artwork

Açıkhava reklam yatırımları açıklandı

8 yıl önce

0

Açıkhava Reklamcıları Vakfı ARVAK, raketten büyük boyutlu reklam alanlarına, indoor reklamlardan dijital ekranlara tüm açıkhava segmentlerini kapsayan, açıkhava mecrasına yapılan toplam yatırımların belirlenmesi için bir rapor hazırlatıyor. İlk kez 2013 yılında yayınlanan Türkiye Açıkhava Yatırımları Raporu, her yıl 6 ayda bir Ernst & Young Denetim ve Danışmanlık şirketi tarafından hazırlanıyor .

Açıkhava şirketlerinin cirolarının gizliliğinin korunması kaydı ile yapılan çalışmanın 2016 yılının ilk 6 aylık dönemini kapsayan araştırma  geçtiğimiz günlerde sonuçlandı. Ernst& Young’ın hazırladığı ve açıkhava sektöründe faaliyet gösteren önde gelen 15 markanın cirolarını bildirerek katıldığı Türkiye Açıkhava Reklam Yatırımları raporuna göre;

  • Türkiye Açıkhava mecrasının 2016 ilk 6 aylık  toplam cirosunun 351.000.000 TL olduğu hesaplandı. Bu sonuç 2016 yılının ilk 6 aylık döneminde Türkiye Açıkhava mecrasında, 2015 yılı ilk 6 aylık dönemine göre anlamlı bir büyüme oranı olmadığını gösteriyor.
  • 2016 yılının ilk 6 ayında  Türkiye açıkhava mecrasında yeni ve gelişen bir segment olan dijital açıkhava ve ekranlarda yapılan reklam yatırımlarının toplamı 23.500.000 TL’yi buldu. Bu rakam açıkhava toplam yatırımlarının içinde dijital açıkhavanın payının % 6 civarında olduğunu gösteriyor.
  • Giantposter diye tanımlanan büyük alan (duvar, parapet, cam yüzey, giantboard vb) reklam yatırımları, 2016 yılının ilk 6 ayında  41.000.000 TL oldu. Bu rakam toplam açıkhava reklam yatırımlarının % 11 civarında olduğunu gösteriyor.

2016 yılının ilk yarısında Türkiye açıkhava mecrasına yapılan toplam yatırımlarda bir önceki yılın ilk 6 aylık dönemine göre önemli bir büyüme görülmüyor. Açıkhava etkili, yaratıcılığa sonsuz açık ve satış noktasına en yakın mecra olarak sürekli kendini geliştiren, yeni uygulamalarla farklı hedef kitlelere ulaşan, dünyada ve Türkiye’de sürekli büyüyen bir mecra. Ancak 2015’ten bu yana Türkiye Reklam Yatırımlarının istenen ölçüde büyümemesi nedeniyle bu büyüme eğiliminin yavaşladığını görüyoruz.

İZLE Açıkhava Erişim ve Frekans Araştırmasının devreye girmesi ile Türkiye açıkhava mecrası, dünyada belli başlı ülkelerdeki gibi artık ölçümlenebiliyor. Açıkhavanın medya planlamalarında somut verilerle yer alması, açıkhava mecrasında yapılan kampanyaların  etkisinin ve geri dönüşünün hesaplanmasını sağlıyor.