artwork

“Televizyon ve internet alışkanlıkları iç içe geçiyor”

12 yıl önce

0

Televizyon kanalları, dijital devrimle birlikte televizyon izleme alışkanlıkları da yavaş yavaş değişmeye başlayan izleyici kitlesini kaybetmemek için kendini yenilemeye ve çağa ayak uydurmaya çalışıyor. Star Dijital Pazarlama Müdürü Yunus Halit Türe‘ye izleyici profilinin değiştiği bu süreci ve yöneticisi olduğu Startv.com.tr‘nin bu yönde yaptığı çalışmaları sorduk.

[highlight color=”eg. yellow, black”]*[/highlight] Star TV Doğuş Grubu’na geçeli yaklaşık bir yıl oluyor. Siz de hemen hemen aynı dönemde startv.com.tr’nin sorumlusu oldunuz. Sonrasında da web’de daha etkin bir Star TV gördük. Bunun için neler planlanmıştı, hedefler nelerdi?

Yunus Halit Türe

Evet, öncesinde de yeni medya departmanının kuruluşunu gerçekleştirip 4 sene boyunca yöneticiliğini yapmıştım. Star’ın Doğuş Yayın Grubu bünyesine geçmesiyle birlikte, kariyerime Star TV’de devam etmekteyim… DYG’nin DNA’sına işlemesinde başarılı olduğumuzu düşündüğümüz dijitalize edilmiş bir bakış açısını; yeni medya, ntvmsnbc, ntvspor.net ya da NTV Mobil gibi platformlarda edindiğimiz deneyimi, en yeni ve en geniş hedef kitleye ulaşan yayıncılık mecramızda kullanmak üzere yola çıktık.

Geleneksel mecraların ve internetin tüketici profillerinin farklılıklarının ayırdında olmakla birlikte, bir yandan da her iki mecranın tüketicisi olan bir grubun da varlığının altını çizmek gerek. Televizyon ve internet tüketim alışkanlıklarının gittikçe iç içe geçtiği, bu iki medyumun birbirini beslediği ve karşılıklı etkileşim içinde birbirlerinin evrimini talep eden imalar barındırdığını çok iyi anlamak zorundayız. Oturma odasında artık tek bir ekran yok; cep telefonlarımız, tablet bilgisayarlarımız da yaşam alanlarımızın vazgeçilmez unsurları. Elbette kimse Avatar gibi bir filmi öncelikle cep telefonunda izlemez, erişimi olduğu en büyük ekranı kullanacaktır ancak bununla ilgili görüşlerini de ikincil ekranlarından paylaşacaktır.

Bu ve benzer verilerden yola çıkarak Star TV ile ilgili tüketim deneyiminin genişletilmesi, çeşitli ekranlardan kolay erişim imkanı ve izleyicinin tüm bu deneyimin etkin bir parçası olması gerekliliğinin önemi bizim yayıncılık perspektifimizin merkezinde bulunuyor. Dijital mecraların amiral gemisi Türkiye’de hala geleneksel sitelerdir. Startv.com.tr’deki deneyim bizim için öncelik arz etmekteydi. Öncelikle onu dönüştürmekle başladık.

[highlight color=”eg. yellow, black”]*[/highlight] Bu hedeflere ulaşmak için ne gibi çalışmalar yapıldı? Kadro, teknik altyapı gibi konularda…

Öncelikle belirli bir mirası devraldığımızın altını biraz çizmek isterim. Her tür devir gibi bu da kontrol altına alınması gereken olumlu ve olumsuz unsurlar barındırır. Önceliğimiz hedef kitlemizi iyi analiz edip, üreteceğimiz veriler ışığında tasarımı yenilemek oldu. ‘Geleneksel’ diye tanımlamaya çalışacağım tematik DYG markalarının tüketici grubundan daha geniş bir hedef kitlenin varlığı ve bunun iyi tanımlanması zorlu bir süreç. ‘Basit‘liğin en temel ve vazgeçilmez koşulumuz olması gerektiğinden yola çıktık.

İzleyicilerimize şu ana kadar sunmayı başardığımıza inandığımız deneyim aslında bizim için de bir tür laboratuar çalışması oldu. Yine bu çalışmanın ikinci fazı yakında hayata geçecek. Bu da yeni bir tasarım ve video deneyimi vadediyor olacak. (Kuşkusuz yenilenmiş bir alt yapı ile birlikte.)

Kadronun önemli bir kısmı Star TV’nin DYG’ye devrolmadan önceki ekipten oluşuyor. Başarının göbeğinde yine bu genç profesyoneller ve takviye amacıyla aramıza katılan arkadaşlar bulunuyor.

[highlight color=”eg. yellow, black”]*[/highlight] Web tarafında kaç kişilik bir ekip görev yapıyor? Teknik eleman, içerik elemanı, sosyal medya…

Editörler ve sosyal medya editörünün de dahil olduğu toplam 5 kişilik bir içerik ekibimiz var. Bunların dışında DYG Dijital’in bize tahsis ettiği yazılımcılarımız ve multimedia tasarım desteğimiz var.

[highlight color=”eg. yellow, black”]*[/highlight] Yenilenme sitenin trafiğine yansıdı mı peki?

Her yenilenme, özellikle dijital mecralarda, ciddi bir rezistans ile karşılaşmasına neden olacak doğal sebepler barındırır. Ancak bunları doğru okuyup, verilerinizi sürekli analiz ettiğiniz takdirde orta ve uzun vadede karşılığını görüyorsunuz. Özellikle trafik rakamlarında her platformun kendi doğal direnç noktaları bulunuyor. Bunları doğru çözüm ve önerilerle aştığınız zaman bir sonrakine kadar sistematik artışlar kaydedebilirsiniz. En son direnç noktasını aştığımızdan bu yana, son 2 aydır, video tüketimi, sayfa gösterimi, sitede geçirilen ortalama süre gibi gibi temel verilerde ortalama %220‘lik bir artış kaydettik. Kuşkusuz yeni yayın döneminin ve kanalın içerik başarısının buna katkısı denklemdeki önemli bir değişken. Ancak içeriğinizi; dijital mecralarda tüketicisinin farklı olduğunu varsayarak, doğru bir şekilde pazarlamanın önemi bu noktada devreye giriyor.

Birkaç eğlenceli bilgi vermek gerekirse; startv.com.tr’nin aynı anda sunucularında bulunan tekil kişi sayısının 48 bine ulaştığını, bazı dizilerin yine bazı bölümlerinin 1 milyonun üzerinde izlendiğini, sitenin 1 saat içinde 140 bin tekil kullanıcıya eriştiği zamanları keyifle gözlemleme olanağı bulduk.

[highlight color=”eg. yellow, black”]*[/highlight] Sitede dizi ve programların tekrarı yayınlanıyor. Bunların ve canlı yayının izlenme rakamları reyting sistemine alternatif olabilir mi? Bugün veya ileride… Hemen hemen hiç TV izlemeyen ve dizileri internetten takip eden büyük bir kitle var, malum.

Yukarıdaki argümanımı tekrarlarsam, genelde izleyiciler erişimleri olduğu en büyük ekranda içerikleri izlemeyi tercih ederler. Bu anlamda geleneksel web’in, televizyonun -özellikle geniş hedef kitleye sahipse- mutlak alternatifi olduğunu, Türkiye şartlarında bugün için söyleyemek çok gerçekçi olmayabilir. Ancak elbette internetin kendi reytingleri ve bu reytinge neden olan sayısız değişken var. Yine de istediğin zaman istediğin yerde içeriğe ulaşabilmek, güçlü ve kullanıcıyı rahatlatma vaadinde bulunan bir önerme. VOD’un sihri buradan geliyor. Öte yandan ‘canlı yayın’ın genellikle zorunluluktan tercih edildiğini varsayabiliriz. Kimse Muhteşem Yüzyıl‘ın yeni bölümünü canlı olarak mobil ekranından izlemeyi tercih etmez. Ancak büyük ekrana o an için erişim sıkıntısı yaşayan izleyicilerin mobili kullandığını biliyoruz. Web’de canlı yayının bu haliyle rekabet olanaklarının kısıtlı olduğunu varsayabiliriz. Öte yandan “istediğin içeriğe, istediğin zaman, istediğin yerde erişim”in geleceğin yayıncılığının merkezinde yer alacağını öngörüyoruz.

[highlight color=”eg. yellow, black”]*[/highlight] TV kanallarını internet üzerinden canlı izlerken maalesef problemler yaşanıyor. Bu kanallardan da kaynaklanıyor olabilir, internet sağlayıcısından da. Star TV olarak bunu aştığınızı düşünüyor musunuz? Canlı yayınımız her an sorunsuz izlenebiliyor diyebilir misiniz?

Anlık kullanıcı adetlerinin olağanüstü olduğu durumlarda, canlı yayında ciddi sorunlar yaşadık. Ancak geçtiğimiz hafta Türkiye-Romanya futbol maçıyla birlikte, canlı yayın için, grubun oldukça yeni ve yakında hayatına başlayacak projesi olan ‘tvyo‘ desteğiyle yeni bir oynatıcıyı yayına aldık. Evet, bundan sonra canlı yayınlarda sıkıntının minimum düzeyde olacağını düşünüyoruz. Bu yeni proje için oldukça iddialı yeni bir altyapı vücuda getirildi.

[highlight color=”eg. yellow, black”]*[/highlight] Geleneksel medya ile internetin entegre olması gerektiği konuşulur sürekli. Bu noktada Türkiye olarak neredeyiz sizce? Ve önümüzde nasıl bir yol var?

Size çok açıkça bir fikrimi söyleyeyim; geleneksel medyanın ticari başarısı ve reklamverenlerin bu başarıyı oluşturmadaki ısrarı sürdüğü sürece, internetin mevcut konservatif reklamcılık içerisinden yeterli pay alması kısa vadede zor görünüyor. Ne zaman ki reklam gelirlerinin önemli bir yüzdesi dijitale kayar, o zaman sektörün genelinde hızlı dönüşümlere şahit olabiliriz. Bu aşamada kanımca medyanın genelinde internet ile entegrasyon bir tür pazarlama faaliyeti olarak algılanma eğilimi gösteriyor. Ancak geleceği iyi okuyan yayıncıların uygun yerlere bayrak diktiğini de gözlemliyoruz.

Bu noktada genç kuşakların içerik tüketim eğilimlerinin iyi değerlendirmesi lazım. Mobilin, geleneksel web hakkettiği yerlere gelemeden bayrağı devralacağını düşünüyorum.

[highlight color=”eg. yellow, black”]*[/highlight] Yeni dönemde (kısa ve uzun vadede) Star TV’nin dijital operasyonlarına ilişkin planlarınız neler?

Çok yakında yeni bir tasarım ve altyapı ile görücüye çıkacağız. İçerik çeşitliliğinde televizyondan biraz da olsa ayrışmak ve izleyicilerin televizyonda ulaşamadığı ekstra içerikleri dijital kanallarımızdan yayınlamaya, çeşit arttırarak devam edeceğiz. TV’ye göre en büyük avantajımız 7 gün ve 24 saat ile kısıtlı olmayışımız.

Bundan başka web sitemizde bir sadakat programı üzerinde de çalışıyoruz. Buna göre sürekli kullanıcılarımızı para ile satın alınamayacak kurgularla ödüllendirmeyi hedefliyoruz. Sosyal medyadaki oyunlarımız, yarışmalarımız vs. artarak devam edecek. Elbette tüm bunları TV ile entegre bir 360 derece platform üzerinde uyguluyor olacağız. Amacımız, kullanıcımızı da yayıncılığımızın aktif, katılımcı ve bizleri dönüştürücü en önemli ögesi haline getirmek.