artwork

10 yıl “karbon nötr” sözü veriyoruz

3 yıl önce

0

Günümüz dünyasında insanı veya çevreyi olumsuz etkileyebilen sorunlara şirketlerin artık tepkisiz kalamayacağına, markaların da kurumsal vatandaş olarak sorumlulukları olduğuna inanıyoruz.

Bugün markalarımızla yaşamlarına dokunduğumuz 5 milyar insan da dünyayı daha yaşanabilir hale getirmek istiyor, dolayısıyla tüketicilerimizin bizden de bu yönde bir beklentisi var ve bu beklentiye kayıtsız kalmamız beklenemez. Bu nedenle biz de ‘Kurumsal Vatandaşlık’ başlıklarımız olan; topluma katkı, eşitlik ve kapsayıcılık, cinsiyet eşitliği, yönetişim ve çevresel sürdürülebilirlik kapsamında inovasyonlar yapıyor, bu bakış açımızı iş modellerimizin bir parçası haline getiriyoruz.

Özetle “Marka/Şirket Amacı” cümlelerimiz sözde kalmıyor, kendimize hedefler koyuyor, bu hedeflere ulaştıkça da daha yaşanılabilir bir dünya için her birini yeniliyoruz. Ortaya koyduğumuz inovatif ürünlerle insanların yaşamlarını iyileştiriyor ve arkamızda daha az iz bırakıyoruz.

Bu çalışmaları daha ileriye götürebilmek için kendimize önce 2020 ve sonra 2030 çevresel sürdürülebilirlik hedefleri koyduk. Bunları da markalar, tedarik zinciri, toplum ve çalışanlar olmak üzere 4 ana başlıkta topladık. Bu hedeflerimizin detaylarını ve sonuçlarını ise düzenli aralıklarla yayımladığımız Kurumsal Vatandaşlık Raporları’mızda gösteriyoruz. İklim değişikliğiyle mücadele kapsamında önümüzdeki 10 yıl boyunca “karbon nötr” olma sözü verdik. Bunun için sera gazı emisyonlarını yüzde 50 azaltıp, tüm üretim tesisleri için yüzde 100 yenilenebilir elektrik satın alacağız. Faaliyetlerimiz nedeniyle oluşan sera gazı emisyonuna eş değerde karbon yararı gerçekleştirerek doğal iklim çözümlerine destekte bulunacağız. Dayanıklı ve geri dönüştürülmüş PET malzemesinin kullanımıyla geri d.nüştürülmüş plastikler için yeni bir pazar yaratmayı hedefliyoruz. Döngüsel ekonomi ortaklığıyla beş yılda 200 milyon şişe plastikten tasarruf edeceğiz. CEO’muz David Taylor önderliğinde, BASF’nin eş kurucu olduğu ve 30 global firmanın katıldığı “Alliance to End Plastic Waste” adı altında oluşum kuruldu. Burada; 1 milyar dolarlık büt.eyi geri d.nüşüm teknolojileri geliştirmek, tüketicileri bilgilendirmek, denizlere karışan plastik atığı temizlemek ve en başından atık oluşumunu engellemek için kullanacağız. Türkiye’de bunun ilk adımı olarak Head&Shoulders ve Fairy ile okyanuslardan toplanan plastik atıklarından geri dönüştürülmüş ambalajları raflara koyduk. Bugün birçok inovatif ürünümüz üretimden ambalaja tüm aşamalarda kaynaklarımızı verimli kullanarak piyasaya sunuluyor.

P&G 187 yıldır faaliyette olan ve inovasyona çok önem veren bir şirket. Bu doğrultuda rakiplerimiz de dahil tüm paydaşlarla iş birliği yaparak dünyada .ncü uygulamaların gelişmesine destek oluyoruz. Örneğin, geçtiğimiz yıllarda Terracycle tarafından yaratılan yenilikçi bir iş modeli olan LOOP pilot projesine katılımımızı duyurduk. LOOP ile tekrar kullanılabilen paketler tüketicilerden toplanıyor, temizleniyor ve tekrar kullanıma sunuluyor. Fransa ve Amerika’da uygulanabilirliğini bir pilot projede test ediyoruz.

Farkındalık yaratmak için vatandaşların katılabileceği etkinlikler düzenliyor, topluma katkı projeleri gerçekleştiriyoruz. Örneğin Head & Shoulders markamızla kıyıları temizleme etkinlikleri yapıyoruz. Serenay Sarıkaya’nın da katılımıyla sularımızın kirliliği ile mücadeleye dikkat çekmek için Kilyos’ta kıyı temizledik. Aynı şekilde Fairy ile de “Denizi Şansa Bırakma” projemiz kapsamında sahillerden plastik toplama etkinlikleri gerçekleştirdik.

Son olarak Fairy ile başlattığımız Boşa Harcama projemizde de gıda atığı ve açlıkla mücadeleye dikkat çekmeyi hedefliyoruz. Fairy, Gıda Kurtarma Derneği’nin (GKTD) lojistik altyapısını ciddi bir bütçeyle finanse ediyor. GKTD yılda toplam 330 bin kişiye ulaşıyorken bu destek ile sayı ikiye katlandı ve bu sayede 660 bin kişi destekten faydalanmaya başladı. Ardından da gıda israfı konusunda toplumda farkındalık yaratmaya odaklandık ve 50 yeni bağış noktası aktifleştirerek 300 personele eğitim verdik. Bu kişiler bağış noktalarında toplumu gıda israfına karşı bilinçlendiriyor. Boşa Harcama projemizle hedefimiz toplamda 1,5 milyon TL değerinde ürün israfını önlemek ve tüm bu eforlarımızla proje kapsamında yılda 3.26 milyar litre su da kurtarmış olacağız. Bu rakam 67 bin hanenin bir yıllık, 800 bin hanenin 1 aylık su tüketimine eşdeğer. Projeyle aynı zamanda 7.036 ton karbon ayak izinin kurtarılmasını da öngörüyoruz.

Gebze fabrikası sürdürebilirlik çalışmaları

  • 450 ton plastik atık yeniden kullanıldı.
  • Kullanılması önlenen içme suyu miktarı yılda 254 ton.
  • Yılda 1.800 ton plastik kullanımı önlendi.
  • Elle doldurulan kalite kontrol formlarının kaldırılmasıyla yılda 20.000 kağıt tasarrufu sağlandı.
  • 3 aylık zaman dilimi içerisinde 600 kadar plastik kap kullanımının önüne geçildi.
  • Fabrikada kağıt bardak yerine cam bardak kullanılıyor.
  • Türkiye’deki üretim tesislerimizde bertaraf edilen atık miktarı yüzde 88,
  • Enerji kullanımı yüzde 19,
  • Sera gazı salınımı da yüzde 29 azaltıldı.
  • Faydalı kullanım oranı iki katına çıkarıldı.
  • Depoya gönderilen üretim kaynaklı katı atık oranı 0’a indirildi.
  • Bebek bezi üretiminde kağıt tüketimimizi düşürüldü.
  • Fairy üretiminde su tüketimini yılda 20 bin ton azalttı.
  • Üretim tesislerimizde kullanılan su miktarı yüzde 27 düşürüldü.
  • 2005 – 2019 yıllarında ÇEVKO ile toplanıp geri kazandırılan plastik miktarı 71.072 ton.

Tankut Turnaoğlu

P&G Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Yönetim Kurulu Başkanı

 

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 110. sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
IKEA’dan geri dönüştürülebilir koleksiyon

IKEA eski çalışanlarının üniformalarından VÄXELBRUK isimli koleksiyon üretti...