Cem Topçuoğlu: “Rekabet sadece ajanslarla değil”

7 yıl önce

0

Orta&Doğu Avrupa, Orta Doğu & Afrika TBWA Başkanı Cem Topçuoğlu ile, TBWA’deki yurt dışı görevlerine de dayanarak reklamcılığın dünyada gittiği noktayı, yakın gelecekte sıkça bahsedeceğimiz trendleri konuştuk. Akın Arslan

2017’de globalde, bölgede sektör için neler bekliyorsunuz? Yıl boyunca neleri konuşacağız?

Cem Topçuoğlu Dünya enteresan bir yöne doğru gidiyor. En son Las Vegas’taki CES fuarına gittim, TBWA olarak her yıl yakından takip ediyoruz. Teknoloji işleri öyle boyutlara taşıyor ki, bizim de mutlaka teknolojinin yanında yer almamız gerekiyor. Aynı şekilde teknoloji markalara da daha çok nüfuz edecek gibi görünüyor. İkincisi, içinde yaşadığımız kültür. Bütün bu çevrenin ve kültürün içindeki hıza ayak uydurmamız da önemli, ajanslar olarak bu esnekliği sağlıyor olmamız şart. Airbnb, Snapchat gibi 21. yüzyıl markalarına baktığımızda iki şey öne çıkıyor: Ürün aslında marka olmuş vaziyette. İkincisi de büyüme stratejileri. Bu ikisinden başka hiçbir şeye bakmıyorlar. Marketing diye bir terminoloji yok. Diğer markalar da aynı şekilde ürüne odaklanmaya başlıyor… Eskiden yüzde 70-80 oranında klasik medya kullanılıyordu. Ne zaman olur bilmiyorum ama bu oran tersine dönecek.

Önemli bir konu da insan kaynağı. 2017 ve sonrasında ajanslara farklı disiplinlerden, farklı tipte insanlar almak zorundayız. Çünkü rekabet alanı değişti. Ajanslar sadece ajanslarla rekabet etmiyor artık. İçerik üreten şirketler, prodüksiyon şirketleri doğrudan gidip markadan iş alabiliyor mesela. Yaptığımız işler parçalanmaya başladı. Ya hepsini yapabilecek kapasiteye sahip olmamız ya da bu şirketlerle beraber çalışabilmemiz lazım. Öyle bir dünyaya doğru gidiyoruz.

Röportajın tamamını özel içeriğimizde ve aşağıdaki videoda bulabilirsiniz: