artwork

Yeni mücadele çağında ayakta kalabilmek

4 yıl önce

0

Gelecekte en çok karşılaşabileceğimiz sorunlardan bazıları biyolojik, kimyasal, toplumsal ve siber virüsler olacak gibi duruyor. Ve tabii bunlar da yepyeni uzmanlık alanları yaratacak. Yeni nesil kimyasal ve siber savaş türleri birçok ekonomiyi sarsarak, toplum psikolojisini çökertme ve bozma araçları da yaratacak.

Bunun yanı sıra iklim zamanlamaları kayıyor, bildiğimiz hastalık türleri de farklılaşıyor. 21. yüzyıl dünyanın gelişimine hız katarken, aynı zamanda çöküşüne de zemin hazırlıyor gibi gözüküyor.

Kaynakların tükenme riskiyle birlikte sürdürülebilirlik çağı diye adlandırılan bu yeni dünya, hepimizi bir mücadele içine çekiyor. Kişi olarak değişen iş tiplerine adapte olabilmek, kurum olarak da nitelikli iş gücünü çekebilecek cazibede olmak zorlaşıyor.

Birçok işi tek kişinin üstlendiği zamanlar, tek işi tek kişinin yaptığı bir döneme evrildi. Şimdilerde ise bu tip uzmanlık alanlarının da değiştiği bir döneme giriyoruz. Örneğin bulut bilgisayar teknolojileri alanında, 2015 yılında yaklaşık 14 milyon yeni meslek üretildi. Kişisel ve kurumsal imaj çalışmaları, hackerlarla çok kısa sürede krize dönüşebiliyor. Hukuki bilgi, etik ve kurallara uygunluk, sosyal medya yönetimi ile evrimleşiyor. Finansal belirsizlik yüzünden risk yönetimi konusu oldukça önem kazanmaya başladı. Haber alma kanalları dijitale taşınırken, pazarlama için kullanılan reklam yöntemleri, yerini SEO uzmanlarına bırakmaya başladı. Müşteri deneyimi yaratmak, veri analizcileriyle farklılaşıyor.

Artık karşındakini etkileme ve ikna etme, farklı kültürleri anlama ve sosyal etkileşimin değeri yükseliyor. Teknoloji geliştikçe; STEM (bilim, teknoloji, mühendislik, matematik) bilgilerine ihtiyaç artacak, SMAC (Sosyal, Mobil, Analitik, Bulut) becerileri önem kazanacak gibi gözüküyor.

Mesleklerin evrimi gelecekte karşımıza çıkacak benzersiz problemlere, disiplinler arası sahip olduğumuz bilgilerle yaratıcı çözümler sunmaktan geçiyor olacak. Bu yüzden iletişim uzmanları da, dijital veri okuyabilen, bu yeni dünyada oyunun hukuki ve etik kurallarını bilen, yaratıcı dijital stratejilerle reklam ve pazarlama yapabilen, risk analizi yaparak kurum itibarını koruyan yeni iletişim becerileriyle donanmış halde evrilecekler.

Fatma Çelenk
Ant Yapı Genel Koordinatörü
(Kurumsal İletişim, Satış-Pazarlama)

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye 97. sayısında yayımlanmıştır.