Yaratıcılığın yansıması

12 yıl önce

0

Cannes Lions Yaratıcılık Festivali ve Kristal Elma Ödülleri neden önemli? Ödül ve plaketlerle ajans ofislerine dekoratif katkı sağladığı için mi? Yeni konkurlara girerken, ajansın gücünü gösterdiği için mi? Kurum veya kişilerin ‘değerini’ artırdığı için mi? Belki de hepsine evet diyebiliriz.

Ancak çok farklı bir önemi daha var. Yaratıcılık ve doğal olarak Cannes, global endüstrinin yansımasıdır. Nasıl mı? Gelin birlikte bakalım:

PwC Global Outlook raporuna göre, dünyada reklamı da içine katan medya, eğlence ve iletişim hizmetleri sektörünün toplam büyüklüğü ortalama 1,2 trilyon ABD doları. Türkiye’de ise sektörün büyüklüğü 7,9 milyar dolar… Türkiye’nin global pazarda aldığı pay: % 0,7 (Binde 7)

59’uncu Cannes Lions Yaratıcılık Festivali’ne toplam başvuru sayısı 34.301. Türkiye’den gönderilen işlerin sayısı geçen yıl 376 iken, bu yıl % 49 artarak 560’a çıktı… 2012’de katılımların %1,6’sı Türkiye’den. Cannes’da dağıtılan ödül sayısı 1.048 Türkiye’nin aldığı ödül sayısı 11. Verilen ödüllerin %1’i Türkiye’ye geldi. Biraz da diğer ülkelerin performansına bakalım. En çok işi gönderenlerin başında 5.058 ile ABD yer aldı. İngiltere’den 2.343, Almanya’dan 2.375 iş katıldı. BRIC + Next 11 ülkelerinin bazılarına göz atınca biraz daha farklı bir tablo çıkıyor. Brezilya’dan 3.419, Hindistan’dan 1.182, Çin (Tayvan dahil) 993, Meksika 682, Singapur 697 ve Güney Afrika 820…

Cannes Lions kapsamında düzenlenen seminer ve etkinliklerin sayısı 119… Global kurum veya marka etkinliklerinin yanı sıra seminer düzenleyen ülkeler arasında Çin, Hindistan, Brezilya, Güney Kore ve Kolombiya yer aldı. Türkiye’nin yer aldığı veya konuşulduğu etkinlik sayısı ise 0… (Connect Bar’da yer alan Yeni Rakı standı ve Campaign Türkiye partisini saymazsak.)

Rakamların gösterdiği gibi, Türkiye global yaratıcılık arenasında, endüstrisinin büyüklüğünden bir çıt daha yüksek bir seviyede adından söz ettiriyor. Türkiye ile aynı klasmanda yer alan ülkeler ise büyük bir iştahla daha fazla iş katılımında bulunuyor, ödül alıyor ve etkinlik düzenliyor. Türkiye’de endüstrinin daha fazla büyümesini istiyorsak, global yaratıcılık arenasında daha fazla varlık göstermemiz gerektiğine inanıyoruz. Bu bilinçle Campaign Türkiye olarak henüz Cannes’dayken, 2013 için ilk temaslara başladık. Bu ay itibariyle de etkinlik düzenlemenin, seminer planlamalarını yapmanın, Türkiye’den Cannes’a iş katılımını motive etmenin ve destek olmanın yollarını bulmak üzere çalışma grupları oluşturuyoruz; workshop sürecini başlatıyoruz. Önerilerinizi ve fikirlerinizi mavi balina iştahıyla bekliyoruz.

Keyifli okumalar…

Tolga Tuna
Campaign Türkiye Genel Yayın Yönetmeni
tolga@campaigntr.com

[arrowlist]

  • Bu yazı Campaign Türkiye’nin Temmuz sayısında yayınlanmıştır.

[/arrowlist]