artwork

Yetenek gelişimi teşvik edilmeli

2 yıl önce

0

İnsan kaynağından ziyade yetkin insan kaynağı bulmada sorun olduğunu söyleyebiliriz. Teknolojinin hızla gelişmesi ve dijitalleşmeyle yaşanan dönüşüm, farklı iş alanlarının ortaya çıkmasına, özellikle sanat ve yaratıcı işlerin birçok sektörde kendine yer edinmesine yol açtı. Tasarım, sahne sanatları, mimarlık, müzik, yayıncılık gibi iş dallarının yaratıcı yönünün yanı sıra ekonomik olarak da büyük bir önemi ve katkısı bulunuyor fakat özellikle sosyal medyanın gücüyle yaratıcı iş kollarında çalışan kişiler, şahsi hesaplarında kendi yaratıcı içeriklerini oluşturuyor ve geçimlerini bu şekilde sağlıyor. Şirketler açısından bu bireysellik, insan kaynağı bulmada, daha doğrusu insan kaynağını kendi markalarının içinde konumlandırmada şirketleri zorluyor. Yaratıcı alanda nitelikli insan kaynağının sınırlı olması nedeniyle şirketlerin rekabet avantajı sağlayabilmesi için yeni iş modelleri oluşturması ve inovasyona yatırım yapmaları gerekiyor.

Türkiye son yıllarda yaratıcı endüstriler alanında sahip olduğu bu potansiyelin farkında. Başta tasarım olmak üzere yaratıcı endüstrilerin gelişimini politika ve stratejilerde vurgulamaya, çeşitli teşvik ve hibe programlarıyla bu alanı desteklemeye başladı. İş dünyasının ekonomik fayda yaratacak yeni iş modellerine kafa yorması ve stratejik yol haritalarını çıkarması, bu strateji ve teşviklerin yerini bulmasını sağlayacaktır.

İşin içeriğinin doğru bir şekilde tanımlanması, hem başarılı adayın iş tatminini sağlamak hem de pozisyona uygun olmayan işe alımlardan kaçınmak için hayati önem taşıyor. Adayları doğru bir şekilde inceleyip elemek de yine önemli aşamalardan biri. Burada insan kaynakları profesyonellerinin deneyim, beceri ve diğer özellikleri belirlemek için veri analizi teknikleri ve yapay zeka işe alım yöntemlerini etkin şekilde kullanması fayda sağlayacaktır. 

İşverenler, çalışan deneyimini ve yetenek gelişimini iş planlarının merkezine koymalılar. Çalışan motivasyonunu artırmak için yetenek gelişimi teşvik edilmeli. BCG “Creating People Advantage” (İnsan Avantajı Yaratmak) araştırmasına göre; çalışanların %70’i gelecekte iş dünyasında olmak için mevcut yeteneklerine katkı sağlamayı, ek beceri kazanmayı hedefliyor. Bu aşamada hem İK profesyonellerinin hem de işverenlerin çalışanlarını dinlemesi, ihtiyaçlarını anlamak için onlara zaman ayırması ve yetenek yönetimi için destek olması gerekiyor.

Yarım asırlık geçmişimizle Türkiye’de mesleğin personel yönetiminden stratejik iş ortağına dönüşünde etkin rol oynayan baş aktörlerden biriyiz. Geleceğe projeksiyon tutan araştırmalarımızla, global arenadaki en yeni gelişmeleri aktardığımız platformlarımızla iş dünyasında şimdi ve gelecek için daha iyi bir çalışma hayatına liderlik ediyoruz.

Bu kapsamda bu sene 30’uncusunu düzenleyeceğimiz PERYÖN İnsan Yönetimi Kongresi hem sektörümüz hem de iş dünyasının geneli için çok önemli bir organizasyon. Kongremizle sadece iş dünyasının nabzını tutmakla kalmıyor, global arenadaki en yeni gelişmeleri de katılımcılarımıza aktarıyoruz. Bir diğeri ise bu yıl 13 yaşına giren PERYÖN İnsana Değer Ödülleri. EAPM – Avrupa İnsan Yönetimi Derneği tarafından tanınan ilk özel ödül olan organizasyonumuz ile İnsan yönetimi alanında iz bırakan, ilham kaynağı olan ve insana değer veren çalışmalar ve uygulamalar ödüllendiriyoruz. 

Gönüllülerimizle birlikte bilimsel araştırma ve geliştirme projeleri üreterek, sektörde bilgi derinliğinin artırılması, mesleki gelişim ve dayanışmanın sağlanması, kamu yararına politikaların oluşmasına katkıda bulunuyoruz. İki ayda bir çıkarttığımız PY Dergimiz ile bilgi paylaşımına imkan tanıyoruz. 

Ayrıca bu sene 50’inci yılımızı kutluyoruz. Bu vesileyle PERYÖN’de yeni bir sayfa açıyor ve ‘Gelecek #İnsanKonuşursa Başlar’ diyoruz. İş dünyasına bilgi üretmek ve paylaşmak üzere gerçekleştirdiğimiz #İnsanKonuşursaBaşlar” Webinarları’nda öngörülebilirliğin giderek zorlaştığı zor meseleleri ele alıyoruz.  

İnsanın gelişimine etkileşimle yön veren bir kuruluş olarak; insana ve insani olana yepyeni bir bakış açısı ile bakarak insanı tüm unvanlarından, görevlerinden, yaka renginden bağımsız düşünen, insanları konuşturan ve onları dinleyen bir merkez olmak istiyoruz. Bu anlamda ‘İNSAN’ odağımızla en iyi faydayı yaratmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Buket Çelebiöven

PERYÖN Yönetim Kurulu Başkanı ve Stratejik Yönetim Danışmanı

 

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 126. sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu: “Türkiye bölgesel bir üs…

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatlarını küresel iş...