artwork

Yaşlılara bakışınızı bir parça değiştirin

5 yıl önce

0

MediaCom Dönüşüm Yöneticisi Sue Unerman, “Pek çok işletmenin bir dönüşüm stratejisi var. Eğer yoksa da muhtemelen bir tane edinmeleri gerekiyor” yorumunda bulunuyor.

Her şey büyük bir hızla değişirken, eski bekçilerin de emekliye ayrılması gerektiğini düşünmek makul gelebilir.

Herkesin ve her şeyin değişmesi gerektiğini düşünmek ise bir hata. Ekipteki bütün deneyimi ortadan kaldırırsanız, farklı bakış açılarını kaybeder ve kurunun yanında yaşı da yakmış olursunuz.

Yakın zamanda toplanan etkililik ödülleri jürisinde çoğu kişi, işler arasında eski marka uygulamalarının değerini kanıtlayan zengin materyaller bulunduğunu söylüyordu.

Geçen yıl yapılan bir sektör araştırmasında dört katılımcıdan biri, yeni bir iş bulmak için çok yaşlı olduklarını dile getirdi.

Bugünlerde dönüşüm, günümüzde trend olmakla birlikte hâlâ kanıtlanmaya ihtiyaç duyan taktiklerin önünü açmış eski yöntemlerin yeniden canlandırılmasını da içeriyor olabilir. Sektörümüzde bu gerçeği gözden kaçırıyor olabiliriz.

Kendi ekibinizi ele alın. Bu ekibin yaş ortalaması genel nüfus profilini temsil etmeye yaklaşabiliyor mu?

Muhtemelen hayır. Pek çoğumuz reklam sektörünün yaş ayrımcılığı yaptığını düşünüyoruz.

Geçen yıl yapılan bir sektör araştırmasında dört katılımcıdan biri, yeni bir iş bulmak için çok yaşlı olduklarını dile getirdi.

Yaş, çeşitliliğin bir başka yüzüdür. Bazı işletmeler koydukları standartlara uymayan kişilerin süreçlere katkı sağlamalarına izin vermezler ve yaş da cinsiyet, sınıf, cinsel yönelim, ruh sağlığı, engellilik ve etnik köken gibi dışlanma nedenlerinden biridir.

Homojenlik yaratıcılığı öldürür

Sorun tam olarak burada yatıyor. Bazı işletmeler aşırı homojenler.

Ofisteki herkesin havalı olması bekleniyorsa (ve ekibin bazı üyeleri bu tanıma uymuyorsa) bazı insanlar dışlanmış hisseder ve bunun sonucunda ekip dinamikleri zarar görür.

Eğer herkesin takım elbiseli ve resmi görünmesi gerekiyorsa, büyümeye yönelik düşünce yapısı için büyük önem taşıyan eğlence ve deneyimsel ruh bastırılıyor demektir.

Yönetim bir şeyleri zorla kabul ettirmemelidir. Sadece herkesin kendisi gibi davranabileceği ortamı yaratmalı. Elbette ekip üyeleri arasında bir anlaşma olmalı. Herkesin işini gerektiği gibi yapmasına, farklılıklara saygı duymasına, birbirlerinin güçlü ve zayıf yönlerini kabullenmesine ve en iyi sonuç için birlikte çalışabilmelerine ihtiyaç var.

Bu yazın başlarında Pazarlama Topluluğu yaş ayrımcılığı konusunda bir münazara gerçekleştirdi.

Pazarlama Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Gemma Greaves, sözlerini hiçbir ayrımcılık türünü desteklemediğini söyleyerek tamamladı. Gemma haklıydı. Yaş ayrımcılığı, farklılıkları ortadan kaldıran ve potansiyeli sınırlayan zorunlu uyum kurallarının çirkin yüzlerinden bir diğeri.

Farklı biri gibi davranacak enerjimiz yok

Günümüz iş dünyasında kimsenin tekerleği yeniden icat etmek için harcayacak zamanı veya kendilerinden farklı biri gibi davranmak için harcayacak enerjisi yok. Gerçek değer, ekip üyeleri birbirlerini tamamladıkları zaman elde ediliyor.

Cinsiyetle ilgili yazılarımda, genel kadın nüfusu ve alışveriş kararlarını veren kadınların oranıyla mesleki kararları veren, reklam filmlerini yöneten veya reklam fotoğrafçılığı yapan kadınların oranının akıl almaz uyumsuzluktan bahsetmiştim. Kullanılabilir gelir, 50 yaş üzerindeki kişilerin cüzdanlarında duruyor ve miktarı artmaya devam ediyor. Yaşlı insanların reklamlarda yanlış temsil edildiklerini gösteren kanıtlar var. Bunun nedeni sektördeki yaş ayrımcılığı olabilir mi?

Reklam sektöründeki yaş ayrımcılığı tartışmaları hâlâ hararetle devam ediyor ama artık biraz yorulmuş olabilir. Belki rahat koltuğunda bir fincan çay içmeye ve kısa bir öğle uykusuna ihtiyacı vardır. Tüh! Şimdi ben de yaş ayrımcılığı yaptım.

Yaşı, kuruyu boşverin. İleri yaşlardaki insanları yakmamaya dikkat edin.

 

Sue Unerman

MediaCom Dönüşüm Yöneticisi

 

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 81. sayısında yayımlandı.