artwork

#Denemenlazım kurucuları: Anahtar kelime “Fayda!”

7 yıl önce

0

Influencer marketing’in 2017’nin yükselen değeri olduğu ortada. “Türkiye’de markalar influencer’larla çalışma fikrini kavradı mı? Marka iş birliklerinde yaşanan zorluklar neler” gibi soruların cevaplarını PR ajansları, influencer ajansları ve önde gelen influencer’larla görüştük.

İlker Pamukçuoğlu & Sena Turan

#Denemenlazım Deneyim Platformu Kurucuları

Markalar birkaç senedir influencer iletişimine oldukça önem veriyor. Fakat bu konuda tam olarak da bilgili değiller. Markalar ve ajanslar influencer’ları hedef kitleleri olgunlaşmış birer mecra olarak görmeli, takipçi demografilerini öngörebilmeli ve influencer’ın tarzında native içerikler ile konuşmalı.

Markalar, tarzımızın dışında, takipçilerimizle bizim konuştuğumuz dilden değil de reklam metni ile konuşmak istediklerinde anlaşamıyoruz. Influencer seçiminde ise hesabın iletişim tarzının ve konuştuğu konuların marka ile örtüşmesine önem veriyoruz. İletişimde önemli olan mass bir kitleye değil, doğru ve dinleyen kişilere ulaşmak.

Herkes daha kaliteli fotoğraflar çekmek için birbiriyle yarışıyor ve aynı zamanda da maalesef çoğu hesap birbirini taklit ediyor. Bizce anahtar kelime “Fayda!” İnsanlara yeni bir bakış açısı katacak, bilgilendirecek, ilham verecek ve sadece fotoğraf olarak değil metinsel anlatımda da bir o kadar kuvvetli olacak. O zaman içerikler etkili oluyor.Yeni jenerasyon influencer’ların çoğu sature olmaya yakın bir platformda geç var olduklarından biraz formülden ilerliyorlar. İçerik özgünlüğünden bağımsız kendini tekrar eden; yemek, tatil ve çıplaklık içeren içeriklerle takipçilerini artırıyorlar. Eski jenerasyon influencer’ların çıkış noktası karakterlerini ve hayatlarını bir şekilde yansıtıyor olmalarıydı çünkü önlerinde hazır bir model mevcut değildi. Dolayısıyla daha fazla “influence” ettikleri aşikar.

Otantik hesap ölçümlemeleri yapan tool’lar ortaya çıkmaya başladı. Instagram’ın markalı içerikleri ayrıştırması reklamverenin post insightlarına doğrudan ulaşmasını sağlayacak. O zaman fake ve real ayrımı daha net olacak. Böylece tüm markalar çalıştıkları influencer’ların yarattığı gerçek sonuçları görebilecek. Gerçek olan, doğru ve iyi içerik üreten ayakta kalacak. Influencer iletişiminin en önemli noktası, sizin içeriklerinizi seven kişilere, sizin de görmek isteyeceğiniz şekilde reklam yapmak. Markalar genel olarak takipçi sayısına göre bütçeye karar veriyor ve hata yapıyor. Takipçi sayısı ile reach arasında bazen şaşırtıcı derecede farklar oluyor ve bu takipçi satın almakla veya fraud yapmakla da ilgili değil. Biz ise reach rakamlarının ve ulaşılan kitlenin demografisinin asıl kriterler olduğunu savunuyoruz ve buna göre bütçelendirme yapıyoruz. Markaların influencerlar’dan çalışmanın sonunda mutlaka post insight’larını alması lazım. Marka, reach ve impression rakamlarını  içeren istatistikleri görmeli. Her hesabın ulaştığı kişilerin birim maliyeti farklılık gösterebilir fakat ulaştığı kitlenin özellikleri ve sayısı ile ancak rasyonelize edilebilir.

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye Eylül 2017 sayısında yayımlandı.

Senin için
Tümünü göster
BOM Karting Takımı Yeni Genç Pilotlarını Tanıttı

Borusan Otomotiv Motorsport (BOM) Karting Takımı, 2024 Türkiye Karting Şampiyonası...

Yeni Volkswagen Tiguan Satışa Sunuldu

2007’den bu yana 7.6 milyonun üzerindeki satış adediyle 2018’den günümüze...

Yeni Renault Captur’un Dünya Lansmanı Gerçekleşti

İçten yanmalı ve hibrit motor seçenekleriyle tanıtılan yeni Renault Captur...