artwork

​Kantar Millward Brown ve Kantar TNS’ten Yerel Devler için büyüme sırları

7 yıl önce

0

Kantar Millward Brown ve Kantar TNS, gerek global bir marka olmak üzere farklı pazarlara açılmak isteyen gerekse deTürkiye’de daha da güçlenmeyi hedefleyen yerel şirketleri, düzenlediği “Yerel Devler Güçlerini Nasıl Büyütür?” etkinliğinde ağırladı.

Shangri-La Bosphorus İstanbul’da düzenlenen etkinliğe 50’ye yakın farklı yerel işletmeden konuklar katıldı.  Etkinlikte, Kantar Insights Türkiye, Rusya, İsrail, Benelüks, Doğu & Güney Avrupa Bölge (TRIBES) CEO’su Sebastien Janini, Kantar Insights İtalya CEO’su Federico Capeci ile Kantar Insights Türkiye CEO’su Hande Beceren’in yanı sıra Kantar Insights Türkiye Kıdemli Direktörü Maria Darmi, Kantar Retail İngiltere Kıdemli Analisti Derya Yıldız ve Hogarth Türkiye Genel Müdürü Tevfik Şems Naipoğlu, ‘Yerel Devler’in Güçlerini Nasıl Büyütebileceği’ konusunu, farklı uzmanlık alanlarına göre ele aldıkları sunumlar gerçekleştirdiler.

Kantar Insights Türkiye CEO’su Hande Beceren; Kantar olarak hem Türkiye’de hem de farklı ülkelerde; daima yerel markaların nabzını tuttuklarını; onları gerek iç  pazarlar gerekse de açılmak istedikleri uluslararası arenada büyütmek adına çok önemli yol gösterici çalışmalara imza attıklarını söyledi. Hande Beceren, ‘Yerel Devler Güçlerini Nasıl Büyütür?’ etkinliğiyle ilgili ise açıklamalar yaptı: “Sürekli değişen markalar dünyasında kendi sektörlerinde olduğu kadar ülke ekonomisinin gelişiminde de önemli rol oynayan Yerel Devler, küreselleşen iş dünyasında da global marka olma yolculuklarına çıkmaya başladı. Bu süreç, sadece bu şirketler için değil; ekonomimiz adına da atılmış önemli bir adım. Ancak global marka olmak adına çıkılan bu yolculukta, şirketin markasını ve pazara sunduklarını hedef kitlenin karşısına çıkarırken ciddi bir ön hazırlık sürecinden geçmesi, yeni pazarın hassasiyetlerini iyi analiz etmesi ve pazara ilişkin stratejilerini de çok doğru analizler üzerine geliştirmesi gerekiyor. Özellikle gelişen teknolojinin hayatımıza kattığı ve iş yapış biçimlerini de farklılaştıran dijitalleşmeyle birlikte; artık oyunun kurallarında da büyük değişiklikler yaşanıyor. İşte bu kritik süreçte yerel işletmelerin nelere dikkat etmesi gerektiği, global pazarda gerçek güçlerini en doğru nasıl gösterebilecekleri ve büyütebileceklerine ilişkin ipuçlarını; düzenlediğimiz bu özel etkinliğimizde ağırladığımız alanının uzmanı isimlerin dünyadan da farklı örneklerle zenginleştirilmiş konuşmalarıyla aktaralım istedik.

Bugün burada düzenlediğimiz bu etkinlikle; aslında dünyanın farklı bölgelerine taşınacak bir konsepte de Türkiye’den start vermiş olduk. Daima odağımızda olan ve sürekli nabzını tuttuğumuz yerel devlerin büyümesi için, sahip olduğumuz güçlü global uzmanlığımızla; iç veya dış tüm pazarlarda en doğru hedeflere en doğru yöntemlerle ulaşmalarını sağlamak için kendilerinin en yakın iş ortağı olmayı sürdüreceğiz.”

Sebastien Janini: “Yerel işletmeler, ekonomilerin taşıyıcı kolonlarıdır”

Yerel Devlerin güçleri ve sahip oldukları potansiyeli ortaya nasıl çıkarabilecekleri ve yeni pazarlara giriş yapmak istediklerinde yapılması gereken önceliklendirmeler ve optimizasyonlar konusunda bir konuşma yapan Kantar Insights Türkiye, Rusya, İsrail, Benelüks, Doğu & Güney Avrupa Bölge (TRIBES) CEO’su Sebastien Janini, sözlerine yerel işletmelerin sürdürülebilir bir ekonominin taşıyıcı kolonları olduğuna dikkat çekerek başladı: “Yerel işletmeler, ülke ekonomilerinin gücünün kritik bir bileşeni olarak ekonomilere çok büyük bir katkı sağlamaktadır. Artan enerji fiyatları ve değişen döviz kurları gibi dış ekonomik küresel eğilimler, yerel işletmelerin giderek rekabetçi hale gelmesini sağlıyor. Küresel bir fırsat olarak da konumlandırabileceğimiz yerel işletmeler küresel oyuncuların sahip olmadığı bir uzmanlığa sahip ve yerel tüketici hakkında sezgisel bir anlayışları da bulunmakta.

Bu da aslında tüm çalışmaların temelinde yer alan ‘insan’ faktörü ve bunun üzerine oluşturulacak stratejilerin belirlenmesinde ciddi bir avantaj sağlamakta. İşte bu noktada bizler de yerel işletmelerin sahip olduğu gerçek gücün farkına varmaları; global pazarlara açılırken çok dinamik bir yapıya sahip olan global iş dünyasında; insan davranışlarından başlayarak yeni pazarlar hakkında en doğru verileri derin bir iş anlayışı ile harmanlayarak doğru hedeflerin belirlenmesi, doğru stratejilerin oluşturulması ve yaşanan değişimlerden de kazanç elde edilmesine yardımcı oluyoruz.”

Yeni bir pazara girerken Kültürel Kodlara Uygun bir Lider Modeli kritik öneme sahip

Yeni pazarlara giriş sırasında yapılacak önceliklendirmeler ve optimizasyonlar konusunda da bilgiler veren bir Sebastien Janini bu konuda ise şu açıklamaları yaptı: “Yeni bir pazara giriş yaparken yerel işletmelerin öncelikle o pazarla ilgili çok iyi bir araştırma yapması gerekiyor. Yeni pazardaki rekabeti doğru anlayan bir yerel işletme, stratejilerin belirlenmesinden, uluslararası organizasyon yapısının oluşturulması ve pazarlama çalışmalarının doğru şekilde planlanmasına kadar tüm süreçleri en iyi şekilde oluşturup yönetebilecektir. Yerel işletmelerin küresel bir marka olma yolunda çok ciddi bir hevesleri olsa da aslında yalnızca kendi ülkelerinde onları başarıya taşıyacak bir vizyonla yola çıkıyorlar. İşte bu noktada; ilk adımda ihtiyaçları olan o pazarın kültürel kodlarına uygun bir lider modelidir. Çünkü bu lider modeli, o pazara uygun organizasyonun en doğru şekilde yönetilmesini de sağlayacaktır. Buna ek olarak; tamamen o pazarın yapısına uygun şekilde oluşturulacak doğru organizasyon modeli ve pazarlama yöntemleri, o pazarı çok iyi bilen bir iş ortağından alınacak danışmanlık ve diğer yerel devlerin yeni pazarlara açılma süreçlerindeki en iyi uygulama örneklerini incelemek yeni pazarlara açılmada kritik rol oynayan anahtar aşamalardır diye özetleyebiliriz” dedi.

Milenyum kuşağını yakalamanın yolu onların ‘stili’ne adapte olabilmekten geçiyor

Toplantının en dikkat çeken sunumlarından bir diğeri ise Kantar Insights İtalya CEO’su Federico Capeci’nin, bugünün ve geleceğin en önemli tüketici grubu olarak da konumlandırılan Y Kuşağına yönelik pazarlamanın inceliklerini paylaştığı konuşması oldu. Capeci gerçekleştirdiği sunumda dinleyicilere şu ipuçlarını verdi:

“Millenyum jenerasyonu olarak bilinen Y kuşağı, gelişen teknolojinin sağladıklarıyla hızla değişen talep ve beklentilere sahip; daha önceki nesillerden çok farklı bir profil olarak karşımıza çıkıyor. Bugünün ve geleceğin en önemli tüketici grubu olan Y kuşağının, kendine özgü bir stili (S.T.Y.L.E) var. Bu stil, Sosyal (Social), Şeffaf (Transparency), Hemen şimdi (Yes, now!), Özgürlük (Liberty) ve Deneyim (Experience) ana özellikleri içinde barındırıyor. İşte bu nedenle bu jenerasyona uygun bir müşteri deneyimi ve müşteri hizmetleri yaklaşımı yaratmak için öncelikle Y kuşağını doğru şekilde anlamalısınız. Bu noktada, onların stil özelliklerine nasıl cevap verdiğiniz ise aslında başarınızda kilit bir rol oynuyor.Sosyal özelliklerine hitap edebilecek paylaşılabilir bir iletişim tasarlamalı; şeffaflığı isteyen yapılarına uygun şekilde yeniden yaratıma açık bir yapı edinmeli; hemen şimdi diyen bu kuşağın sizi kabul edebilmesi için popüler konulara hızlı tepki verebilmeli, özgürlükçü taraflarına hitap edebilmek için onlara seçenekler sunabilmeli ve en iyi deneyimi yaşatmak adına da onları eğlendirebilmelisiniz. Kısacası bugün ve gelecekte başarılı olmak istiyorsanız; siz de kendi stilinizi onlarınkine adapte edebilmelisiniz.”

Yerel Devler Güçlerini Nasıl Büyütür? etkinliğinde; Kantar Insights Türkiye Kıdemli Direktörü Maria Darmi dünyanın her yerinde kullanılabilen reklam üretebilmek için yapılması gerekenler, Kantar Retail İngiltere Kıdemli Analisti Derya Yıldız perakendede başarısızlığının önüne geçmek için izlenmesi gereken yollar ve Hogarth Türkiye Genel Müdürü Tevfik Şems Naipoğlu da reklamcılığın yerelden küresele adaptasyonu kapsamında yapılan çalışmalar konusunda bilgiler verdi.