MARKA 2016, inovasyon ve yaratıcılığa değindi

7 yıl önce

0

Yürekli tarafından bu yıl 17’incisi düzenlenen ve ana sponsorluğunu 15 yıldır Yapı Kredi World’ün üstlendiği MARKA 2016 Konferansı, Hilton İstanbul Bomonti’de başladı. Bu yıl 54 konuşmacının yer alacağı konferans bu yıl şimdiye kadarki en kalabalık seyirci sayısına da ulaştı. Etkinlik; geniş içeriği, yeni trendleri ve fikirlere yaklaşımıyla marka dünyasına farklı bir konferans deneyimi sunuyor.

Yürekli Yönetim Kurulu Başkanı Ayşegül Yürekli Şengör, yaptığı açılış konuşmasıyla konferansın yeniliklerini anlattı. Yürekli Şengör, “Marka Konferansı içerik değeriyle sivrilen bir fikir platformu olduğu kadar, çok önemli bir motivasyon platformu… Bu misyonumuzun bilinciyle hepimizin çok büyük bir inançla dolacağı bir MARKA 2016 hazırladık. Zor bir yılı geride bırakıyoruz. Dünya çalkantılı bir dönemden geçiyor. Türkiye büyük bir toplumsal türbülans geçirdi, ülke olarak hala terör mücadelesinin içindeyiz. Dünyada son 6 ay içinde büyük değişiklikler oldu. Tüm bu değişiklikler, dünyada yerleşik düzene karşı genel bir tavır olduğunu gösteriyor. Bu sinyaller önümüzdeki yıl devam edecek. Yeni dünya dinamikleri içinde 2017 yılında Türkiye iş dünyasının önüne  birçok küresel fırsatın çıkacağına yürekten inanıyorum. Bu fırsatları görmek ve hakkını vermek zorundayız. Bunun için de işimize sıkı sarılmalı ve geleceğimize duyduğumuz inancı tazeleyerek yepyeni  bir başlangıç yapmalıyız. İşte bu yüzden bugün  ve yarın burada sizlerle yepyeni bir başlama vuruşu yapmak üzere bir araya geldik. Umutsuz ruh halini sarsıp, tamamen silmeyi ve hep beraber sıçrama tahtasındaki yerimizi almayı hedefliyoruz. Çünkü burası Türkiye’nin en büyük bilgi, fikir, motivasyon ve inanç platformu…” diye konuştu.

Konferansın moderatörlüğünü 17 yıldır ünlü marka danışmanı BJ Cunningham yürütüyor. Her bir konuşmacı için 15 dakikalık sahne performansı hakkı  bulunuyor.

Konferansın ilk oturumu “İnovasyon ve Yaratıcılık: Marka Başarısının Can Damarı” başlıklı sunumuyla Kantar Millwars Brown-BransZ Global Başkanı Peter Walshe’un oldu. Araştırma sektörünün duayenlerinden Walshe, hızla yenilenen dünya trendleri içinde inovasyonun markalaşma sürecinde vazgeçilmezliği üzerine konuştu.

24 yıllık kariyerinde global markaları yerelleştirmekten, yerel markaları globalleştirmeye kadar uzanan, geniş yelpazede başarılara imza atan Pladis – Global Pazarlama Başkanı Lale Saral Develioğlu, global bir CMO’nun penceresinden gittikçe karmaşıklaşan pazarlama gündemini ve gözetilmesi gereken dengeleri ele aldı.

Bir oturumda dünyayı yeniden ağaçlandırmak üzere yola çıkan ve Paris’te düzenlenen COP21 İklim Konferansı’nda enstalasyonuyla ses getiren çevreci sanatçı Naziha Mestaoui vardı. MARKA Konferansı izleyicilerinin projeye interaktif bir platformda katılımlarını da sağlayarak tüm salona sanal ağaç dikme imkanı verdi. Mestaoui sunumunda dünya problemlerini çözmek için sanatın ne kadar etkili bir araç olduğunu anlattı.

“Kolektif Travmanın Açtığı Ruh Yarası; Anlamak, İyileştirmek”  başlıklı konuşmasını Balçiçek İlter ile birlikte gerçekleştiren Prof. Dr. Kemal Sayar ise hepimizin bu dönemde ihtiyacı olan umutsuzluk ve travmalarımızı atlatabilmemiz konusunda ufuk açtı.

İletişimcilerin tarihin en zorlu dönemlerinden geçtiğinden bahseden Barkowski PR’ın kurucusu, yazar ve TV yorumcusu Mark Barkowski, ayak uydurulması gereken hızlı değişimlere, algı yönetimi ve şeffaflık parametreleri ile yeni yaklaşımlarını izleyicilerle paylaştı.

Geleceğin yaşam senaryolarını yazan, teknoloji donanımlı çağdaş fütürist Alexandre Cadain, çağdaş bir fütürist olarak katılımcıların gelecekle ilgili algısını değiştiren, manifesto niteliğinde bir seans gerçekletirdi. Cadain dünyanın yakın geleceğini şekillendiren yapay zekâ, Mars'ta yaşam, hyperloop gibi somut projeler üstünden geleceği incelediği konularıyla ilgili konferans izleyicileri için ufuk açıcı bir konuşma yaptı.

Boyner Grup Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Boyner “Yeni bir iş devrimi: 'Sosyal girişimcilik' ” başlıklı sunumunda “'Sosyal girişimcilik' adı verilen yeni anlayış hem doğru iş modeline dayalı karlılığı ve sürdürülebilirliği, hem toplumsal bir soruna çözüm üretme idealini, hem de bireysel hayallerin kolektif faydaya dönüşmesini kapsıyor” diyerek ilham verdi. Boyner, sosyal girişimcilik felsefesine duyduğu inancı paylaştı.

‘Hip Hop Shakespeare’ hareketinin lideri, protest müzisyen, dünyaca tanınan rapçi Akala, etkinliğin birinci gününde ‘Sanat ve Aktivizm ile Hip Hop Şekspir: Zıtlıktan Doğan’ başlıklı konuşmaları ile sahneye çıktı. Ünlü sanatçının protest kimliğini öne çıkaran ilk sunumu insan hakları, eşitlik, ırkçılık gibi batı dünyasının kendi içindeki çelişkili kavramlarını sanat ve politika ilişkisiyle inceledi.

Global trendlerden kurumsal iyilik üzerine yaptığı konuşmada, Danone Group Genel Müdürü Gamze Çuhadaroğlu, iyi olanın neden ve nasıl kazanacağını son derece renkli bir sunumla anlattı ve daha yaşanabilir bir dünya için bireysel ve kurumsal olarak yapabileceklerimiz konusuna ışık tuttu.

İlk günkü konuşmacılar arasında Rıza Tansu, Ayşe Arman ile birlikte ‘Tutkuyu Seçmek’ konusunda konuştu. Tansu, 20 yıl önce başladığı tekne tasarım ve üretim serüveniyle dünya yat pazarındaki değişen kalıpları anlattı.

Bekir Ağırdır ise gazeteci Ahu Özyurt ile ‘Dünyada ve Türkiye’de ne oldu? Ne olacak? Toplumsal dip dalgalarını anlamak’ konulu bir sunum gerçekleştirdi. Emaar Türkiye Pazarlama, Satış&Kiralama Kıdemli Direktörü Arzu Altındağ ise model, sunucu ve oyuncu Özge Ulusoy ve seyahat yazarı Saffet Emre Tonguç ile ‘Günümüz İstanbul Yaşamının ‘yeni incelikleri’ konusunu masaya yatırdı.

İlk gün konuşmacılarından Toms Türkiye Başkanı Rıfat Elhadef, ‘Sürdürülebilir İyilik’ konusunu anlattı. Sahneye çıplak ayakla çıkan Elhadef, insanların hayatlarını iyileştirmeyi amaçlayan hareket hakkında bilgi verdi.

Hürriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Çağlar Göğüş, Türkiye’nin gündem haritasını çıkardı, en çok konuşulanları ve en çok merak edilenleri anlattı. Birinci gün konuşmacılarından TBWA Orta & Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Başkanı M. Cem Topçuoğlu, liderliğe dair sıra dışı prensiplerini ve Harvard Business School profesörlerinin seçimiyle TBWA/İstanbul’un Omnicom Üniversitesi’nre nasıl ‘case’ olduğunu anlattı.

Oyuncu Tuba Ünsal ise ‘Haddini Bil’ diyerek gerçek yaşam öyküsü içindeki sınır tanımayan, özgür ve cesur yaklaşımını ilham verici bir dille ifade etti. Muse Kurucu CEO’su Serdar Ekrem Şirin, “’Video’ marka iletişim oyununu nasıl değiştiriyor?’ konulu bir konuşma yaptı.

Birinci gün sunumunda Vedik Astrolog Ebru Cinek yıldızlarla konuşarak Türkiye’nin yakın geleceğine astroloji penceresinden baktı, Türkiye’nin doğum haritasını yorumladı.

MARKA 2016’nın başlıklarından biri de sosyal sorumluluk

Belçikalı çevreci sanatçı Naziha Mestaoui’nin en anlamlı sanat projelerinden biri oldu. Stepevi’nin girişimleriyle yürütülen proje Paris, Brezilya ve Hindistan’dan sonra dördüncü nokta olarak İstanbul MARKA Konferansı’na ulaştı. Stepevi, MARKA 2016’da dikilen toplam ağaç sayısı kadar fidanı, WWF Türkiye’nin katkılarıyla Türkiye’de bir ormana dönüştürecek.

MARKA 2016’nın ikinci projesi, Technogym’ın sağlık projesi… Myrun koşu bandı alanlarında sürekli hareket üretilerek 10.000’e ulaşması halinde de kanserli çocuklara destek olunacak. Technogym KAÇUV bakım evinde kanser hastası çocukların bakımı için bir odaya sponsor olacak. 6 ay boyunca o odada tedavi gören çocukların ve ailelerin giderlerini karşılayacak.

Üçüncü proje ise Toms markasının yürüttüğü proje… Bu proje ile Doğu Anadolu’da Van’daki 10,000 çocuğa ayakkabı götürülecek.

MARKA 2016’dan 16 Aralık’ta gençlere özel konferans

İki yıldır MARKA Konferansı deneyimini öğrencilere taşıyan; onlara bilgi, fikir ve ilham verirken kalite anlayışlarını da yükseltmeyi hedefleyen MARKA Gençlik Konferansı bu yıl 16 Aralık günü düzenleniyor.

MARKA 2016, özel bir programla 500 üniversite öğrencisi için özel olarak hazırlandı. 16 Aralık’ta yapılacak programla öğrenciler ücretsiz olacak konuşmacıları dinleme olanağına sahip olacak. Üniversite öğrencileri için yapılacak üçüncü gün oturumlarıyla gençlerin kalite algılarını yükseltmek, iş dünyasıyla ilgili onları motive etmek, gelecekleriyle ilgili ilham vermek istediklerini anlatan Ayşegül Yürekli Şengör, “Bu, gençlere kalite çıtasını uzanabilecekleri en üst noktaya koymaları gerektiğini hissettirmek, “en iyiyi” hak ettiklerine onları ikna etmek için gerçekleştirdiğimiz bir sosyal sorumluluk projesidir” dedi.