artwork

Yepyeni bir çalışma metodu ve açık kaynak: One Shot

2 yıl önce

0

Organon Analytics CEO’su Devrim Pamir, şirketlerin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak çevik bir şekilde çözüm sunmaya odaklandıkları modelleri ONE SHOT’ı, sunduğu faydalarla birlikte detaylı olarak anlatıyor.

Teknoloji sektöründe yıllarca hazır paketler, her şeyi çözen ürünler satıldı. İster kurumsal ürünlere bakın ister bizlerin kullandığı ürünleri hatırlayın. “Bu ürün herşeyi yapıyor, istediklerinizi kullanın” şeklinde sunuluyordu. Bu ürünün karşılığı ise kişi başına ödenen standart lisans ücreti olarak fiyatlandırılıyordu.

Bugün geldiğimiz noktada değişen her şey gibi bu süreçler de değişiyor; aynı ürünlerin “agile” olarak ihtiyaca göre, deneyerek üretilmesi gibi.

Genel olarak bolca duyduğumuz şey, “biz ürün değil çözüm satıyoruz” şeklinde oluyor ancak bu söylemin altının doldurulması çok önemli. Ürün yerine çözüm diyerek değişim yakalanmıyor.

Öncelikle kuruma ilk ziyaretinizde siz bir şey anlatmaya değil, önce dinlemeye gitmelisiniz. Kurumun kabiliyetleri, sorunları, yapmak istediklerini iyice bir anlamak lazım.

Ondan sonra siz bu dünyaya nasıl uyabilirsiniz, nasıl yardımcı olabilirsiniz bunu tartışmalısınız. Biraz evvel söylediğimiz şekilde ‘‘agile’’ yürümeli bu süreç.

Özellikle makine öğrenmesi projelerinde bir deneme yapmalı, sonuçları değerlendirmelisiniz. Bu deneme; çözümün sürece olan pozitif katkısını, ne kadar sürede kurulacağını, ne kadar kurum kaynağı kullanacağını ve tabii sonuçların ne kadar kullanılabilir olduğunu göstermeli.

Buralarda eğer bir mutabakat varsa, sizden istenilenin ne olduğuna karar verdiyseniz, o zaman neyi fiyatlayacağınızı da öğrenmiş olacağınız için teklif aşamasına geçebilirsiniz.

 

MEVCUT FİYATLAMA MODELLERİ

a- Ürün lisanslama: Müşteriye ürünler lisanslanır. Kapalı kod olarak teslim edilir. Ürün ve hizmetler Kurum tarafından yönetilir.

b- MLaas: Operasyonu teknoloji firması yönetir. Know how firmadadır, kodlar kapalıdır dolayısıyla yüksek bağımlılık içerir.

c- Pay as you go: Kullandıkça öde modelinde maliyet öngörülebilir olmaz. Sınırlı bir lisans ve sınırlı bir servis alma modelidir. Yine yüksek bağımlılık içerir.

Organon olarak yukarıda anlatmaya çalıştığımız süreçleri masanın iki tarafında da yaşadıktan sonra teknolojinin de bize verdiği imkanları kullanarak, ideal modeli yarattık. ONE SHOT dediğimiz modeli çok kısaca anlatalım:

En baştan iş problemi tanımlanır, çözüm açık kod olarak, iş akışının detaylı tarifi ve bileşenlerin nasıl çalıştığı bilgisiyle birlikte kuruma teslim edilir.

Sadece bir seferliğine fatura kesilir, OPEX yaratmaz. Sınırsız kullanılabilir, geliştirilebilir.

Bağımlılık ortadan kalkar, şirkette know-how yaratır, değer katar. Projenin ilerleyen süreçlerindeki değişikliklerin daha hızlı hayata geçirilmesi sağlanır.

Makine öğrenmesi alanlarındaki insan kaynağı ve deneyim bariyerinin aşılmasını sağlar. PYTHON ve SQL gibi yapılarla çok kolay entegre olur.

Hızlı bir kıyas tablosu paylaşmak gerekirse;

Özetle, konu firmanın elindeki ürünler değil firmanın ihtiyacıdır. Konu, firmanın esnek bir altyapı ile elindeki çözümlerden derlediği, firmaya özel bir çözüm yaratabilmektir ve aynı esneklikte de firmayla bir çalışma modeli yaratabilmesidir.

Yeni dünya budur.

Devrim Pamir 

Organon Analytics CEO’su 

 

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 119. sayısında yayımlanmıştır.