artwork

Yaz tatilleri Eylül – Ekim aylarına sarktı

7 yıl önce

0

Online insan kaynakları sitesi Secretcv.com, Türkiye’nin tatil alışkanlıklarını araştırmak amacıyla kapsamlı bir anket çalışmasına imza attı. 16.246 kişinin katıldığı ve 8 sorunun yöneltildiği online ankette alınan sonuçlar, Ramazan’ın son yıllarda yaz aylarına denk düşmesi nedeni ile tatil mevsiminin, birçok katılımcı için Eylül ve Ekim aylarına kaydığını gösteriyor. Katılımcıların % 50’si yılda bir kez tatil yaptığını, % 30’u ise her yıl tatil yapmadığını belirtti. Tatil için Türkiye’nin en popüler yöreleri olarak Ege ve Akdeniz kıyıları öne çıkıyor. Üniversite mezunları için deniz ve eğlence ön plana çıkarken, ilkokul mezunları tatilde doğdukları, ailelerinin yaşadığı yörelere gidiyorlar.

Tatiller sonbahara sarktı

Katılımcıların % 53’ü tatillerini Eylül – Ekim aylarında yaptıklarını vurguladı. Temmuz ve Ağustos aylarında tatil yapanların oranı % 39 olurken Mayıs – Haziran aylarını tercih edenlerin oranı % 7, kış aylarını tercih edenlerin oranı ise % 1’de kaldı.

Tatil için Ege sahillerini tercih edenlerin oranı % 42, Akdeniz sahillerine gidenlerin oranı ise % 30 oldu. Katılımcıların çoğunluğunu ilkokul mezunlarının oluşturduğu % 28’lik bir bölümü ise tatilde ailelerini görmek için memleketlerine gittiklerini ifade etti.

Üniversite mezunları daha çok tatil yapıyor

Genellikle üniversite mezunları yılda 2 – 3 kez tatil yapıyor. Ankete katılanların % 50’si yılda bir, % 17’si 2 – 3, % 3’ü 4’ten fazla tatil yaptıklarını belirtirken, katılımcıların % 30’u her yıl tatil yapmadıklarını kaydetti.

Tatil yerinin seçiminde en fazla fiyat rol oynuyor. Katılımcıların % 37’si tatile gidecekleri yeri seçerken fiyata, % 19’u denize yakın olup olmadığına, % 16’sı eğlence bulunup bulunmadığına, % 14’ü tesis özelliklerine, % 8’i yemek çeşitliliğine ve % 6’sı da çocuklara yönelik hizmetlere bakarak karar verdiklerini belirtti.

Tatil performansı artırıyor

Anket sorularını yanıtlayanların % 68’i tatil yapmanın işlerini olumlu etkilediğini, performanslarının arttığını belirtti. Ancak, katılımcıların % 19’u tatil dönüşü işe adapte olmakta zorlandıklarını, performanslarının düştüğünü bildirdi. Katılımcıların % 23’ü için tatilin performansları üzerinde olumlu veya olumsuz bir etkisi olmuyor. Ankete katılanların % 37’sini çalışanlar, % 44’ünü çalışmayanlar ve % 19’unu ise yeni mezunlar oluşturdu.

Katılımcıların % 54’ü aileleriyle, % 30’u arkadaşlarıyla ve % 12’si de yalnız olarak tatile gittiklerini ifade ettiler. Turla tatile çıkanların oranı ise % 4’te kaldı.

Erkekler yeni yerler görmek istiyor

Yurtdışı tatillerde katılımcıların % 30’u konaklama ve ulaşım masraflarına bakarak, % 29’u yeni yerler keşfetme arzusuna göre ve % 26’sı da geçerli vizesinin bulunduğu veya vize gerekmeyen ülkeleri değerlendirerek tatil yerini seçiyor. % 15 ise kültürel olarak yakın hissettiği ülkeleri tercih ediyor.

Ankette genellikle kadınların kültürel olarak kendilerini yakın hissettikleri yerleri, erkeklerin ise daha önce görmedikleri yerleri tercih ettikleri görüldü.