artwork

Yaratıcılığı korumalı mıyız?

5 yıl önce

0

Campaign Global Yayın Yönetmeni Claire Beale, algoritmik yaratıcılığın hiçbir zaman kalpleri ve zihinleri harekete geçirmeyeceğini söylüyor.

Gözlerinizi kapayın.

İnsan yaratıcılığının çok kötüye gittiği söyleniyor, bunu duyabiliyor musunuz?

Bizim sektörümüzü ele alırsak, yaratıcı ajanslar şu anda şirketlerini büyütmek için uğraşıyor. Yapay zeka senaryo yazıyor veya algoritmalar; temel sıkıcı konseptleri alıyor, renklendiriyor, müzik ve verinin beğenildiğini tespit ettiği görüntüler ekliyor. Size özel kampanyalar tasarlıyor. Gerçekten çok kötü…

Yaratıcılığı korumalı mıyız? Tabii ki evet.

Verinin kötü kullanımının iyi fikirleri öldürdüğünü ve insanlığı kısıtladığını düşünen Christopher Wylie de böyle bu kanıda. Problem, reklam sektörünün doymak bilmez veri talebi (tüm suçu veriye atamayız) ve bunun yanı sıra devletin düzenlemeyi reddetmesinden kaynaklanıyor.

İşte kanıtı: Brainlabs kurucusu Daniel Gilbert, yaratıcı denilen insanlara artık ihtiyacımız olmadığını – tek bir kişinin farklı iki alandaki işi yapabileceğini – düşünüyor. Tam donanımlı hizmet veren ajansları unutun, sadece kapsamlı hizmet veren insanlara ihtiyacımız var.       

Pratik olmasına rağmen çok pozitif bir düşünce değil. Google her ne kadar kendini “hayal gücünün veya orijinal fikirlerin bir şey yaratmak için kullanılması”; “yenilikçilik” olarak tanımlasa da, bunun yaratıcılıkla alakası yok. Hatta yaratıcı olduğu iddia etmek, itici ve aldatıcı bir ifade olur. Tamamlayıcı varlık olarak veya kişiselleştiren yardımcı program olarak adlandırabilirsiniz, ama bunun yaratıcılık olmadığını netleştirelim. Büyük bir marka inşa etmenin kimyasal özünü tanımlayan kelimenin ve duygulara dokunan işin, veriye dayalı araçlar tarafından düzenlenmesine nasıl izin verdik?    

Adam & Eve/DDB’den David Golding, birkaç sene önce yaratıcılık ve bu tamamlayıcı varlık arasındaki ayrımı yaptığında bizi uyardı. Fakat o zaman yaratıcı bir krizle karşı karşıyaydık, çünkü biz verinin kontrol edilmemesine ve veri sürücülerinin kendilerinin yaratıcı olduğunu iddia etmelerine izin vermiştik. 

Gözlerinizi açın: en yaratıcı ajansların işleri iyi gidiyor; yapay zeka senaryoları soğuk, işlevsiz; algoritmik dinamik “yaratıcılık”, açıkça etkili bir yardımcı programsa sıkıcı, kalpleri ve zihinleri harekete geçirmiyor.

Tekrar soruyorum: Yaratıcılığı korumalı mıyız? Evet. Haydi bunu birlikte yapalım.

Claire Beale

Campaign Global Yayın Yönetmeni

 

 

 

Bu yazı Campaign Türkiye 83. sayısında yayımlandı.