artwork

Kristal Elma’da ikinci günün özeti

8 yıl önce

0

Kristal Elma’nın ikinci gününde birbirinden dinamik ve doyurucu oturumlar vardı.

İşte ikinci günde öne çıkan detaylar:

Amy Cole 

Instagram’ın altıncı üyesi olmasıyla tanınan Amy Cole Instagram’ın 6. doğum gününde sahnedeydi.

– Bir bireye ya da markaya bakabilmek için Instagram çok güzel bir pencere. Temel şartlarımız ise öncelikle toplum, insan ve sadelik oldu.

– Kameranızın networke ulaşması söz konusu oldu. Dünyanın tüm ucundaki insanlarla bu sayede bağ kurmayı başardık. Dünyanın her tarafından farklı sebeplerle Instagram kullanan insanlar var. Amaç insanların kendisini ifade edebilmesi ve iletişim kurması.

– Instagram’ın sadece en önemli anların paylaşıldığı bir yer olması dışında hayatının diğer kısımlarını da gösterebilmesi adına Instagram Stories’i kurduk. Bu zelli bir nevi insanların sahne arkası gibi.

– Platformumuz markalar tarafından da sıklıla kullanılıyor. İnsanlar oraya ilham almak için giriyor. İnsanlarn sizin markanızı takip etmesi için ise hem alakalı hem de sürükleyici olmanız lazım.

– Fotoğraf karesi için tasarım yapmak markaların bir başka dikkate alması gereken özellik. Önce mobil mantığını benimsemek gerekiyor ve ‘mobil first’ anlayşnı oluşturmak gereiyor.

 

Fura Johannesdottir

R/GA Grup Kreatif Direktörü Fura Johannesdottir,The Connected World oturumunda yer aldı.

– Her şey bağlantılı dünyayla ve iletişimle ilgili. Her şey insanla başlar.

– Eğer iletişim ve teknolojiyi bir arada düşünmek isterseniz bu önceki yıllara dayanıyor. Mobil her an iletişimde olmamızı sağlarken sosyal medya markalar için iletişimi sağlayan en önemli etkenlerden.

– IoT, gerçekliği hacklemek (Snapchat), sanal gerçeklik ve data bilimi günümüzün en önemli teknolojilerinden. Bunların hepsi yaratıcılığın arka bahçesini oluşturuyor. Otomobil almaya karar verirken bile öncesinde sadece cardboard aracılığıyla sanal gerçeklik deneyimiyle test sürüşü yapmak mümkün.

– Öncelikle hikaye lazım. Geleneksel medyayı düşündüğümüzde dahi bunun yaratıldığını düşünüyoruz. Hedef kitlesine bu hikayeyi anlatığ bunun bir parçası olmalarını sağlayabiliriz. Bunu sağlamanın yöntemi de deneyim imkanı sunmak. Bunu da dijital ve fiziksel değerlerle aktarmak gerekiyor.

– Bağlantılı evler son zamanlarda çok konuşulmaya başlandı . Bu tamamen teknolojiye ilgili. İlk başta kim böyle bir ortamda yaşamak ister demiştim ama bağlantı evlerin gelecekte yaşayacağımız evler olduğunu fark ettim. Kesinlikle yaşamak isteyeceğimiz yerler.

– Bağlantılı iş yerleri de şu sıralar gündemde ve dijital ile fiziksel bir araya geliyor.

 

Nathan Reddy

TBWA\Gavin\Reddy kurucu ortağı Nathan Reddy The World Doesn’t Need Another Brand oturumunda konuştu. 

– Dünyanın başka bir markaya ihtiyacı yok çok iddialı bir laf ama bunu bir noktaya oturtmaya çalışacağım.

– İnsanın bir markaya aşık oluşunun arkasında bir sebep var. Apple, Nike ve IBM gibi markalar mesela. Bu markaların logoları gördüğünüz an markayı anlarsınız.

– Bizim rekabetimiz popüler kültürdeki her şey. Popüler kültür her zaman ilerde. Markalar da buna ulaşabilmesi için popüler kültüre hakim olması lazım. Mesela Kim Kardashian nasıl CNN’den daha popüler oldu?

– Markalarının anlamına bağlı kalanlar 21. yüzyılda da daima kazanmaya devam edecek. İkonik marka yaratmak için bir kültür oturtmanız lazım. İlişki kurabildikleri için bu markalar ikonik oluyor. Ama sadece ikonik olması yeterli değil görselden zihne de geçebilmeli.

– Brief veriyorsunuz sürekli ama bu müşteri kim diye düşündünüz mü hiç? Bir kuruma kişi gibi dayranın. Bazıları daha içe dönüktür bazıları tam tersi. Espri anlayışı var mı açık fikirli mi gibi soruları sorun.

– Şu an herkesin dikkati çok hızlı dağılıyor. Görsel olarak akıllarda kalmakla zihinsel olarak kalmayı birlikte sağlamalısınız. Günümüzdeki en önemli şey tıklanmak.

– Markanın anlamlı bir hikayesi olmalı ve insanlar bunu görünce hikayenizi anlayabilmeli. İnsanların markalara ilgi göstermesinin sebebi markaların verdiği anlam.

– Teknoloji ve tasarım inanılmaz anlamları olan iki kelime. İkisinin de kendi içlerinde birçok kategorisi var. Biz insanların bunları anlamısını sağlamalıyız. Markanın anlamını kullanıcılara en iyi şekilde anlatmalıyız.

Osman Serim – Kahvenin Öyküsü

Osmanlı coğrafyasında ortak bir kahve kültürü var. Dünyada Türk kahvesi ve Türk lokumu olarak bilinen iki ürünümüz var. Bu çok önemli.

Fakir, Bosch gibi markaların sadece Türk kahvesi yapan makineleri sunmalarıyla pazarda Türk kahvesinin yeri artacak.

19. yy’da ağırlığı olan Türk kahvesinin önemi gene artacak. Filtre kahve, 19. yy’ın sonunda yapılmaya başlandı.

Türk kahvesi kültürü ve araştırmaları derneği olarak, “İnsanlığı somut olmayan kültürel mirası” listesi dosyasıyla 2013’te Unesco’ya başvurduk ve kabul edildik. Bu anlamda bir ilk olduk. Türk kahvesi dünyanın kabul ettiği bir kültür olayı olarak tanındı.

Doğru Data Gerçek İlişki

Moderasyon Aret Vartanyan

Gündelik hayattan örnekler vererek; veri toplamanın önemine, yapay zekanın ne kadar geliştiğine değindi. Stalk’lamanın yaygınlaştığından.

Geçtiğimiz yıllarda reklam yazarı olarak kazandığı 1 adet Kristal Elma ödülü bulunuyor.

 

Oracle Satış Direktörü Addy Cutts

Pazarlama araştırmaları için 3 yılda 6 milyar dolar yatırdık.

Bu datalar, markaların potansiyel müşterilerini kazanmasını sağlıyor.

İnsanlar her şeyi mobil üzerinden hallettiği için bu da bize kişiselleştirilmiş bir iletişim modeli hazırlama imkanı sağlıyor.

5 milyarlık müşteri profili ve 55 markaya ulaşım sağlıyoruz.

İçeriğin dağıtımı da markanın spesifik olarak kullandığı kanallara bağlı.

Sadece veri toplama ve lokal modelleme üzerine çalışan bilim insanlarımız var. Aradıkları hedef kitle profiline ulaşmalarını sağlıyor.

 

Habitus Research Kurucusu Aybil Göker

Antropoloğuz ama yaptığımız alan çalışmaları bize her seferinde haddimizi bildiriyor.

Akademik geçmişi olan bir kadınım. 90’lı yıllarda gençliğini yaşayanlar bilir “şaşı bak şaşır” diye bir şey vardı. En basit veya en zor şeyde, her zaman haddini bilme hali ve her zaman şaşıracak bir şey olduğunu söylemek istiyorum.

Bir şeyi anlamak için, önce kendinizi o alandan yabancılaştırın. Mesela ben bu topraklarda büyüdüm, bunları çok iyi tanıyorum demeyin. İnsana nüfuz etmek çok önemli. Onlara yakın olmalısınız. Bizim yaptığımız aslında hikaye toplamaktır.

Bizde ters hiyerarşi vardır. Ben araştırmaya çıktığımda karşımdaki insanın beni yönlendirmesini  isterim. O kişinin hayatını hissetmeniz gerekir. Bırakın karşıdaki anlatsın. Kendi kafanızdaki boşlukları kendiniz doldurmayın.

Bizde dinlerken analiz sürecini beyinde başlatmak var ama bu yargılanmak olarak algılanmasın. Yılların birikimi ile yapıyoruz bunu.

Coca-cola bizim çok sevdiğimiz bir müşteri, bir gün bize biz kolayı ve futbolu çok seviyoruz, bize yeni bir şey söyleyin dedi. Brief bu kadar. Bizden istediği proje Fifa 2018 için. 5 şehirde araştırmaya başladık. Değişim öğrencileri ile çalışma yaptık, onlar neler düşünüyor şeklinde. Reklam henüz yayınlanmadı, o nedenle çok ayrıntı veremem ama antropolojik kavramlarla sunumumuzu hazırladık.  Küçük, butik bir firmayız ama alkış kıyamet sunumumuz marka tarafından beğenildi. Son olarak söyleyeceğim lokalde bulduğunuz antropolojik analizleri çalışmanıza koyun.

 

Garanti Bankası Şubesi Bankacılık Birim Müdürü Deniz Güven

Müşteriyi tanıma, data o kadar önemli insight’lar ki… Müşteriyi tanımak da kolay bir şey değil.

Türkiye’de Garanti Bankası’nın 4.6 milyon aktif müşterisi var. Bunların %73’ü yani 3.3’ü mobil kullanıcı. Bu Türkiye’deki en yüksek rakam. 2.2 milyon kişi ise sadece mobil, diğerini kullanmıyor.

Garanti Bankası’nın aktif müşterileri %65, kadın %35.

Eskiye göre kullanıcı davranışları inanılmaz değiştiği için bende artık onlara davranışımı değiştirmeliyim. Eskisi gibi şube bankası kullananlara davrandığım gibi davranamam.

Kadınlardan mobil uygulamamızı, yani cep uygulamamızı kullanan çok az. Bu kadınların sayısı neden bu kadar az? Bunun için çeşitli ilanlar, YouTuber gibi aksiyonlar alabilirsiniz, kuafördeki aynaya reklamı koyabilirsiniz. Ki bunları da yaptık. Bunlar klasik çalışmalar. Farklılığı nasıl koyabilirsin? Kişisel yaklaşımlarla…

Her şey teknoloji değil. Cookie ve data’lardan oluşmuyor dünya. Burada ilişki kurmak önemli. Bunu yaparken de teknolojik bir altyapı kurmak önemli.

Medyanet Satış Direktörü Metin Güleç

Yıllardır yapmaya çalıştığımız ve devam ettiğimiz çalışmamız: Reklamverenlerimizin bütçeyi en verimli şekilde kullanarak hedef kitlelerine tüketicilerine ulaşmasını sağlamak.

Artık daha gerçek, daha sahici bir iletşim modeli var.

Yeni bir yapılanma sürecine başladık. Entegrasyonumuz tamamlandı. Deneyimlerimizi ve bilgimizi emanet edebildiğimiz, teknolojisine güvendiğimiz Oracle’la iş birliğine gittik.

Medyanet olarak yaklaşık 30 milyon internet kullanıcısına ulaşabiliyoruz. Çalıştığımız 65 premium yayıncı var.

Türkiye internet nüfusunun % 85’ine ulaşır durumdayız.

Yaptığımız analizlerle segmente ve hedefleme yaparak, doğru reklam ve doğru kullanıcıyı bir araya getiriyoruz.

Sloganımız da: “Ölç eriş yönet”

 

YENİ GELENEKSEL

Moderasyon Güzel Sanatlar Ajans Başkanı Burçin Ergünt

Ergünt, “geleneksel” reklamları içeren bir videoyla başladı.

Milli Okçu Mete Gazoz

Soyadımı nüfus memuru yanlış yazmış.

Adımı tek söylemiyorlar, Mete Gazoz olarak söyleniyor hep.

Hedefim Rio 2016’ya katılmaktı. Yaşım küçük diye çok büyük hedefler koymadım. Şimdiye dek Akdeniz Oyunları’na katılmadım bir tek. Oraya katılmak istiyorum. Bu sene bir de Gençler Dünya Şampiyonası’na katılmak. Sonra 2018’de dünya şampiyonu olup 2020 Tokyo Olimpiyatları’na gitmek istiyorum.

Uludağ İçecek Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Murat Gezgin

Gazozun bu topraklardaki tarihini anlatarak başlıyor.

Türkiye’de yabancı marka olmak bir artıdır.

Gazozu, koladan kurtarıp bu kategoriyi parlatmak için 1 yıl hazırlık yapıp ajanslarla görüştük. Sonra konkurda Güzel Sanatlar kazandı ve “gazoz olma efsane ol” çıktı.

Kola pazarının %5’i her sene daralıyor.

Her sene pazarımızı ufak ufak büyütüyoruz. Ve bu sadece reklam yapılarak olabilecek bir şey değil.

Benim hayırlarıma alışkındır herkes, kötü adamım ben ama Mete Gazoz’un sponsorluğu için aradılar ama zaten soyadını duyduğumda benim için olay bitmişti. Mete Gazoz’u ilk duyduğumda hem çok sevindim hem çok utandım. Soyadı da gazoz olan böyle bir milli sporcuyu geç duyduğum için.

Bu telefonu açtıran da spordan sorumlu devlet yetkilerimiz idi.

Rio 2016’dandan önce Mete’yi yakalayıp fotoğraf çekmeye çalıştık. Önce gazete ilanları yapıldı. Başta spor gazetelerine çıkalım derken sonra hepsi oldu ve dijitalde de çok büyük bir erişim oldu.

Mete Gazoz’un soyadını yanlış yazan o nüfus memuruna teşekkürlerimizi sunuyorum.

Mete’yle 2020’ye kadar beraberiz, 4 yıl daha arkasında olacağız.

Pazarlama ekibim sosyal medya ajansı seçimi yapmam için sürekli beni sıkıştırıyordu. 4 yılda 3 tane konkur yapıp bir tane sosyal medya ajansı seçememiş bir dinozorum. Belki yaşım itibarıyla böyledir, 45 yaşındayım.

Bir markanın amacı Ipad’ler arabalar dağıtmak değildir. Tüketiciler, bizim (markanın) arkadaşı değildir. Böyle bir arkadaşlık olmaz.

“Like” nedir, ben hala anlamıyorum. Bana bunu anlatan olursa 10 senelik sözleşme yapacağım.

Şirketteki lakabım da uzaylıdır bu arada, dijitale uzaklığımdan dolayı.

Nesil diye bir kelime yok. Yeni nesil-eski nesil ben uğraşamam bunlarla. Benim bu kadar vaktim yok. Siz mesajınızı nasıl yaymak istediğinizle ilgili konumunuzu belirleyin. Markanın mesajı ne kadar doğru, tüketicinize nasıl ulaştınız olmalı.

Yeni nesil ajans nedir bana biri anlatsın

Türkiye’de eğlence pazarlaması

Kristal Elma Festivali’nin ikinci gününde açılış konuşmacıları Ana Salon’da Instagram’ın 6. çalışanı olarak bilinen Amy Cole ile; Eli Acıman Salon’da eğlence pazarlamasının Türkiye’deki temsilcilerinden 70×100 Kurucusu Emre Erdem ve Jeton Kurucusu Tolga Akış oldu.

Eli Acıman Salon’da gerçekleştirilen ilk oturumda Erdem ve Akış sinema filminden eğlence mekanına kadar eğlence sektörünün birbirinden farklı ögelerinin görsel iletişim ve dijital iletişim süreçlerinin Türkiye’deki işleyişine değindi. Erdem, eğlence sektöründeki ürünün pazarlanmasının normal bir ürüne göre farklı olduğuna, ürünün nihai sonucunun tüketiciyle paylaşılamadığına değinirken; Akış da eğlence sektöründe bir mekanın ya da filmin iletişini yaparken video ya da fragmanları mümkün olduğunca iletişimin son aşamasına sakladıklarını ifade etti.

Sen kimsin

Anasahnenin öne çıkan diğer isimleriyse Youtube Pazarlama Direktörü Rich Waterworth, Hikaye Anlatıcı Barış Özcan, Sabancı Üniversitesi Akademisyeni Ayşe Betül Çelik ve YouTube Creator Akasya Asıltürkmen oldu. YouTube’un bilgiye erişim, fırsat eşitliği, sesini duyurabilme ve bir yere ait olma gibi 4 temel değerini anlatan ve bu değerlerin dili, dini, etnisitesi vb açısından farklı insanları bir araya getirdiğini söyleyen Waterworth son olarak, Youtube tarihinde bir ilk olan Summit for Social Change’i anlattı. YouTube’un değişim kreatörlerini bir araya getiren bu projede Barış Özcan’ın da Türkiye’deki değişim elçisi olduğunu açıkladı ve bu projede insanların birbirinin farklılıklarına nasıl tolerans gösterebileceklerine dair videolar yer alacağını belirtti.

Sağlık pazarlaması

Eli Acıman Salon’un diğer konukları olan Eczacıbaşı İlaç Pazarlama Tüketici Sağlığı Satış ve Pazarlama Müdürü Deniz Gezer, Abdi İbrahim Kurumsal İletişim Direktörü Elif Elkin ve GSK Türkiye Dijital Mükemmellik Müdürü Şule Hogburn Healthcare oturumunda konuştu. Günümüzde dijital dünyada sağlık konusunda görülen bilgi kirliliği ve hastaların %40’ının dijitalden aldığı bilgiyi hayatına adapte ettiğini söyleyen konuşmacılar, ilaç sektörünün insanların sağlıklı bilgi erişimini kolaylaştırması gerektiği konusunda birleşti. Aynı zamanda ilaç firmalarının çeşitli teknoloji firmalarıyla işbirliği yaparak geliştirdikleri inovatif çalışmalarla hastalıkları yalnızca tedavi etmelerinin değil önlemelerinin de mümkün olduğunun altı çizildi.

Kristal Elma’nın ikinci gününde de Açıkhavada Yeni Yaklaşımlar adlı oturumda konuşan ve bu yıl Kristal Elma’da ikinci oturumunu gerçekleştirmiş olan Henry Mason da dünyada yıllara yayılan ya da günlük olarak gerçekleşen değişimlere rağmen temel insan ihtiyaçlarının değişmediğinin altını çizdi. Bu noktada korunma ve bütünün parçası olma gibi ihtiyaçlar çerçevesinde yeni bağlama ve yeni ortama uyum sağlamanın, markalar için daha inovatif atılımlar yapma noktasında dikkat edilmesi gereken bir nokta olduğunu belirtti.

Artık lüks olana herkes erişebiliyor

I-AM kurucuları Jon Blakeney ve Emre Kuzlu, Boring is Dead oturumunda yeni lüks kavramından, onun dönüşümünden ve yeni yapısından bahsettiler.

Emre Kuzlu-  Farklı kitlelerin faklı ihtiyaç ve alışkanlıklarına değinerek, millenyum kuşağının en fazla domine eden kitle olduğuna dikkat çekti. “Özgüveni yüksek olan bir kitle ve aynı zamanda paraya karşı daha duyarlı ve daha pazarlıkçı. Üründen ziyade deneyine önem veriyor.

Jon Blakeney’nin paylaştıklarından öne çıkanlar:

– Aynı birey içinde iki kutup var: Hem tasarruf yapıyor hem de kendini şımartıyor. Geleneksel piramidi epey değiştirdi bu. Pazar piramidinin en altı ve en üstü çok geniş, orta daralıyor. Tam bir kutuplaşma söz konusu.

– Masstige pazar, herkesin satın alabileceği ürünler sunuyor.

– Markaların başarısı iyi ürünlerin ötesinde iyi deneyimler sunmaları. Aynı zamanda lüks ürnleri orta sınıfa sunmaları yani iyi ürünü uygun fiyata sunmaları. Ayrıca sosyal medyayı iyi kullanabilmeleri, IKEA’nın Kanye West örneği gibi.

– Bunları nasıl başarıyorlar, nasıl yapıyorlar bunu? Teknik olarak neler kullanıyorlar? Duygusal bağın farkındalar.

– Milenyum kuşağı tutarlı bir mesaj istiyor sizden.

– Müşteri yolculuğu, pürüssüz olmalı. Müşterileri, markanızın savunucusuna dönüştürmelisiniz.

– Bütçe kısıtlı olduğundan akkılı strateji izlenmesi gerek. Kilit noktalara odaklanın ve teknolojiyi iyi kullanın.

– İnsanların 5 duyusuna hitap etmek çok etkili.

– Masstige markalar ortada durmayı iyi beceriyorlar, duygusalla makulü bir araya getirmeyi başarıyorlar.

– Masstige pazarın 6 sırrı: ne yaptığından ziyade neden yaptığına odaklanmak; tutarlı bir deneyim yaratmak; doğru yere yatırım yapmak; inovasyona devam etmek;duygunun gücünü kullanmak; sürdürebileceğiniz hizmeti belirleyin, tutarlılığı sağlamak önemli.

– Özet olarak: Masstige pazarının büyüme potansiyeli var, bu işi en az daha on yıl yapmamız lazım.

İkinci kuşak yönetici olmanın sorumluluğu

Ana sahnede gerçekleşen İkinci Jenerasyon Yönetin Kurulu panelinde Akfen Holding‘den Pelin Akın, Gilan’dan Osman Geylan ve Sera Grup‘dan Damla Nur Şener Akkaynak sahne aldı. Bu ikinci kuşak yöneticiler deneyimlerinin ve yaşadıkları zorlukların yanında önceki kuşakla aralarındaki farklılıkları bizlerle paylaştı. Önceki kuşağa karşı hala korku beslediklerini itiraf eden genç yöneticiler, üçüncü kuşağın işinin daha zor olduğuna hemfikir.

DNŞA: Şirkete geldiğinizde farklı şeyler katmanız gerekiyor. Markalaşmaya önem veren bir jenerasyonuz, buna yatırımlar yapmaya başladık. Sosyal network’ü ve iş network’ü birleştiriyoruz.
Önceki nesille sürekli yarışıyoruz ama aynı zamanda birbirimizi destekliyoruz.

PA: Kendi stilimizi belirlemeye çalışıyoruz. Kendi jenerasyonumuza hitap eden şeyler keşfetmeye çalışıyoruz. Geliştirmeyi öğrenmemiz gerek. En önemli şey vakit. Bunu yanında adaptasyona ihtiyacımız var.

OG: Erken yaşlarda daha büyük sorumluluklar almanız gerekiyor. Daha fazla çalışıp bulunduğunuz yeri hak etmeniz gerekiyor.
Eskiye göre zaman çok hızlandı ve iş planlarını sürekli değiştirmeniz gerekiyor. Yeni deneyimler yaratmaya odaklandık. Yeni nesil üretim tarzı üzerine çalışıyoruz.
Bizler müşterilerimizle daha iç içeyiz.

Marka-müşteri ilişkisi, aşk hikayesine dönüştü

Kristal Elma Festivali’nin ikinci gün düzenlenen Unleashing the Next Wave of Marketing Communication oturumunda Unilever bölge dijital direktörü Yüce Zerey pazarlama iletişiminde yeni dalganın nereye gittiğinden konuştu. Sunumunu da “bir aşk hikayesi” örneği üzerinden gerçekleştirdi.

Markayı ve müşteriyi iki aşık olarak tasvir eden Zerey’in değindiği noktalar söyle:

– Marka müşteriyi iyi tanıyor, tüm kanallarda aşkını anlatıyor. Bu rüya gibi bir aşk ama rüya sonu olan bir süreç. bunun bir sonu olması bizi rahatsız ediyor.

– Mahalleye yeni bir karakter geliyor ve tehlike teşkil ediyor, rüyanın bitmesi ona bağlı. Bu yeni karakter, bugün deneyimlediğimiz dijital devrimleşmeyi temsil ediyor. Onun Özellikleri: Şeytan tüyü var; Yeni oyuncakları var; Sürekli dillere pelesenk olan hikayeler anlatıyor; Herkese konuşma ve paylaşma imkanı veriyor; Herkesi selfie manyağı yapıyor. Bundan en çok etkilenen müşteri oluyor tabii.

– Marka için bir mutsuz son olsa da çözüm arayışını giriyor. Yardımına da ex-pazarlama duayeni koşuyor. Marka, ondan eğitim almaya başlıyor. “Bildiğin her şeyi unut” diyon duayen, onu sürekli edebiyatla, psikolojiyle, sosyoloji ve antropoloji ile besliyor. Bunların hepsi marka için yeni bilgiler ve yaklaşımlar ama eğitiminin sonunda marka kendini toparlıyor.

– Sonuç: Duayen kritik öğütler veriyor:

1. Doğru soruları sor: Hedefindeki müşteri kim? Stratejilerin neler? Hedefin ne?En iyi yaptığın şey ne? Sorulardan sonra şu akışı izle: Müşteriyi izle, dinle, anla ve hikayeni yaz.

2. Çok iyi bir hikayen olsun; iyi bir içeriğin olsun; anlamlı olsun, müşteriye hitap eden; iyi bir deneyim yarat; müşteriye sürekli hikaye anlatma, daha az ve etkili hikaye anlat; konuşulanları konuş; teknolojiden faydalan, anlamlı ve doğru yerde kullan; hikayelerinde çeşitlilik olsun;yaptığın her aktiviteyi ölç ve sürekli hikayelerini geliştir; hiç müşteriyi yalnız bırakma.