artwork

Yetenek ve iş birliği kilit rol oynayacak

3 yıl önce

0

Dünyanın her yerinden sayısız ofis neredeyse 1 yıldır kapalı ya da haftanın yalnızca birkaç günü çalışanlara ev sahipliği yapıyor. Daha önce mobil çalışanlar da, hayatlarında ilk kez uzaktan çalışmayı deneyimleyenler de bu süreçte her yerden çalışmak zorunda kaldı. Yenilikçi ve sürdürülebilirliğe önem veren organizasyonlar, bu süreçte operasyonları yüksek verimle sürdürebilmek için kesintisiz ve zengin iletişim kabiliyetlerine sahip olmaları gerektiğini biliyordu. Aynı firmalar, salgın sürecini en az hasarla ve kimi istisnai senaryolarda kazançla geride bırakmak üzere.

Yeni dönemin anahtar kelimeleri: Yetenek, dönüşüm ve güven

Pandemi döneminde iş yapmak ve verimli kalmak tüm dünya için zorlu bir profesyonel sınavdı. Yarının ne getireceği bilinmez ancak her şeye hazır olmak ve geleceğin tüm zorluklarına dayanabilecek bir organizasyonu güvenle inşa etmek için şirketlerin odaklanması gereken üç ana tema belirledik: Yetenek, dönüşüm ve güven.

Yetenekli insanlara her yerden verimli olma gücü sağlayan, eski iş süreçlerini çağa uygun şekilde dönüştüren, çalışanların birbirleriyle kolaylık ve güvenle iş birliği yapmasını mümkün kılan organizasyonlar, insanlara en iyi işlerini ortaya koymaları için gereken elverişli çalışma ortamını sağlayabilir. Bu, kurumlara tüm belirsizlik ve zorlukların üstesinden gelmek için ihtiyaç duydukları başlıca refleksi kazandırır.

Bu temalar, gelecek için nasıl plan yaptığımıza, ürünlerimizi nasıl oluşturduğumuza, müşterilerimize ve iş gücümüze nasıl hizmet ettiğimize rehberlik etmeli. Bu bağlamda görüntülü iletişimin rolünü düşündüğümüzde, sunduğumuz hizmetlerin insanları harika şeyler başarmaya teşvik edecek temeli oluşturacağına inanıyoruz.

Çalışanlar Zoom aracılığıyla iş birliği yapıyor

Koronavirüs salgınına tüm dünya hazırlıksız yakalandı. Bunun Zoom için anlamı, bir anda onlarca kat artan kullanıcı sayısı demek oldu. Aralık ayında günlük 10 milyon olan toplantı katılımcı sayımız, mart ayında 200 milyon, nisan ayında ise 300 milyonu aştı. Ocak – Nisan 2020 arasında Türkiye’deki Zoom ücretsiz kullanıcı sayısı, Nisan 2020’de Ocak ayına göre 139 kat arttı.

Bu yıl tüm dünyada mobil kullanımın artışı sonrasında, özellikle sosyal ağlar çok daha fazla kullanılmaya başlandı. Ancak uygulama ekosistemini yakından takip eden, rapor ve istatistiklerle buradaki gelişmeleri bildiren App Annie’nin verilerine göre, 2020’de tüm dünyada en çok indirilen uygulamaların başında Zoom geliyor.

İş dünyasına yönelik uygulamalara bakıldığında da Zoom yine App Annie verilerine göre uzun süredir 1’inci sırada; iOS işletim sistemli Apple cihazlarında da Zoom, 2020’nin en çok indirilen uygulaması oldu. Bunun dışında Microsoft’un yazılım geliştiricilere özel Azure Marketplace’te de ilk 5 içerisinde yer alıyoruz.

Zoom, 2020’de 400’den fazla özellikle güncellendi

Zoom, 2020 yılında birçok önemli gelişmeye imza attı. Bunların başında kullanıcılara sunulan 400’den fazla özellik kadar, iş ve bireysel kullanım için yeni ürün ve çözümler geliyor. Bunlardan en önemlilerini şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Türünün en iyi uygulamalarını Zoom deneyimine doğrudan dahil ederek, görüşme öncesi, esnasında ve sonrasında kesintisiz iş birliği ve toplantı yönetimi sağlayan ve etkileşimi artıran Zoom Apps tanıtıldı.
  • Zoom for Home ile uzak çalışanlar, evlerindeki çalışma alanlarına Zoom üzerinde kesintisiz iletişim ve iş birliği sağlayan cihazlar dahil etti.
  • OnZoom adlı sanal etkinlik pazar yeri ile online deneyimler sunmak, keşfetmek ve bunlara katılmak mümkün hale geldi.
  • Tüm görüşmelere 256 bit AES-GCM şifreleme ekleyen ve diğer güvenlik geliştirmeleriyle toplantı sahibi kontrolleri ekleyen Zoom 5.0 sürümü kullanıma açıldı.
  • Uçtan uca şifreleme, Zoom sunucuları da dahil olmak üzere, katılımcıların haricinde kimsenin toplantıyı şifreleyen şifre anahtarlarına erişimi olmamasını sağladı.

Özellikle Zoom 5.0 ve uçtan uca şifreleme, Zoom için güvenliğin en üst seviyedeki öncelik olduğunun altını çizdi. Platformun küresel kullanımı büyük bir hızla artarken, mühendislik kaynaklarının tamamını kullanıcı güvenliğini artırmaya ayırdık. Ürün ve mühendislik ekiplerimiz, kapsamlı görüşme içi kontrollere erişim sağlayan Güvenlik simgesi, “Kullanıcı Raporla” işlevi ve daha detaylı veri yönlendirme seçenekleri gibi güvenlik geliştirmelerine odaklandı.

Hibrit çalışma çağı başladı

Çalışanlar artık dünyanın neresinde olursa olsun, iç iletişimi başarıyla yönetmek mümkün. İşletmelerin video webinar’lar gibi uygulamalarla, her ne kadar bugünkünden daha farklı olsa da online görüşmeler yaptıklarını koronavirüs öncesinde de görüyorduk.

Gartner, 2022’de tüm iş toplantılarının yüzde 40’ının sanal sistemler ve gelişmiş analitik sayesinde gerçekleşeceğini söylüyor. Her seviyedeki çalışan için, şirketinin iyi durumda olması, stratejik açıdan ilerlediği yol önemlidir. Videolu görüşmeler bunlara yardımcı oluyor ve bu modelin dünyayı nasıl değiştirebildiğini gördük. Gelecekte de herkesin uzaktan ortak çalışma araçlarını kullanacağına inanıyoruz.

Artık hibrit çalışma dönemine giriyoruz. İş dünyası, çalışan deneyimi aynı olduğu sürece teknolojiden faydalanmak istiyor. Dolayısıyla ne zaman nerede olduğunuzdan çok, nasıl çalıştığınız ve ne kadar fayda sağladığınız önem kazanıyor. Zoom, insanların istedikleri konumdan verimli olabilmeleri ve birbirleriyle kesintisiz, kaliteli ve en önemlisi, güvenli iletişim kurabilmeleri için sıkı bir şekilde çalışmaya devam edecek.

Emrah Aydın 

Zoom Gelişen Pazarlar Müdürü

 

 

 

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye’nin 109. sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu: “Türkiye bölgesel bir üs…

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatlarını küresel iş...