artwork

Yeşil aklama ve fosil yakıt sektörü

2 yıl önce

0

Fossil Fuel Free Media‘nın Kurucusu Jamie Henn, reklam ajanslarının fosil yakıt sektörünü mazur göstermeye nasıl yardımcı olduğu hakkında konuşuyor.

350.org iklim grubunun kurucu ortağı Jamie Henn, iklim savunuculuğu alanında birçok kişinin gözden kaçırdığı bir boşluğu uzun süredir fark etmişti: Fosil yakıt sektörü reklam kampanyalarına para harcarken, iklim hareketi çoğunlukla bunu yapabilmek için yeterli kaynağa sahip değil.

Bu durumu değiştirme arzusundaki Henn, fosil yakıt endüstrisiyle kapışan ve iklim adaleti için kampanya yürüten gruplara halkla ilişkiler ve iletişim desteği vermek için Fossil Fuel Free Media’yı kurdu.

Fossil Free Media, Clean Creatives kampanyasıyla daha büyük ölçekteki PR ve reklam endüstrisini değiştirmeye çalışıyor, ajanslara fosil yakıt sektörüyle bağlarını koparmaları için baskı yapıyor.

Henn, Guardian’dan Jocelyn Timperley ile birlikte iletişimin gücü, neden yeşil aklama dönemine girdiğimiz ve reklam firmalarının yol açabileceği zarar hakkında sohbet etti.

Jocelyn Timperley Clean Creatives kampanyasını lanse etmeye nasıl karar verdiniz?

Jamie Henn Fosil yakıtları sona erdirme ihtiyacına ilişkin kendi mesajlarımızı ve önceliklerimizi ilerletmek için Fossil Free Media’yı kurarken, aynı zamanda fosil yakıt endüstrisi de kendi iletişim çalışmalarına para akıtabilecek durumda olursa etkili olamayacağımızı fark ettik. Bu sebeple kendi mesajlarımızı ortaya çıkarmaya çalışırken aynı anda büyük kirleticilerin tanıtımlarına engel olmanın bir yolunu bulmamız gerekiyordu. Clean Creatives bu içgüdüden ortaya çıktı.

Hayal kırıklığı duygusundan da kaynaklandı tabii. İklim aktivistleri her kampanya başlattığında, buna karşı koymak için milyonlarca dolarlık bir çaba gördük: Sahte web siteleri, fosil yakıtın elden çıkarılmasının ekonomiyi nasıl mahvedeceğine dair sahte çalışmalar gibi…

Clean Creatives, fosil yakıt endüstrisinin yanlış bilgi yayma yeteneğini nasıl ortadan kaldırabileceğimizi düşünmeye çalışmamızın bir yoluydu. Bu, endüstride greenwashing yapan kelime ustalarının ve yaratıcıların peşine düşme girişimimiz oldu.

Reklamcılık ve halkla ilişkiler dünyasındaki insanlara; ‘bakın, muhtemelen yaratıcı işler yapmak veya dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek istiyorsunuz ancak yaratıcılığın sonuçları vardır: Bir fosil yakıt şirketi için yeşil aklama içeren gösterişli bir reklam yapıyorsanız, ne kadar yaratıcı veya güzel olduğunun bir önemi yoktur, gerçekten zarar verir.’ diyoruz.

Jocelyn Timperley PR ve reklam ajanslarından ne yapmalarını istiyorsunuz?

Jamie Henn Onlardan fosil yakıt müşterileri ile çalışmayı bırakma sözü vermelerini istiyoruz. 

Birçok ajans şimdiden tütün şirketleriyle çalışmama sözü verdi. Fosil yakıtlar her yıl sigaradan daha fazla insanı öldürüyor, bu yüzden sigara içmeye kesin olarak karşı çıkacaksanız, aynısını kirlilik konusunda da yapmalısınız.

Ayrıca, bu kurumlardaki bireylere, fosil yakıt şirketleri ve ticaret birlikleri ile gelecekteki sözleşmeleri reddetme taahhüdümüz var. Çok uluslu dev şirketlerde çalışan birçok insanın, tüm ajanslarını bir gecede değiştirmeyeceğini biliyoruz. Bireysel yaratıcılar ve freelance çalışanlar sektöründe bir hareket inşa etmek istiyoruz.

Son olarak ajans müşterileri için bir sözümüz var: Sürdürülebilirliği derinden önemseyebilecek ve bunu iş planlarının bir parçası olarak görebilecek en iyi müşterilerin, aynı zamanda fosil yakıtlarla da çalışan bir ajansla birlikte iş yapmak istemedikleri sinyalini gerçekten göndermelerini sağlamak. Büyük bir reklam ajansını harekete geçirmenin yollarından birinin bu olduğunun farkındayız.

Jocelyn Timperley Fosil yakıt sektöründen kampanyayla ilgili herhangi bir tepki aldınız mı?

Jamie Henn İlk başlarda Amerikan Petrol Enstitüsü (API) gerçekten karşı çıktı ve bunun çok çirkin olduğunu, mesajı iletme yeteneklerine bir saldırı olduğunu, bir şekilde bunun onların özgür konuşma haklarının ihlali olduğunu söyledi.

BP gibi şirketlerden gördüğümüz daha karmaşık tepki ise şöyleydi: “Hey, bir saniye, temiz enerjiye geçişin önemini vurgulayan reklamlar yapmaya çalışıyoruz. BP’nin rüzgar türbinleriyle ilgili reklamlar yayınlamasında sorun ne? İklim eylemi neden bu kadar önemli?” Bazı ajanslardan bu tür geri dönüşler aldık.

Bu reklamlar, ihtiyacımız olan gerçek eylem türünü engellemeye çalışmak için açıkça tasarlanmış siyasi propagandalardır. Petrol şirketleri sorunu umursuyor gibi davranıyor, böylece onları gerçekten değişmeye zorlayacak bir kamuoyu baskısından ve nihayetinde siyasi düzenlemelerden kaçınabiliyorlar.

Mühendisler, avukatlar ve bu şirketleri temiz enerji ekonomisinin bir parçası olacak şekilde nasıl yeniden yapılandıracaklarını bulmaya çalışan diğer kişilerin birlikte çalışması gerekir. Gezegeni kirletmeye devam ederken kendilerini nasıl iyi göstereceklerini bulan halkla ilişkiler ve reklam ajansları değil.

Yeşili aklama çağındayız ve bu şirketlerin çözümün bir parçasıymış gibi davrandığını görüyoruz. Belki bir on yıl sonra insanlar, petrol şirketlerinin iklim krizini önemsediklerini duyduklarında sorunun çözüldüğüne inanmamaları ve bunun yerine şunu sormaları çok önemli: Hâlâ petrol sondajı yapıyor musunuz? Yoksa yeni bir iş planı mı geliştirdiniz?

Jocelyn Timperley

Freelance Bilim, İklim ve Çevre Gazetecisi

 

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 121. sayısında yayımlanmıştır.

Sektörden Haberler
Tümünü göster
Castrol, Motobike İstanbul 2024’te motosiklet severlerle buluştu

Dünyanın önde gelen madeni yağ üreticisi Castrol, 20-23 Mart tarihleri...

Castrol ilerlemenin olduğu her yerde

Dünyanın önde gelen madeni yağ üreticisi Castrol, yenilenen marka kimliğinin...

Castrol marka kimliğini yeniledi

Castrol 125’inci yılında mobilite ve teknoloji yatırımlarıyla büyüyecek Castrol’ün odaklandığı...