmez bir gerçek.

Doğası gereği apolitik bir sektör, PR’cısı, reklamcısı ile bir anda kendini taraf olmanın ağır sorumluluğu altında buldu. Tabii beraberinde iş dünyası da. Gezi’nin bir diğer önemli ve kalıcı çıktısı ise sosyal medyanın artık vazgeçilmez ve hatta birçok durumda en öncelikle mecra olarak tescili idi. Bu sosyo-kültürel değerler üzerinde bir dizi fay hattı olan bir ülke için geç bile kalmış bir tescil aslında. Şu anki aşırı politizasyonu içinde ortalık toz duman olsa da, sosyal medya hızla daha da olgunlaşarak başta yazılı basın ve televizyon mecralar üzerinde iletişim bağlamında ana belirleyen olacaktır.

2014 yılı, bu anlamda özellikle PR sektöründe önemli değişimlerin başladığı bir yıl olacaktır. Her PR şirketi bu noktada, iş örgütlenmelerinden başlayarak hizmet yelpazelerini hızla sosyal medya merkezli olarak yeniden tanımlamak zorunluluğu ile karşı karşıya kalacak.

Bu noktada en kritik husus ise, müşterilerin ister pazarlama iletişimi ister kurumsal iletişim alanında bu dönüşümü ne kadar destekleyip desteklemeyecekleri olacaktır. Artık dijital strateji konuşmanın ve tüm diğer iletişim stratejilerini ona göre entegre etmenin zamanı.


Ali Cem İlhan
İletişim Danışmanlığı Şirketleri Derneği Başkanı 

 Bu yazı Campaign Türkiye Ocak 2014 sayısında yayınlanmıştır.