artwork

Z kuşağının içindeki girişimci ruh

3 yıl önce

0

Z kuşağı pazarlama ve danışmanlık firması Crimson Connection’ın başkanı ve Harvard öğrencisi Michael Pankowski, Z kuşağındaki girişimci ruhun nasıl ortaya çıktığını anlatıyor.

Muhtemelen Y kuşağı hakkında hemen hemen her şeyi biliyorsunuz. Kardashian’lardan daha fazla inceleme altına alındılar desek yanlış olmaz. Peki ya Y kuşağından hemen sonraki nesil olan, yani benim de içinde olduğum nesil; Z kuşağı?

Kabaca, şu anda 7 ila 22 yaş arası olanlar olarak tanımlanıyoruz ve yakın dönemde de dünya üzerinde önemli bir etki yaratabileceğimiz düşünülüyor.

Hatta bu yıl, dünyanın en kalabalık nesli olan Y kuşağını geçmeye hazırız. Bu nedenle yakın gelecekte daha da büyük bir etki yaratacağız. Bu yazıda benim kuşağımdan ve dünyayı nasıl değiştirebileceğimizden bahsedeceğim.

Önceki nesillerden çok şey öğreniyoruz

Z kuşağı çok şey gördü. 2008 küresel mali krizine ilk elden tanık olduk. Çoğumuz; ebeveynlerimizin işlerini, birikimlerini ve evlerini kaybettiğini gördük. Dahası, Y kuşağının hayallerini kurdukları okulları ve ana dalları heyecanla seçtiklerini, ancak planlarının büyük öğrenci borçları nedeniyle suya düştüğünü gördük.

İşler kötüye gittiğinde ve birikmiş paranız olmadığında ya da hayallerinizin peşinden koşarken çok mutlu olduğunuzda neler olabileceğini gördük. Neyse ki yaşananları kendimizce analiz edip, olağanüstü pratik davranarak öğrendiklerimizi uygulamaya çalışıyoruz. Nitekim %35’imiz 20’li yaşlarında emeklilik için birikim yapmaya başlamayı ve %10’umuz da ergen denecek yaşta tasarruf etmeyi planlıyor. Üniversitedeki bölümleri, gelecekteki iş mevcudiyetine göre seçiyoruz ve sadece %11’imiz üniversite için ödeme yapmak üzere öğrenci borcunu üstlenebileceğini söylüyor. Gelecekte neslimizin; önceki nesillere göre daha az öğrenci borcu olmasını ve daha fazla para biriktirmesini bekliyoruz. Ve %75’imiz üniversitenin, iyi bir eğitime giden tek yol olmadığını söylerken, öğrenmek ve başarılı olmak için daha fazla alternatif bulacak.

Amerikan rüyası değişiyor

Amerika’da başarının, çok çalışmaktan ve doğru kararlar vermekten geçtiği söylenir; fakat Z kuşağı aynı fikirde değil. Diğer nesillerden farklı bir başarı tanımımız var. 40 yıl boyunca ismi cismi duyulmamış bir şirkette çalışmak ve kurumsal hayatın merdivenini tırmanmak istemiyoruz. %41’imiz kendi işini kurmayı planlıyor. Neyse ki internet ile büyüdük ve bu durumun yeni bir şirket kurmayı her zamankinden daha kolay hale getireceğini düşünüyoruz.

Zaten herhangi bir işi yönetmiyorsak, serbest çalışıyoruz. Z kuşağının % 46’sı serbest çalışıyor ve çoğumuz bu sistemi, diğer nesillerden daha fazla tercih ediyor. Üstelik mezun olana kadar da beklemiyoruz. Meselâ 12 yaşındaki Yuma Soerianto’nun App Store’da halihazırda 10 uygulaması var ve 10.000 aboneye kodlama öğrettiği bir YouTube kanalına sahip.

YouTube; interneti, girişimciliğe ve serbest çalışmaya daha da elverişli hale getiriyor ve sadece Soerianto gibi girişimcilerin, izleyicileri yetiştirme yöntemi oluşturmasına izin vermiyor; aynı zamanda yeni gelenlere de yıldız olma fırsatı veriyor. Örneğin; dünyanın en çok kazanan YouTuber’ı; Ryan ToysReview kanalından yılda 22 milyon dolar kazanan 7 yaşındaki oyuncak yorumcusu Ryan Kaji…

Bütün bunlar hepimize girişimci olmanın da kapılarını aralıyor. Gelecekte pek çok Z kuşağı, sadece daha sonra bir iş kurmak için gerekli becerileri öğrenmek amacıyla ilk başta büyük şirketlerde işe girecek. Kimimiz serbest çalışacak ve hatta sosyal medyadan para kazanmayı sıradan hale getirerek geçimimizi sağlayacağız. Tüm zamanların en girişimci nesli olacağımıza güvenebilirsiniz.

Sonuç olarak: Z kuşağı geçmişten çok şey öğrendi ve artık kendi geleceğini yaratıyor. Daha önce gördüğünüz nesillere benzemeyecek bir nesil geliyor.

Michael Pankowski
Crimson Connection Başkanı & Öğrenci, Harvard Üniversitesi


Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 104. sayısında yayımlandı.

Senin için
Tümünü göster
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu: “Türkiye bölgesel bir üs…

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatlarını küresel iş...