artwork

Yeni yılda öne çıkacak yeni teknolojiler

8 yıl önce

0

2016’da lanse edilmesi beklenen teknolojiler neler? Bu teknolojiler pazarlama profesyonellerinin hayatına ne gibi yenilikler ve fırsatlar getirecek? Renan Usluer inceledi.

2016’nın yeni teknolojileriyle birlikte hayatımızda var olan birçok uygulama biraz daha ileri gidecek ve standartları biraz daha yukarıya çekecek. Yeni deneyimler tasarlarken teknolojinin imkanlarıyla sınırları biraz daha zorlayacağız ve geçmişin bilim kurgu hikayelerini biraz daha hayata geçireceğiz.

Aslen 2016 içinde gelecek ve hızla kullanmaya başlayacağımız teknolojileri Arttırılmış Gerçeklik (Augmented Reality – AR) ve Sanal Gerçeklik (Virtual Reality  – VR) Teknolojileri altında toplayabiliriz.

Oculus Rift ve HTC Vive

Oculus Rift’in öncülüğünü yaptığı 360 derece görüntüleme teknolojilerinin hayatımıza girmesinden bu yana birçok üretici bu konuda ciddi yatırım yaptılar. Samsung Gear VR, Google Cardboard derken önümüzdeki yıl HTC Vive, Facebook satın aldıktan sonra yeni versiyonu ile Oculus Rift piyasada olacak. 360 derece görüntüleme imkanı sunan bu teknolojilerin gelecek yeni versiyonlarının görüntü kaliteleri çok daha iyi olacak. Bu da bize çok daha kaliteli hazırlanmış, etkisi yüksek içeriklerle tüketicilerimize marka ya da ürün deneyimleri sunabileceğimiz anlamına geliyor.

HTC Vive ve Oculus Rift şu an var olan ürünlerde bulunmayan önemli ve yeni bazı özelliklerle gelecekler. Var olan ve kullanılan ürünlerde en temel sorun; gözlüğü takan kişinin etrafını ve kendisini, yaratılan sanal dünya içinde algılayamaması. Bunun nedeni ise kişiye etkileşim imkanı sağlayacak gözlüğe entegre yeterince cihaz bulunmayışı. Var olan uygulamalarda kullandığınız 360 derece gözlükle ne zaman bir Leap Motion kamerayı entegre ederseniz o zaman sınırlı düzeyde ellerinizi kullanmaya başlıyorsunuz. Yeni gelecek sistemler, görüntü kalitesi dışında kullanıcının bulunduğu sanal gerçeklik içinde etkileşim düzeyini artıracak 2 çok önemli yeniliği de beraberinde getiriyorlar. Birincisi, ellerinizi kullanma ve bulunduğunuz ortamda komutlar verebilme imkanı; ikincisi ise, sistemin gerçekte kullanıcı kişinin bulunduğu mekanla birlikte sanal alanda da belirli bir ölçüde nerede olduğunu algılaması. Cihazlara eklenen yeni sensörler sayesinde kullanıcının içinde bulunduğu sanal gerçekliği algılama ve o gerçeklikle etkileşime geçme kalitesi önemli ölçüde artacak. Artık kullanıcılar ürünlerimizi görmek için sanal mağazamıza girip, mağazamız içinde rahatlıkla ilerleyebilir ve elindeki cihazlarla reyonları karıştırabilirler, reyonda gördükleri bir ürün ilgilerini çektiyse hakkında daha fazla bilgi almak ya da beğenmedikleri bir durum olduysa şikayette bulunmak gibi birçok şeyi gerçek zamanlı olarak rahatlıkla yapabilecekler. HTC Vive ve Oculus Rift temelde çok daha iyi ve daha zengin kullanıcı deneyimleri vadediyorlar.

Hololens

Tabii arada Sony PlayStation’ın VR’sini ve Microsoft’un duyurduğu projesi Hololens’i de atlamayayım Microsoft Hololens’i ile kullanıcısına yaşatacaklarını bambaşka bir boyuta taşımayı vadediyor. Hololens’i takan kişi, bulunduğu ortamı gerçek anlamda etkileşimli AR ile deneyimleyebilecek. HTC’nin ve Oculus’un kullanıcıları, yaratılan sanal bir dünyaya götürüp etkileşime geçirmesinden farklı olarak Microsoft, gözlüğü takan kişinin gerçek dünyada olduğu yerleri AR teknolojisi ile zenginleştiriyor ve farklılaştırıyor. Son derece iddialı bir ürün; yapabileceklerimizin sınırını oldukça yükseltiyor.

360 derece kayıt

Bir de işin görüntülenmesi dışında kayıt altına alınması tarafı var tabii. Artık 360 derece görüntü kaydetmek giderek kolaylaşıyor. Theta S, 360 derece çekim yapan bir el kamerası. 360 derece çekim yapan kamera bunu geçmişin 8 mm el kameralarından bile daha basite indirmiş durumda ve herkese dilediğince 360 derece kayıt yapabilme imkanı sunuyor.

Esnek kamera (Flex Cam) konseptiyle renkli, farklı tasarımıyla çıkacak olan PIC de kaydet/paylaş konspetinde Go Pro’ya ciddi bir rakip olacak ve tasarlayacağımız etkinliklerde kendisine yer bulacak gibi. Tabi Go Pro’nun 2016’da çıkaracağını söylediği KARMA isimli drone kamerası da dikkate değer.

Boyutu küçük ama etkisi büyük olabilecek en enteresan ürün ise FLIC. Bluetooth ile iOS ya da Android telefonlar da bağlanıp bir aplikasyon üzerinden yönetilebilen ve aslında basit bir tıklama işlemi yapan FLIC 2016’da büyük yaratıcı projelerde kendine yer bulmayı vadediyor. Bir tıklama ile neler yapılabileceğini göreceğiz.

Oturduğunuz yerden ayaklarınızla komutlar vermenize olanak sağlayan 3D Rudder da özellikle Oculus Rift, HTC Vive gibi sistemlerle entegre kullanılırsa dikkat çekici ve farklı uygulamaların hayata geçmesine yardımcı olabilir.

2016’da gelecek yeni teknolojilerle güzel deneyimler bizlerle olsun.

Theta S… 360 derece çekim yapabilen el kamerası kullanıcı deneyimini çok basitleştiriyor.

PIC.. Esnek kamera konseptli ürün GoPro’ya bir rakip olabilir.

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye Ocak sayısında yer almıştır.

 

Senin için
Tümünü göster
Canva, grafik tasarım yazılımı platformu satın aldı

Canva, grafik tasarım yazılımı platformu Affinity’yi satın aldı...