artwork

Gillian Armstrong: Kadın yönetmenlerin olmaması ‘korkunç’

7 yıl önce

0

Reklamcılık endüstrisinin bütün yıl heyecanla beklediği Cannes Lions’ta bu yıl içinde de sık sık gündeme gelen konulardan biri olan; çeşitlilik ve cinsiyet eşitliği de konuşuldu.

Avustralyalı Yönetmen Gillian Armstrong, reklamların sadece % 9’unu ve filmlerin de %14’ünün kadınlar tarafından yönetildiğini belirterek yaratıcı endüstrinin bu konuda sorumluluk alması gerektiğini savundu.

Pazartesi günü Cannes Lions Festivali’nde konuşan Armstrong, bu istatistiği “korkunç” olarak nitelendirdi. “Reklam endüstrisinin iletişim liderleri olmalı, kadın bakış açısı gibi bir şey var ve bu bakış sadece kadınsı ürünler için geçerli değil. Burası düz bir oyun alanı değil.” dedi

Armstrong, kadın yönetmenlerin olmamasını “bilinçsiz önyargı” olarak nitelendirdi. Ve konuşmasına şu şekilde devam etti: “Kadınlarda da erkeklerde bilinçsiz bir önyargı var, bir kreatifin beyzbol şapkası altındaki bir adam olduğu yönünde. Eğilimler değiştirilebilir, bunu sadece bilinçli yapmanız gerekir.”

Bu hafta Cannes Lions’da çeşitlilik gündemde. Jüri çeşitliliği eksikliğini eleştiren Airbnb, festivalin yaratıcı ekibine daha fazla kadın olması gerektiğini düşünüyor.

Creative Equals ve Campaign, #CampaignforEquality adlı projenin bir parçası olarak, 2018 yılına kadar konuşmacılar arasında 50/50 cinsiyet ayrımı olması için bir araya geldi.

Armstrong, cinsiyet eşitliği çabalarının en üstte başlaması gerektiğini ve ajansların daha fazla kadın yönetici ile çalışacak resmi bir gündem belirleyeceğini belirtti. Sinema okulundan çıkan yetenekli kadınların çoğu, üretim şirketlerinde iş bulmak için uğraşırken kaybolurken, “kendine inanç konusunda çok şey var” diye belirtti.

Saatchi & Saatchi’den Kate Stanners, yaratıcı şirketlerin okullarda kızlarla konuşmaya başlamasının gerektiğini söyledi, çünkü üniversitenin bu konuları konuşmak için artık çok geç olduğunu belirtiyor. Ayrıca Stanners “Kızlar, onlar için güçlü roller görmüyor” diyerek rol modelliğin altını çizdi.

Stanners ayrıca ajanslara daima “olağan şüpheliler” ile çalışma yapmamak için meydan okudu.

“Her zaman bu farkı araştırın” diyen Stanners sözlerine şu şekilde devam etti:  “Olağan şüphelilerin seçilmesi kolaydır, ama farklı sesleri bulmak daha zor. Ancak bunu yapmak zorundasınız.”