artwork

Yaratıcılık ve teknoloji neden ayrılıyor?

7 yıl önce

0

Possible’ın CTO’su John Cunningham ve Çözümlerle Stratejiden Sorumlu Başkan Yardımcısı Thomas Stelter, endüstrinin veriyi ve yaratıcılığı kucaklarken teknolojiden nasıl ayrıldığını anlatıyor.

Neşe kaçıran adam, vızıltı yaratan bey, “hayır” insanları… Marka liderlerinin teknoloji uzmanlarına verdikleri isimlerle tanışın. Sebebi ise oldukça basit. Çoğu zaman kreatif ekip mümkün olduğunu düşündükleri bir fikrin, anlaşılmayacak ya da sağlam bir fikre dayalı olmadığını gözden kaçırıyor. Ve ardından da teknoloji uzmanlarına bu fikri teslim ediyorlar.

Endüstrimiz depolama alışkanlığını yıkarken bir yandan da veriyi ve yaratıcılığı kucaklıyor ve bu arada da teknoloji ekibini geride bırakıyor. Çünkü teknoloji uzmanları olmadan kreatiflerin o “cool” fikirleri canlanma imkanı bulamaz. Her şey müşteriye sunulan zorlu bir sunum ile başlıyor. Veri ekibi tüketici anlayışını keşfedip bunu fikirler üretecek kreatif ekibe iletiyor. Aslında tam da bu aşamada bir teknoloji uzmanının yer alması gerekir. Kreatif ekip her zaman fikrin en pozitif taraflarını görürken, teknoloji uzmanları işin olumsuz kısımlarına odaklanır. Sıklıkla kreatif mükemmel bir kullanıcı yolculuk olduğunu düşünürken, teknoloji uzmanları kullanıcı deneyimini destekleyecek bir yapı olması gerektiğinin bilincinde ve daha bütünsel yaklaşır. Ne yazık ki teknoloji ekibinin bir fikri destekleyebilmesi için ya fikri benimsemesi ya da biraz da olsa yatırım alması gerekir.

Bu durumun doğal ya da gerekli olmadığını unutmamak önemli. Çünkü endüstriyel tasarım firmaları bu şekilde çalışmıyorlar. Ve çok daha küçük ya da büyük dijital firmalarda teknoloji uzmanları her zaman masada otururlar. Mesela; perakende sektörüne hizmet eden kreatif ajanslar dokunmatik duvarlar, projelenen deneyimler ya da makineden makineye etkileşim gibi ısmarlama işler yaparlar. Çünkü bu tip projeler daha önce yapılmadığı için teknoloji ile sınırların aşılmasına neden oluyorlar. Sonuç olarak da teknoloji uzmanları bu tip prototiplerin oluşması için gemiden atamayacağınız bir mürettebat haline geliyorlar.

Aslında pek çok ajansta düşüncelerin üretildiği masada teknoloji uzmanlarının olmaması bazılarının yeni stratejiler getirmesine neden oluyor. Bunun nedeni de teknoloji uzmanlarının sadece yapılması gerekenleri değil aynı zamanda yeni neler yapılabileceğini de bilmesi. Sonuç olarak markalar ve ajanslar teknoloji uzmanlarını o masaya getirebilirlerse yenilenme çabalarında uzun bir yol kat edebilecekler.

Buna ek olarak teknoloji uzmanları çizim tahtası başında fikir üretmeye de bunu gerçekleştirmeye de yardımcı olabilirler. Hızlı prototipleme sadece gelişmeyi hızlandırmaz aynı zamanda yeni fikirleri açıklayıp satmakta kullanılabilir. Bir ajansın içgüdülerine ya da wireframe ya da video simülasyonlarına güvenmek yerine marka liderlerinin elinde o projenin mikro versiyonu birkaç gün ya da hafta içinde olur. Böylelikle teknoloji ve kreatif dahil tüm ekip çok daha hızlı bir geri bildirim alır ve hızlı bir şekilde yenilik getirerek daha iyi bir çözüme ulaşabilir. Günümüzde pek çok ajans, teknoloji uzmanlarını fikirlerini gerçekleştirebilmek için kullanıyorlar. Bu da teknoloji uzmanlarının stratejik ve yaratıcı kaslarını geliştirmedikleri gerçeğini ortaya koyuyor. Bir ajansı ajans yapan ve ona bir kişilik veren şeyleri öğrenmleri gerekir. Öğrenmek için  istekli ve hazır olmaları gerekir. Özellikle markalar hakkında stratejik düşünmeyi öğrenmeleri gerekir, veri analizlerini iyi değerlendirmek, onları iyi deneyimler haline getirmek ve duygusal olarak da bir bağ oluşturan şeyler yaratmayı öğrenmek gerekir. Bununla birlikte teknoloji markalar için daha fazla deneyim ve fırsat yarattığı için ajanslar, mevcut durumu değiştirmeli. Bundan sonra reklamcılıkta gerçek kreatif teknoloji uzmanlarını bulmak ve onları yetiştirmek kutsal bir görev olacaktır. Diğer disiplinlerden meslektaşlarıyla işbirliği içerisinde fikirler üretip bunları markalarla buluşturan kreatif teknoloji uzmanları kutsal kaseyi bulmak gibi önemli olacak. Böyle bir yeteneğe sahip olmak herhangi bir ajansa ciddi bir avantaj da sağlayacak. Şimdilik sadece birkaç ajans bu özelliğe sahip. Bu özelliğe sahip olabilmek için de teknoloji uzmanlarının çok uzun zamandır yaptığı prototip ve yinelemeyi yapmamız gerekir. Ajanslar, teknik ekiplerini deneme çalışması yaptırmak, sonuçları değerlendirmek ve istenilen sonuçlar elde edene kadar süreçlerini yineleyip iyileştirmeleri için masaya davet etmeli. Bazen büyük yaratıcı teknoloji uzmanları doğuştan bu özelliklere sahip olabilir ancak sonradan bu özellikler edinilebilinir. Şimdi onları masaya getirmenin zamanı.

 

John Cunningham
Possible CTO’su

Thomas Stelter
Possible Çözümlerle Stratejiden Sorumlu Baflkan Yardımcısı

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye Mart 2017 sayısında yayımlanmıştır.