artwork

Eğitime destek ayrımcılığa son

7 yıl önce

0

10 yıldan bu yana Avrupa’nın farklı şehirlerinde düzenlenerek sosyal sorumluluk çalışmaları alanında fark yaratan çalışmaları ödüllendiren European Excellence Awards 2017’de Türkiye’den de iki çalışma yer aldı.

Kamu Sosyal Sorumluluk alanında en prestijli ödüllerinden olan ve her yıl Avrupa’nın farklı bir şehrinde gerçekleştirilen European Excellence Awards’ın kısa listesinde bu yıl Türkiye’den iki çalışma yer aldı. Kısa listeye kalan çalışmalar Borusan Holding’in “Sevgi Dilde Başlar” isimli çalışması ve Garanti Emeklilik ve Hayat’ın “İşimiz Okumak” projesi olurken; Garanti Emeklilik’in projesi 31 Mayıs’ta Brüksel’de gerçekleştirilen törenden evine ödülle döndü.

Toplumsal hayatta karşı karşıya kaldığımız ayrımcı söylemlere karşı bir duruş sergileyen ve eğitimde fırsat eşitliğinin yaratılmasına katkıda bulunan bu projelerle ilgili ayrıntılar ise şu şekilde:

Borusan Eşittir – Sevgi Dilde Başlar

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de toplumsal cinsiyet eşitliği, çağımızın en ciddi sorunlarından biri. TÜİK verilerine göre Türkiye’de kadınların iş gücüne katılım oranı 2014 sonu itibarıyla %30 civarında. Dünya Ekonomik Forumu Cinsiyet Eşitlik Endeksi’ne göre ise Türkiye’de yönetici kadrolarının sadece %12’si kadın. Bu bakımdan, kadınların toplumsal ve ekonomik yaşama tüm potansiyelleriyle katılmaları Türkiye’nin önündeki en önemli konulardan biri haline geliyor. Bu alanda başarılı sonuçlar almadan ülke olarak sürdürülebilir kalkınma sürecine girilmesi ve potansiyelimizin tam anlamıyla hayata geçirilmesi mümkün görünmüyor.

Borusan Grubu’nun bu bakış açısıyla 2015’ten beri faaliyet gösteren Borusan Eşittir – Toplumsal Eşitlik Platformu’nun projelerinden biri olan “Sevgi Dilde Başlar” projesi de, toplumsal rol ve algıların eşitliğe ve çeşitliliğe engel olmayacağı mutlu ve başarılı bir geleceği inşa etme hedefiyle 2017 yılının Sevgililer Günü’nde tanıtıldı. Proje dahilinde, Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi ile birlikte hazırlanan bir “İş Yaşamında Ayrımcılık İçeren Söz ve Davranışlardan Kaçınma Rehberi” hazırlandı ve bu rehberde “adam gibi, adamakıllı, bayan yönetici, kadın işi, erkek işi” gibi iş yaşamında cinsiyet ayrımı içeren sözlerle; “dinozor, eski kafa, yeni yetme, dünkü çocuk, Y kuşağı” gibi yaş ve kuşak farklarını küçümseyen sözlerin ayrımcı olmayan karşılıklarına yer verildi.

Rehberdeki bu ifadeler aynı zamanda Borusan’ın ofislerinde ve çalışma ortamlarında özel tasarlanan afişlerle görünür hale getirildi. Farkındalığın daha da artırılması adına düzenlenen sosyal medya kampanyasında Borusan çalışanları, hazırlanan bu mesajları sosyal medya hesaplarından paylaştı.

Son olarak, yine 14 Şubat Sevgililer Günü’nde yayınlanan ve çalışanların oynadığı bir video ile de “Diliniz değişirse dünya değişir” mesajı verildi.

Büyük ilgi gören ve beklentilerin üzerinde bir başarı sergileyen kampanya, sadece Facebook üzerinden bile 3 milyon kişiye ulaştı, 44 bin etkileşim aldı ve 4783 kez paylaşıldı.

Garanti Emeklilik – İşimiz Okumak

Öğrenme ve gelişme çağında olup ailelerinin yükünü paylaşmak adına çalışan veya çalışmaya zorlanan ilkokul öğrencileri Türkiye’de sosyal sorunlardan biri. Bu sebeple eğitimlerinden uzak kalmaları ve derslerine devam edememeleri çocukların okul başarılarını da olumsuz yönde etkiliyor.

TÜİK verilerine göre, Türkiye’de yaklaşık 1 milyon kayıtlı çalışan çocuk mevcut. 8 milyona yakın çocuk ise kayıt dışı olarak çalışıyor ve milyonlarca çocuk, eğitim ve çocuk olma hakları ellerinden alınarak istismar ediliyor ve gelecekleri ellerinden alınıyor.

Özellikle çocuk eğitimi ve sağlığı konularında, aileden başlayarak toplumsal bir bilinç oluşturmayı, gerçekleştirdiği ve desteklediği sosyal sorumluluk projeleriyle topluma katkı sağlamayı hedefleyen Garanti Emeklilik de, 2010 yılından bu yana, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Boğaziçi Üniversitesi iş birliği ile İstanbul’da para kazanmak amacıyla başta sokaklar olmak üzere çeşitli iş yerlerinde çalışan/çalıştırılan ortaokul öğrencilerini (10-14 yaş grubu), çalıştıkları işlerden koparıp tamamen okullarına döndürmeye yönelik ‘İşimiz Okumak’ projesini yürütüyor. 7 yılı aşkın süredir yürütülen proje kapsamında, bugüne kadar çocuk işçiliğinin en yaygın olduğu İstanbul’daki 13 ilçe ve 44 okulda, 5.700’i aşkın öğrenci ve velisine ulaşıldı. Gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda, 842 çocuğun tamamen “okullu” olması sağlandı.

İşimiz Okumak projesi ile çocuklar, kendi okullarında haftada iki gün akademik eğitim desteği alırken, sadece çalışan çocuklar için oluşturulan İşimiz Okumak kurslarında, ders başarılarının artmasına yönelik ekstra eğitimler alıyorlar ve aynı zamanda kişisel gelişimleri için de birçok okul içi ve dışı etkinlik gerçekleştiriyorlar.

İstanbul Drama Sanat Akademisi iş birliği ile yürütülen drama atölyeleri kapsamında ise, her okulda ayda iki defa çocuklar ile bir araya gelen profesyonel drama eğitmenleri liderliğinde; çocukların kendini toplum içerisinde ifade etme yeteneklerinin geliştirilmesi, yalnızca sokaklarda ve iş yerlerinde kabul gördüğünü hisseden çocukların kendilerini, hayallerini ve hedeflerini daha iyi tanımaları ve okul ile bağlarının güçlendirilmesi hedefleniyor.

Mart 2010’da başlayan projeyle bugüne kadar 5700’ü aşkın çalışan öğrenci ve veliye ulaşılırken 842 çocuk çalışmayı bıraktı. 13 ilçedeki 44 okulda 290 eğitmen çalıştı ve 800’ü aşkın Garanti Emeklilik gönüllüsü çalışan çocuklar için önemli birer rol model olmak hedefiyle projeye destek verdi. Proje ulusal ve uluslararası alanda 10 ödülün sahibi oldu.

Senin için
Tümünü göster
BOM Karting Takımı Yeni Genç Pilotlarını Tanıttı

Borusan Otomotiv Motorsport (BOM) Karting Takımı, 2024 Türkiye Karting Şampiyonası...

Yeni Volkswagen Tiguan Satışa Sunuldu

2007’den bu yana 7.6 milyonun üzerindeki satış adediyle 2018’den günümüze...

Yeni Renault Captur’un Dünya Lansmanı Gerçekleşti

İçten yanmalı ve hibrit motor seçenekleriyle tanıtılan yeni Renault Captur...