artwork

Türkiye’deki gençler, kendi işinin patronu olmak istiyor

7 yıl önce

0

GoDaddy’nin Global Girişimcilik Anketi Türkiye’deki öğrencilerin mezun olduktan sonra başkası için çalışmaktansa, kendi şirketlerini kurmaya daha yatkın olduğunu gösteriyor.

Küçük işletme odaklı teknoloji sağlayıcısı GoDaddy, Türkiye’nin kendi işini kurma döneminin eşiğinde olduğunu gösteren Global Girişimcilik Anketi’nin sonuçlarını açıkladı. Araştırma, 20’nci yüzyılın son nesli Y Kuşağının ve II. Dünya Savaşı sonrası kuşağın bağımsızlık arayışının zamanlamasının çok iyi olduğunu gösteriyor. Çünkü yaşınız kaç olursa olsun, yeni teknolojiler bağımsız girişimleri tarihte hiç olmadığı kadar kolaylaştırıyor.

Anket sonuçlarını değerlendiren GoDaddy EMEA Bölgesi Başkan Yardımcısı Stefano Maruzzi, “Güncel KOSGEB verileri Türkiye’deki genç girişimci sayısının 2014’te yüzde 50 arttığını gösteriyor. Bulgularımız da bunu destekler nitelikte. Genç nüfusu sayesinde Türkiye’de girişimcilik yükselmeye devam ediyor; mezun olduktan sonra kendi işini kurmak isteyen öğrenci sayısı dünya ortalamasının üzerinde. GoDaddy olarak, işletmelerini internette görünür kılmak ve markalarını dijital açıdan geliştirmek için gereken araçlar ile geleceğin şirket sahipleri olan bu nesli desteklemek için Türkiye’de yatırım yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Türkiye’deki insanlar “statü” için kendi işinin patronu olmak istiyor

GoDaddy’nin Global Girişimcilik Anketi’nin sonuçları, iş hayatının içinde olan katılımcıların yüzde 36’sının uzun vadede küçük işletme kurmak veya kendi işinin sahibi olmak istediğini gösteriyor. Türkiye de bu global trende uyum sağlarken vatandaşlarımız genç ve hırslı nüfusun, kültürel normların ve dijital varlığa dair artan farkındalığın etkisiyle daha güçlü bir girişimcilik ruhu gösteriyor.

  • Esnek çalışma saatleri mi? Statü mü?: Türkiye’deki katılımcıların yüzde 25’i kendi işinin patronu olmanın getirdiği statüden hoşlanıyor. Globalde ise bu oran yüzde 12. Kendi işini kurmak istemelerinin ikinci büyük faktörü de yüzde 24 oranla işletme sahibi olmanın getirdiği esnek çalışma saatleri. Globalde yüzde 41 olan katılımcı tercihinin neredeyse yarısı. Bu da gösteriyor ki Türkiye’de iz bırakmak önemliyken, esnek çalışma saatleri statünün getirdiği avantajların sadece bir parçası.
  • Öğrenciler kendi işini kurmaya daha yatkın: Türkiye’de her beş katılımcıdan biri kendi işini kurmadan önce henüz öğrenci olduğunu söylüyor. Globalde bu oranın yüzde 12 olduğuna bakılırsa Türkiye’deki öğrenciler mezun olduktan sonra başkası için çalışmaktansa kendi işini kurmaya neredeyse iki kat daha yatkın. Kendi işinin patronu olmak isteyenler sadece öğrenciler değil. Türkiye’deki katılımcıların yüzde 51’i kendi işlerini kurmadan önce başkası için çalıştığını söylüyor; global ortalama ise yüzde 46.
  • Web siteleri ve sosyal medya en çok tercih edilen çevrim içi kanallar: Şaşırtıcı bir oranla Türkiye’deki katılımcıların yüzde 38’i müşterilerinin çevrimiçi kanallar arasından en fazla resmi web sitelerinden etkilendiğini söylüyor. Globalde böyle düşünenler ise katılımcıların yalnızca yüzde 26’sı. Yüzde 37 oranla sosyal medya da en çok tercih edilen kanallarda ikinci sırada. Sonuçlar genel olarak yerel işletmelerin web sitesi ile dijital varlıklarını oluşturarak ve bunu herkesin ne kadar önemli ve etkin olduğunu bildiği sosyal medya platformları ile destekleyerek rekabet avantajı kazanabileceğini gösteriyor.