artwork

“Bu salonlarda yoklama alınsın”

11 yıl önce

0

25-28 Eylül tarihleri arasında santralistanbul’da düzenlenecek olan Kristal Elma Yaratıcılık Festivali; reklam, medya ve pazarlama dünyasını buluşturmayı hedefliyor. Festival, 120 konuşmacı ve 75 etkinliğe ev sahipliği yapacak, yani katılımcıları yoğun bir program bekliyor. Sektörün önemli isimlerinden, kaçırılmaması gerektiğini düşündükleri 5’er isim/oturum önermelerini rica ettik. Festival programını incelerken bu önerileri de göz önünde bulundurmanızda fayda var:

Yaşar Akbaş, Happy People Project Başkanı

Tor Myhren: Bol ödüllü DirecTV kampanyasının yaratıcısından belki kampanyaya dair ilginç anekdotlar dinleme şansı yakalanabilir…

Jonathan Mildenhall: Coca Cola’nın “happiness” kavramını işleyiş şekline ve önümüzdeki dönem yapacaklarına dair ilginç bilgiler paylaşabilir…

Mark Bernath & Eric Quennoy: İçeriğini bilmemekle birlikte başlığı (Our ‘dam’ life) beni yakaladı. W+K’den kötü bir sunum çıkmaz diye ümit ediyorum.

Rob McIntosh, Evoluation of an interaction designer: AKQA’in bakış açısını ve söyleyeceklerini duymak istiyorum açıkçası bu konuda. Teknik bir konu gibi durmakla birlikte  makine-insan ilişkisini tasarlarken uygulanan yöntemler sürekli değişip gelişiyor. Uzman olduğum bir konu değil ama ilgimi çekiyor…

Bir de From Saying Staff to Do Stuff, Sebastian Billing  seminerine bakmak istiyorum. Çünkü çok konuşuyoruz ama konuştuğumuz kadar üretiyor muyuz emin değilim. Merak ettim ne diyecek. 

Karpat Polat

Facebook üstüne sadece şimdiye kadar yapılanları değil henüz yapılmayanları da anlatan Mark D’Arcy,

Dünyanın en matrak reklamcılarından biri (ve benden duymuş olmayın ama eski bir televizyon yıldızı) olan Sonal Dabral.

Tanıdığım en net pazarlama yöneticilerinden biri Sebastian Billing,

Hayran bırakan üslubu ve engin tecrübesiyle Haluk Mesci.

Ve tabii ki sahne performansını iple çektiğim Yılmaz Vural. 

Emrah Kaya, Youtholding Chief Youth Officer

25. Kristal Elma Yaratıcılık Festivali’nin dopdolu ve inanılmaz iyi organize edilmiş programına bakarken işlerimi ve bu buluşmayı nasıl hiçbirini kaçırmadan yönetebileceğim diye kara kara düşünüyorum. Bu 5 öneri ise benim için çok zor ama deneyeceğim.

Mailine Swildens, The Digital Ambush: Dijitalin öneminin her geçen gün artmasıyla birlikte o mecranın kuralları da oturmaya başlıyor. İşte bunun tartışılacağı ve Google’ın global veritabanı ambarcılığı ile ortaya çıkartacağından emin olacağım bir derin seminer.

Mark Bernath & Eric Quennoy: Ben bu ajansı ve yaptıklarını hep takdir ederim. Bence tanışmanızda ve kafaları nasıl çalışıyor anlamanızda fayda var.

Steve King, The next 25 years will be even more exciting: Ben fütürizmle ilgileniyor ve geleceğimizi tahmin etmeye, topladığım bilgilerle geleceği anlamlandırmaya çabalıyorum. Bu seminer buna yardımcı olacak. Öneririm.

Ayşegül Molu ve Yiğit Şardan: Biraz da bizden konuşmacılara kulak vermeli.

Henry Mason & Delia Dumitrescu: Bence bunu nasıl yapabileceğimizi öğrenmek faydalı olacaktır.

Derim ki, eğer bu arada bir de nüfusunun %60’tan fazlası 30 yaş altı olan bir ülkede onlarla ilgili bir şey öğrenmek isterseniz beklerim. 27 Eylül Cuma BrandRoom’da 17.00-17.45 arası konuşacağız.

Tolga Büyükdoğanay, Ogilvy&Mather Frankfurt Kreatif Direktörü

Johnathan Mildenhall: Coca-Cola’yı modern reklam dünyasına uyarlayan adam. Liquid Ideas fikriyle “kampanya” yaratım sürecini kökten değiştiren ve bu değişimi ufak bir markayla değil, en büyük markalardan biriyle ve global olarak başarmış bir yaratıcı beyin. Aynı zamanda çok da eğlenceli birisi. Kesinlikle izlenmeli.

Adrian Botan: “Romanya da neresi?” diyen burnu havada yaratıcılara “Grand Prix’lerin bol olduğu yer” yanıtını veren McCann’in kreatif direktörü. Rom kampanyasıyla tüm Avrupa’yı karıştırdı ve korkmadan uygulanan stratejilerin sadece Amerika’da değil her yerde çalıştığını bize gösterdi. Tavsiyemdir.

How to succeed at Lions: Türkiye’de Aslan kazanmış, kazanacak birileri varsa hepsi bu forumda toplanmış. Kesinlikle dinlenmesi gereken bir konuşma. Hatta bence yoklama yapılsın ve yaratıcılardan gelmeyen varsa kara listeye alınsın!

Mark D’Arcy: Kendisini Almanya ADC’de izleme şansım olmuştu. Facebook için yapılmış çok başarılı kampanyalardan bahsetmişti. Gerçekten keyif almıştım. Tabii Oreo gibi bildiğimiz işler var ama görmeye değer. Harika Avustralya aksanı da cabası.

Christoph Nann: Almanya’nın en yaratıcı yerel network’ünün yaratıcı yönetmeni. Eski ekolden gelmesine rağmen dijital işleri çok başarıyla yapan bir yaratıcı. Bol ödüllü işlerin yanı sıra global BMW işlerini de Hamburg’dan yönetiyor. Arkadaşım diye söylemiyorum, komik adamdır.

Bunlar benim ilk seçimlerim. Yerinizde olsam bunların dışında, R/GA’den James Temple, Adidas’tan Alexander Matt, Wieden+Kennedy’den iki yaratıcı yönetmen, Johan Kramer ve AKQA’dan Rob McIntosh’u da izlemeden eve dönmezdim. 

Mehmet Bali, Proximity İstanbul Genel Müdürü

Jonathan Mildenhall: Herkes içerik pazarlamasının giderek artan önemini biliyor. Her marka bu konuda adımlar atması gerektiğini düşünüyor. Bazıları bu konuda yatırım da yapıyor. Ama benim için yaratıcılıkta mükemmellikten çok içerikte mükemmellik önemli diyerek Content 2020 misyonunu oluşturan bir marka kolay kolay çıkmıyor. Kristal Elma’da sadece bir seminere gidecek olsanız, buna gitmenizi öneririm.

Morihiro Harano: Bazen bol ödüllü bir Youtube filmi (NTT Docomo Xylophone), bazen bir ürün (ToyToyota Backseat Driver) ile karşımıza çıkan Harano, markaların teknolojiden de faydalanarak hikayelerini anlatmaları konusunda zihnimizi açmakla kalmayıp, etkin iletişimin, bir TV reklamı yazıp etrafını 360 örmekten fazlası olduğunu beynimize kazıyacak.

Rob Norman: Her geçen gün bölünen, içiçe geçen ve karmaşıklaşan medya dünyasının geleceğini, 5 milyar dolarlık online medya satın alımını yöneten birinden dinlemek hiç de fena bir fikir değil.

Mark D’Arcy: Çünkü Facebook’ta “fotoğrafını çek, gönder, ödül kazanma şansını yakala” kurgusundan daha yaratıcı işler de yapılabiliyor. Mark D’Arcy ve “Creativity on Facebook” motive olmak isteyen tüm marka ve ajanslar için birebir.

David Shing: Dijital. Yazar. Şarkıcı. Söz yazarı. Avustralyalı. Eğlenceli. Enerjik.

Engin Kafadar, Grey İstanbul Yönetici Kreatif Direktörü

Kısacası bu sene çok önemli; değişimin göstergesi diyebiliriz. Sektörün ana çarklarından olan iletişimin nasıl bir yapı değişikliğine gittiğinin göstergesi. 25 senelik Kristal Elma bir festivale dönüşüyor ve bulunduğu coğrafyadaki en kapsamlı festival olmanın ilk adımını atıyor. Bu festivalde şahsen kaçırmadan dinlemek istediklerim:

Turkish Madmen Era; Haluk Mesci ve Ersin Salman,

Content 2020; Jonathan Mildenhall,

Making Things That Matter; James Temple,

The Digital Ambush; Mailine Swildens,

Creativity on Facebook; Mark D’Arcy,

Evolution of an Interaction Designer; Rob McIntosh,

Be Personal! Don’t Loose Your Identity; Johan Kramer.

Olcayto Cengiz, Ping Kreatif Direktörü

Turkish Madmen Era – Haluk Mesci & Ersin Salman: Nereden geldiğini bilmeyen, nereye gideceğini de bilemez. “Usta çırak” dönemlerine bir saygı duruşu olacağını düşünüyorum.

Morihiro Harano: Mori Inc. Fazla söze gerek yok sanırım. Yaratıcılığın multidisiplin özelliğinin canlı kanıtı.

Tor Myhren: Otuurm adının benim en sık kullandığım alıntılardan birisi olması, konuşmacısı son yılların en önemli oyuncularından biri olan Tor Myhren ve yaratıcılığın kültür ile olan ilişkisi. Daha ne olsun?

Henry Mason: “Yeni ne var, dünya nereye gidiyor?” sorularının en ideal ve güncel cevaplarını sürekli bize sunan Trendwatching’den ufuk açmasını beklediğim bir konferans.

Maurice Lévy: 2013’e damgasını vuran bir birleşme, kafalarda oluşan “Şimdi ne olacak? Nasıl bir gelecek bekliyor ajansları” soruları ve “Gelecek için umut var” diyen Maurice Lévy. Kaçmaz.

Volkan İkiler, Concept Başkanı

Johan Kramer: Ufacık ajansıyla reklamcılığı değiştirmiş bir ismi yakından görmek isterim.

Tor Myhren: Hem dev bir network ajansı hem de çok yaratıcı bir ajans nasıl olunur, öğrenmek isterim.

Independent agency showcase: Dünyadan bağımsız ajansları tanımak güzel olur.

Mark Bernath & Eric Quennoy: Weiden + Kennedy Amsterdam’da hayat nasılmış görmek isterim.

Sonal Dabral: Nasıl oluyor da Hindistan’dan bu kadar güzel iş çıkıyor öğrenmek isterim.

Arda Kertmelioğlu, Mobilera Holding Kurucu Ortağı

James Temple: R/GA London her daim “disruptive” yaklaşımları ile dikkatimi çekmiştir. Hazır VP’si gelmişken, dinlememek olmaz.

Mark D’Arcy: Biraz klişe olacak ama Facebook’un kendi ağzından, yaratıcılığa bakış açılarını ve tahminimce lanse etmeyi planladıkları bazı yeni araç ve formatları kaçırmamak lazım. Hele irili ufaklı ve hatta bireysel hemen tüm reklamverenlerin kayıtsız şartsız Facebook gemisine binmiş ve daha da yatırım yapmaya tandansı olduğunu bilip te, orada olmamak hata olur.

Syl Saller, Galip Yorgancıoğlu: Malum siyasi konjonktürden dolayı Türkiye’de uygulanması hemen hemen imkansız olmasına ve bu nedenle biraz buruk bir session olacağını bilmeme ragmen, alkollü içecekler pazarlama dünyasının aslında yaratıcılık açısından neredeyse sınırsız olan dünyasında en azından diğer ülkeler neler yapmış, yapıyorlar, dinlemek keyifli olacaktır. Ayrıca bu kadar güncel bir satın alma süreci yaşanmışken, Mey İçki CEO’sunun gelecek hakkında neler düşündüğünü ve planladığını merak etmeyen yoktur sanırım :)

Johan Kramer: Bu adamlar (KesselsKramer) dünyalı değil! J Dünyalı olmayan birilerinden yaratıcılığı dinlemek herhalde enteresan olsa gerek. Umarım Johan’ın ne dediğini anlarız J Göreceklerini Türkiye’de uygulayacak veya bu Johan ile çalışacak bir babayiğit marka çıkarsa, gerçekten şaşarım.

Rob McIntosh: AKQA en az 6-7 yıldır yakından takip ettiğim bir ajans. Dijitalden gelip, analogu içine alan ve en iddialı markalara harika işler çıkartan bu firmanın yönetici kreatif direktörü ayağımıza gelirse, biz de izleyeceğiz haliyle. WPP bence en akıllı ve vizyoner acquisition’ını AKQA’ı alarak yaptı. Umarım temel taşlarıyla oynamazlar, biz de daha güçlü bir ajans olarak firmanın evrimini gözlemleyebiliriz.

Sinan Günal, Project House Yönetici Ortağı

Morihiro Harano: Morihiro reklam dünyası için önemli bir kreatif profil ve harika bir “hikaye anlatıcı”. Yaratıcılığa olan bakışını bu endüstride yer alan herkesin dinlemesi gerektiğini düşünüyorum.

Jonathan Mildenhall : Markaların içerikle neler başarabileceği hakkındaki en önemli iç görüleri paylaşacağını düşündüğüm kişi.

Sebastian Billing: Yaratıcı endüstrilerde olup Absolut’un farklı bakışını dinlemeden geçmeyin derim.

Mercedes Erra: Reklam dünyasının en etkili (ve ödüllü) kadınlarından birisi olan Mercedes bu kez bu endüstride kadın olmaktan bahsedecek. Farklı bir içerik bekleyenler (özellikle de kadınlar) için ideal.

Mark D’Arcy: Facebook’a farklı bir pencereden bakmak için ideal diye düşünüyorum.