Reklamlardaki 6 kadın stereotipi

7 yıl önce

0

Kadınlar Günü kapsamında İngiltere’de bulunan The Museum of Brands, kadın rol modelinin reklamlardaki evrimini inceledi.

Reklamlarda kadınların nasıl resmedildiğine dikkat çekmeyi amaçlayan The Museum of Brands, bunun için konuşmalar, sergiler ve film gösterimleri düzenliyor. Bu kapsamda Thinkbox’ın başkanı Lindsey Clay, “10 from 50: Changing trends of female representation in TV commercials” (50’den 10: Televizyon reklamlarında değişen kadın temsili trendleri)’nin yapımcılığını üstlendi.

Clay, bir de şunları paylaştı: “Reklam, popüler kültürün önemli bir parçası ve sosyal normların yansıması. reklamlarda kadınların tanımının gelişme göstermesi toplumumuzun iyiye doğru gittiğinin göstergesi.

“Bir tartışma başlatarak nereden nereye geldiğimizi mükemmel bir biçimde değerlendirebiliriz. Reklam aralarındaki mutfak tezgahına yapışmış kadınlardan ne kadar uzak olduğumuzu ve daha ne kadar ileriye gidebileceğimizi görebiliriz.”

The Museum of Brands’in müze yöneticisi Karin Kihlberg, reklamlarda aile ve evle takıntılı olanlarından cinsel obje olarak resmedilenlere kadar 6 farklı kadın stereotipini tanımladı. Kihlberg, reklamlardaki kadın temsilinin önemli oranda dönüşüm gösterdiğine inanıyor.

İşte reklamlardaki 6 kadın stereotipi:

Ev ve aile takıntılı

Örnek: Shake n vac

Tanım: Ev ve özellikle temizlik konularında anormal bir şekilde enerji dolu.

Kendini düşünmeyen bakıcı

Örnek: Oxo mum

Tanım: Fedakar, anaç, başkalarının ihtiyaçları için kendi ihtiyaçlarından vazgeçiyor.

Cinsel obje

Örnek: ‘80’ler ve ‘90’lardaki Lynx reklamları

Tanım: Aşırı çekici bir şekilde resmedilme.

Elde edilemez tanrıça

Örnek: Special K

Tanım: Fiziksel olarak mükemmel ve çekici bir obje, ancak erkeklerden çok kadınlar için. İstek uyandıran, elde edilemez bir hayal.

Aşırı meşgul anne

Örnek: Asda’nın tartışmalara yol açan Noel reklamı

Tanım: Çok işi olan meşgul ve çalışan anne. Amacına ulaşamamış ve mutsuz.

Küçük bir rol

Örnek: Cadbury’nin "Yes sir I can boogie"

Tanım: Erkek kahramanın arkasını kollayan ve destekleyen karakter. Görsel açıdan çeşitlilik kazandırmak için orada bulunan.

Senin için
Tümünü göster
Castrol ilerlemenin olduğu her yerde

Dünyanın önde gelen madeni yağ üreticisi Castrol, yenilenen marka kimliğinin...