Site icon Campaign Türkiye

Yarın artık bugün

Paribu Pazarlama İletişimi Yürütme Kurulu Üyesi Görkem Öztürk, değişen finans sistemini, hızla gelişen Bitcoin dünyasını ve kripto paranın kitlelere nasıl tanıtıldığını anlatıyor.

Artık yatırımlarımızı, varlık muhafazasını ve transferini en hızlı şekilde, en düşük maliyetle ve kuşkuya yer bırakmayacak şekilde güvenle gerçekleştirmek istiyoruz. “Finansal özgürlük” diyebileceğimiz bu isteğin nasıl sağlanabileceği çok konuşulsa da bunun ancak teknolojiyle gerçekleşeceğini hepimiz tahmin ediyorduk. Tahmin ettiğimiz gibi de oldu, çözüm teknolojiden geldi.

2008’de Bitcoin’in teknik dokümanı yayımlandığında hiçbir merkezi otoriteye bağlı olmayan, teknolojik altyapısı nedeniyle hiçbir manipülasyonun yapılamayacağı bir finansal enstrümandan bahsediliyordu. 2009’da Bitcoin piyasaya sürüldü ve teknik dokümanda söz edilen tüm unsurları taşıdığı, üstelik mekanizmanın kusursuz işlediği görüldü.

Bugün kripto paraların toplam piyasa değeri 950 milyar doların üzerinde. Günlük işlem hacmi 200 milyar doları aşmış durumda. Kripto para birimi sayısı ise 8 binden fazla. Kurumsal yatırımcıların da artık yüzünü kripto paralara döndüğünü görüyoruz. Dünyanın önde gelen ülkeleri kripto para sektörünü regüle ediyor veya etmek üzere hazırlıklarını tamamlıyor. Yani kripto paralar artık ekonominin temel unsurlarından biri haline geliyor.

Finans dünyası kabuk değiştiriyor, her kabuk değişimi ise adaptasyon sancılarını beraberinde getiriyor. Çünkü alışkanlıklar bir anda değişmiyor. Fakat burada Türkiye’nin bir avantajı var; nüfusu genç ve teknolojiye yatkın.

Paribu hem geleceğin para birimlerini bu genç ve teknolojiye yatkın kitleyle tanıştırmayı hedefledi hem de bu alana “uzak” sayılabilecek kişilerin dahi çok basit şekilde işlem yapmasına olanak sağlayacak bir altyapı ve arayüz oluşturdu. Bu yaklaşım, daha önce mobil bankacılık dahi kullanmayan yüz binlerce insanın kripto parayla tanışmasını sağladı.

Zamanla Türkiye’de kripto paraya ilgi duyanların sayısı arttı. Ama toplam nüfus içinde bu sayı hayli düşüktü. Sonuçlarını Temmuz 2020’de kamuoyuyla paylaştığımız, Türkiye’nin en kapsamlı kripto para araştırmasına göre kripto parayla işlem yapanların oranı yalnızca binde 7’ydi. Kripto para işlem deneyiminden memnuniyet oranı ise yüzde 72,7’ydi. Kullananlar memnun olsa da halen ekosisteme adım atmayan geniş bir kesim söz konusuydu. Araştırma, bu konudaki bariyerleri de ortaya çıkardı. Kripto para işlemi yapmanın “zor” olduğu, ciddi bir teknolojik okuryazarlık gerektirdiği gibi bazı önyargılar söz konusuydu.

Bu önyargıları kırmanın ve geleceğin teknolojisiyle insanları bir araya getirmenin yolunun bir “deneyim” hediye etmek olduğunu gördük.

16 Kasım-31 Aralık 2020 arasındaki “İlk adım” kampanyamızda “Bitcoin dünyasına ilk adımını Paribu ile at” dedik. Paribu’ya üye olan yeni kullanıcılarımıza 10 TL’lik ilk adım hediyesi verdik. Kampanyanın omurgası bu sembolik 10 TL değil, insanların ekosisteme adım atması, kendi varlıklarıyla değil, ilk adım hediyeleriyle ilk kripto para deneyimlerini yaşamasıydı.

“Bugün kripto paraların toplam piyasa değeri 950 milyar doların üzerinde. Günlük işlem hacmi 200 milyar doları aşmış durumda. Kripto para birimi sayısı ise 8 binden fazla. Kurumsal yatırımcıların da artık yüzünü kripto paralara döndüğünü görüyoruz.”

Beklediğimiz gibi de oldu. 7 hafta gibi çok kısa bir sürede 300 bin kullanıcı kripto parayla tanıştı, böylelikle Paribu’nun kullanıcı sayısı 1 milyonu aştı. Yeni kullanıcılar geleceğin teknolojisini ve en popüler ürününü ilk kez deneyimledi. Üstelik bunun kolaylıkla yapılabildiğini gördü. Kullanıcı geri bildirimleri “güzel bir tanışma” yaşandığına işaret ediyor.

Bu kampanya, geleceğin teknolojisiyle Türkiye’nin hızlı entegrasyonu içindi. Yani vizyonumuz sadece Paribu’yu değil, tüm Türkiye’yi kapsıyordu.

Bu sorumluluk hissi başka ilkleri gerçekleştirmek konusunda da tetikleyici oldu. Kampanyadan hemen önce Türkiye’nin ilk kripto parayla ödeme kartı Paribu Card’ı duyurduk ve ön başvuruları kabul etmeye başladık. Paribu Card ile kullanıcılar kripto paralarını kullanarak anında alışveriş ya da ödeme yapabilecek.

Bir başkası, Ocak 2021 itibariyle hayata geçen Paribu Hub. Paribu Hub ile kendini bu alanda yetiştirmek isteyenlere eğitimler verecek; bir sonraki aşamada projeleri destekleyeceğiz. Ayrıca bir blokzincir projemiz var. Tüm bunlardan beklentimiz, Türkiye’nin blokzincir teknolojisi alanında öncü ülkelerden biri haline gelmesi.

Tabii bu zaman zarfında başka ilkler de yaşandı. Örneğin, Türkiye’deki taraftarları kulüplerinin taraftar token’larıyla buluşturduk. Galatasaray, Trabzonspor, Juventus ve Paris Saint Germain’in taraftar token’ları Paribu’da işlem görüyor. Bir başka örnek olarak, UNICEF Türkiye’ye ilk kez kripto parayla bağış olanağı sağladık.

Tüm bu çalışmalar, ilkler ve sorumluluklar elbette bir vizyonun ve stratejinin sonucuydu. Bu vizyon ve stratejiyle birlikte “Yarının dünyası bu” dedik. Sonrasındaki her adıma yön veren de bu yaklaşımın ta kendisi oldu. Zira hedeflerimiz yalnızca kurumsal değil, aynı zamanda ulusal ve evrenseldi. Tam da bu nedenle Paribu olarak adım atmak için geleceği beklemiyor, “Yarın artık bugün” diyoruz.

 

Görkem Öztürk

Paribu Pazarlama İletişimi, Yürütme Kurulu Üyesi

 

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye’nin 108. sayısında yayımlanmıştır.

Exit mobile version