artwork

Hangi ajansta staj yapsam?

11 yıl önce

41

The Voice bölümüyle, pazarlama iletişimi alanında çalışmak isteyen gençlerin sesi olmayı; onlarla sektör arasında köprü görevi görmeyi amaçladığımızı söylemiştik. Üniversite öğrencilerinin bize en çok sorduğu konu staj. Nereye başvurabileceklerini, başvurdukları ajansların çalışma düzenini, orada neler öğrenebileceklerini merak ediyorlar. Onlara faydalı olabilmek adına ajanslara 6 soru yönelttik:

1- Yaz dönemi için başvuru almaya ne zaman başlıyorsunuz? Ne kadar sürüyor ve staja gelen kişinin en az ne kadar kalması gerekiyor?

2- Kimler başvurabilir?

3- Hangi departmanlara stajyer alıyorsunuz? Bu departmanlara göre onlardan beklentileriniz neler oluyor? Nasıl seçiyorsunuz?

4- Bir stajyer sizin ajansınızda neler öğrenebilir?

5- Çalışma saatleriniz nasıl? (Düzenli veya düzensiz diyebilirsiniz)

6- Staj için nereye başvurabilirler?

Bu soruların cevapları sadece bu yaz dönemi için değil, sonraki dönemde de faydalı olacaktır. Cevap veren tüm ajansları tek haberde yayınlamak mümkün değil tabii. O yüzden 10’ar ajans halinde yayınlamaya karar verdik. Seri farklı ajanslarla devam edecek. Aşağıdaki ajansları, ilk cevap verenden başlayarak sıraladığımızı belirtmekte fayda var.

Promoqube
İnönü Caddesi, Gümüşsuyu Caddesi, Taksim

Haziran ayının ikinci haftası başvuruları almaya başlıyoruz. Kreatif departmanımıza stajyer alıyoruz ve 3 aylık bir süre için alıyoruz, her şey resmi ilerliyor. Üniversite öğrencileri başvurabiliyorlar. Yemek, yol ve cüzi miktarda maaş da veriyoruz. Çalışma saatlerimiz 9.00-18.30 ama sektörün gerektirdiği kadar da diyebiliriz :) Staj için info@promoqube.com adresine başvurabilirler.

—————————————————–

Plasenta Conversation Agency
Refik Saydam Caddesi, Şişhane, Beyoğlu

1- Yaz dönemi için başvurular gelmeye başladı bile, belirli bir tarihimiz yok. Bugünden itibaren gönderebilirler. En az 1 ay olmasını ve yaz stajlarında hafta içi 5 gün gelmelerini tercih ediyoruz, hem bizim hem de staj yapacak arkadaşımız için daha verimli oluyor.

2- Aslında özel bir okul ya da bölüm kısıtlamamız yok. Şu an üniversite öğrencisi ya da mezun olmuş arkadaşlara kapımız açık. Pazarlama iletişimiyle yakından ilgili ve bu doğrultuda bir kariyer planlıyor olmasını tercih ediyoruz. Sadece staj yapmış olmak/dosyasını imzalatmak için yapmıyor olmalarını da istiyoruz tabii ki :)

3- Kreatif, Strateji ve Müşteri İlişkileri departmanlarımıza alıyoruz. Her departmanda aradığımız özellikler konusuna göre değişse de, temelde sorumluluk sahibi olması ve pro-aktif görev talebinde bulunması, pazarlama ve dijital iletişim dünyasına ilgili olması ve departmana göre çalışma prensiplerine hazır olması gibi beklentilerimiz oluyor. Bu özellikler sonrasında, staj yapmayı planladığı departmana uygunluğu ve gelecek planlarındaki düşüncelerine göre değerlendirme yapıyoruz.

4- Öncelikle ne kadar öğrenmek isterlerse o kadar öğrenebileceğini belirtmek lazım. Stajyer arkadaşlarımızı tüm projelere ve günlük rutine mümkün olduğunca dahil etmeye çalıştığımız için, ajansımızın çalışma prensiplerini, ‘conversation’ ve yürüyen mecralar yaratmadaki bakış açımız başta olmak üzere tüm pazarlama iletişimi konularında tecrübe kazanma ve yeni şeyler öğrenme fırsatları oluyor.

5- Stajyer arkadaşlarımız için, çok özel durumlar dışında hafta içi 09.30 – 18.30 arası diyebiliriz.

6- dikkat@plasenta.com.tr mail adresine, CV’leri ve staj yapmayı planladıkları dönemle birlikte mail atabilirler.

—————————————————–

Dijital Büro İstanbul
Nispetiye Mahallesi, Yücel Sokak, Levent

1- Nisan ayı itibarıyla başvurularımızı almaya başladık, şu anda adaylarla görüşme sürecimiz devam ediyor, Mayıs ayı ortasında kararımızı vermeyi hedefliyoruz. En az 2 aylık bir süre boyunca düzenli olarak gelmeleri gerekiyor.

2- Öncelikli tercihimiz iletişim fakültesi son sınıf öğrencileri, böylece çok ara vermeksizin profesyonel çalışma ortamına geçiş yapabiliyorlar.

3- Medya planlama ve satınalma departmanlarımızda stajını yapacak olan öğrenciler işin temelinde bulunan günlük operasyona şahit olarak medya ajansının genel işleyişini öğreniyorlar, kendilerinden beklentimiz tüm dikkatleri ile bu süreci takip edip bize bol bol soru sormaları.

4- Reklamverenlerin dijital iletişim stratejilerinin nasıl oluşturulduğu, bu stratejinin ajans tarafından hayata nasıl geçirildiği ile ilgili tüm detayları deneyimlemiş olacaklar.

5- Sabah gelişimiz düzenli, akşam çıkışımız düzensizdir. Öncelikli olan işimizdir, içimiz rahat etmeden ajanstan ayrılmayız.

6- info@dbistanbul.com adresine interaktif pazarlama ve dijital iletişime duydukları ilgiyi açıklayan bir yazı ve özgeçmiş gönderebilirler.

—————————————————–

Proximity İstanbul
Sun Plaza, BBDO Blok, Maslak

1- Staj başvuruları tüm yıl sürse de, yaz dönemi için Mart-Mayıs tarihleri arasında yoğunlaşıyoruz. 15 Mayıs itibarıyla yaz staj kadromuzun şekillenmesini hedefliyoruz. Başvuru yapan kişinin en az iki ay staja devam etmesi gerekli, daha uzun süre devam etmek istiyorsa bu bir tercih sebebi oluyor.

2- Başvurularda herhangi bir kısıtlamamız bulunmuyor.

3- Stratejik planlama, kreatif ve sosyal medya yönetimi departmanlarına stajyer alıyoruz. İyi bir fikrin, zihin açıcı bir paylaşımın, etkileyici bir tasarımın veya çok iyi yazılmış bir postun kimden geleceği belli olmaz, bu yüzden stajyerlerimizden beklentilerimiz çok büyük. Staj programımızın başarısını, ileride bu programdan kadromuza kattığımız kişi sayısına göre ölçüyoruz. Bu nedenle kadrolu bir pozisyona yapılan başvuru ile staj başvurusu arasında işleyiş, seçim kriteleri ve prosedür bakımından bir farklılık bulunmuyor.

4- Proximity network tarafından geliştirilen SocialWork yapısını ve tüm alt detaylarını derinlemesine öğrenebilir.

5- Çalışma saatlerimiz 9:00-18:30 arasındadır. İşimizin doğası gereği dönem dönem yoğunluklar olsa da, herkesin kendine zaman ayırabilmesi ve ajans dışında vakit geçirmesi gerektiğine inandığımızdan, bu saatlere mümkün olduğunca uymaya çalışıyoruz.

6- hr@proximityistanbul.com.tr (REF: Staj2013)

—————————————————–

Movida Plus Map
Büyükdere Caddesi, Beytem Plaza, Şişli

1- Movida’da staja başvuru için mevsim yok. Staj süresi en az 1 ay.

2- İletişim okuyan 3. ve 4. sınıf öğrencileri başvurabilir. Çünkü 1 aylık sürede reklamcılığı öğretmenin olanağı yok. Ama konuyu bilen ve yakınlaşanla ve meslek eğitimini alanla yol almak daha kolay.

3- Yaratıcı bölüme ve müşteri ilişkilerine… Beklentimiz stajyerin öğrenmeye açık, hevesli, ekibe uyum sağlayacak nitelikte ve çok istekli olması.

4- Kendi öğrenme kabı ne kadar büyükse onu dolduracak kadar, işin akışını görerek ve katılarak öğrenir.

5- Düzenli.

6- Başvurular için gunnurorbay@movidaplusmap.com

—————————————————–

THE
Üvez Sokak, Arnavutköy

1- Stajyer arkadaşlarımızın en az 2-3 ay bizimle olmasını arzu ediyoruz. Haziran gibi bakmaya başlıyoruz. Bizim için önemli olan kalıcı, ajansımızın kültürünü anlayabilecek kadar emek verilmiş bir süreç.

2- Tasarımcılar, stratejistler, ekonomistler, yazarlar, sosyoloji, psikoloji öğrencileri, yeni medya okuyanlar, dijitalciler, antropoloji okuyanlar… Ucu açık. Meraklı, istekli bütün canavarlar başvurabilir. Elbette İngilizce şart. Eğitim yelpazesi dediğim gibi geniş. Son sınıflar tercihimizdir.

3- Yaratıcı bölüm, müşteri ilişkileri, prodüksiyon ve strateji bölümlerine düşünüyoruz. Çok kalabalık ve verimsiz staj kadrosuna karşıyız bu yüzden az ve öz tutuyoruz.

4- Mutlaka eğitiyoruz. 3 ay sonra ajansta işe başlayabilecek kadar çok şey öğrenmiş oluyor. Çok adam alıp sirkülasyon yaratmıyoruz. İyi seçiyoruz, uzun tutuyoruz, çok şey öğretiyoruz. Kapasitemiz sınırlı olduğundan 1 yada 2 kişi ile sınırlıyoruz. Kendilerine emek harcandığını görüyorlar bu yüzden de her zaman karşılığını alıyoruz.

5- Özenilecek kadar düzenliyiz. Hafta sonu çalışmayız. Sabah erken başlarız, zamanında bitiririz. Bunlar gurur duyduğumuz özelliklerimizdir. Verimliliğe önem veririz, insan kaynağı bizim için en önemli konulardan biridir.

6- Başvurular için theik@the.com.tr

—————————————————–

McCann İstanbul
Büyükdere Caddesi, Ecza Sokak, Levent

1- Mayıs 15 itibarıyla başvuruları almaya başlıyoruz. En az 1 en çok 3 ay boyunca öğrenciler staj yapma imkanına sahip oluyor.

2- Çalışmaya hevesli, enerjisi yüksek ve zorunlu stajı bulunan tüm öğrenciler başvurabilir.

3- Müşteri İlişkileri, Kreatif, Dijital ve Strateji departmanları için staj başvurularını değerlendiriyoruz. Tüm adaylardan beklentimiz çalışmaya hevesli ve öğrenmeye açık olmaları.

4- Öğrenmek istedikleri, sordukları her şeyi öğrenebilirler. Tüm stajyer arkadaşlarımızın gelişimi için onlara proje veriyoruz ve staj sonuna kadar projelerini tamamlamalarını istiyoruz. Artık fotokopi çeken stajyer yerine bizlere katma değer sağlayacak stajyerleri seçmeye gayret ediyoruz.

5- Dönemsel yoğunluğa bağlı olarak saatlerimiz değişebiliyor ancak ağırlıklı olarak 09.00 – 18.00 arasıdır.

6- Staj başvuruları için mccann.com.tr adresindeki ilanlarımızı takip edebilirsiniz veya ik@mccann.com.tr adresine detaylı özgeçmişinizi gönderebilirsiniz.

—————————————————–

TBWA\İstanbul
Tanburi Ali Efendi Sokak, Etiler

1- Mayıs ayı ilk hafta web sitemizde ilanı çıkıyor. Üniversitelerde 15 Mayıs’ta posterler asılıyor ve 3 hafta başvuru süresi var, 7 Haziran’da da başvurular bitiyor.

2- Üniversitelerin iletişim ve güzel sanatlar fakültelerinde okuyanlar.

3- Marka, strateji, kreatif, dijital ve İK departmanlarına alıyoruz. Toplam 10 stajyer ilk elemeyi geçiyor, ardından ajansa gelen öğrencilere brief veriyoruz ve ajansa yaptıkları sunumlara göre komite ile final seçimi yapıyoruz.

4- Bulunduğu departmanda işleri, ajans çalışmalarını ve işleyişini.

5- Düzenli.

6- hr@tbwa.com.tr adresine staj2013 kodu ile başvurabilirler.

—————————————————–

Ogilvy&Mather Türkiye
Harmancı Giz Plaza, Levent

1- Yaz dönemi için Mart ayı itibarıyla başvuruları toplamaya başlıyoruz. Mart-Haziran arası bize başvuran bütün adaylar başvuru havuzumuzda yer bulabilirler. Sonrasında departmanlardaki ihtiyaca ve başvuran adayların background’larına göre yerleştirme yapıyoruz. Staj sürelerini minimum 1 ay olarak belirledik, ancak ideal olan staj yapan kişilerin en azından bir kampanyanın başından sonuna kadar görev almaları ve ajansın ritmini, departmanlar arası süreçleri ve bu süreçlerde yaşanabilecek aksaklıkları görebilecek kadar uzun sure staj yapmaları. Bu nedenle biz Ogilvy&Mather Türkiye olarak staj sürelerini yaza indirgemekten ziyade uzun dönem stajları daha çok destekliyoruz.

2- Türkiye’deki üniversite yerleştirme sisteminin ideal olmadığının bilincinde olarak, her disiplinden istekli gençleri başvuruya davet ediyoruz. Yurtdışına bağlı olduğumuz için, staj süresi boyunca okulunun SGK’sını karşılıyor olması bizim için olmazsa olmaz. Tabii ki reklamcılık tutkusuna sahip olması ve Ogilvy&Mather’da çalışmayı amaç edinmiş olması, şirketimiz hakkında bilgi sahibi olması bizim için önemli.

3- Ogilvy&Mather Türkiye bünyesinde toplam 5 şirket mevcut: Ogilvy&Mather entegre çözümler sunan reklam ajansımız, kısa bir sure önce dijital ajansımız OgilvyOne’ı da bünyesine katarak güç kazandı. Ogilvy PR Halkla İlişkiler alanında entegre çözümler sunan şirketimiz. Bunların yanısıra aktivasyon ve shopper marketing alanine yoğunlaşan OgilvyAction, çizgialtı işler yapan Redworks ve medical iletişime yoğunlaşan Ogilvy Healthworld var. Saydığım bütün şirketlerde genel olarak müşteri ilişkileri ve kreatif departman olarak ikiye ayrılıyor pozisyonlar. Müşteri ilişkilerine her background’dan, insan ilişkileri kuvvetli, konuşkan, öğrenmeye açık, dinamik gençleri alıyoruz. Yaratıcı departmanımızda ise çizimi kuvvetli art director adayları ya da kalemi kuvvetli metin yazarı adaylarını seçiyoruz. Bu noktada portfolyolar önem kazanıyor, en nihayetinde seçimi kreatif director yapıyor.

4- Bu kişiden kişiye değişmekle birlikte bir reklam ajansının yapısını, işleyiş biçimini ve departmanlar arası dinamikleri çok net yaşayarak deneyimleyebilir. Ayrıca içinde bulunduğu departmana gore kendini profesyonel açıdan ciddi ciddi geliştirebilir. Stajyerlerimiz ekiplerle birebir çalışıyor ve her projeye dahil ediliyorlar. Bu nedenle Ogilvy&Mather Türkiye ofisine gelip de birşeyler öğrenmeden stajlarını tamamlamaları imkansız çocukların.

5- 09.00-18.00 arası hafta içi çalışıyoruz ama tabi ki reklam ajansında çalışan herkesin bildiği üzere çalışma saatlerimiz çok esnek ve projelere bağlı ilerliyor. Asıl düsturumuz şu: Elimizdeki işi bitirmeden çıkmıyoruz. Çok mutluyuz ki çalışanlarımız da bu sorumluluk bilincine fazlasıyla sahipler.

6- İnsan Kaynakları sorumlumuz Aslı Göksu’ya yönelik bir mail atarlarsa kendileriyle bağlantıya geçebiliriz. Asli.goksu@ogilvy.com

—————————————————–

Pixelplus, Likeable İstanbul
Ebulula Mardin Caddesi, Akatlar

1- Ajansımızda staj yapmak isteyenler her zaman başvurabilirler. Okulların kapanma dönemlerinde bu başvurular artıyor ama hırslı, öğrenmeye açık gençlerden başvuru aldığımızda eğitim döneminde de karşılıklı zamanlamaları ayarlayarak başvuru kabul ediyoruz. Minimum 1 ay istiyoruz, yaptığımız işin doğası gereği daha kısa süreli çalışmalar başvuran için de bizim için de verimli olmuyor.

2- Dijital pazarlama ajansı ve sosyal medya ajansımız olduğu için bu konuların etrafında eğitim alan istekli, meraklı, heyecanlı her genç başvurabilir.

3- Ağırlıklı olarak tasarım, sosyal medya, metin yazarlığı ve teknik (yazılım ve kodlama) ekiplerimize stajyer alıyoruz. Beklentilerimiz gelişime açık, soru soran, araştıran, öneri getirmeyi, yaratıcılığı, ekip çalışmasını seven, planlı ve disiplinli kişiler olmaları… İlgilendikleri alanlarda takip ettiklerini kaynakları, gelişmeleri sormak, bunlar üzerine sohbet etmek ve sosyal kanallardaki profillerini incelemek seçim sürecinde uyguladığımız en temel yöntemler…

4- Her şeyden önce ekip çalışmasını ve zaman yönetimini, sonra da kendi alanlarında gerçek dünyadan işlerin nasıl yürüğünü, teori ile pratiğin en hızlı ve etkili nasıl kesişeceğini ve müşteri mennuniyetine dönüşeceğini…

5- Son derece düzenlidir, hele gece gündüz bitmek bilmeyen fazla mesaileriyle ünlü ajans dünyası için…

6- Sandra Ancel: sandra.ancel@pixelplus.net

 

 

Senin için
Tümünü göster
Canva, grafik tasarım yazılımı platformu satın aldı

Canva, grafik tasarım yazılımı platformu Affinity’yi satın aldı...