artwork

Yaratıcı sektöre destek: #UpForCollab

3 yıl önce

0

Zorlu pandemi döneminden olumsuz etkilenen yaratıcı dünyanın çalışanlarına destek olmak amacıyla tasarlanmış platform #UpForCollab açıldı.

  • Gücünü yapay zekâdan alan bir pazar yeri
  • Pandemi sırasında iş kaybeden kreatifler, üreticiler ve yaratıcılar için bir vitrin

COVID-19 pandemisinden ekonomik olarak etkilenen yaratıcılar, çalışmalarını ve profillerini tüm dünya ile paylaşabilmeleri amacıyla ortaya çıkan #UpForCollab girişimi tüm sektöre açık ve ücretsiz bir platform. Pandemiden dolayı işlerini kaybeden, daha fazla gelire ihtiyacı olan kreatiflerin reklam, yaratım ve medya sektörlerindeki ajanslar ve markalarla bağlantı kurması için yaratılmış yepyeni bir platform.

Yeni girişim; global birinci sınıf stok fotoğrafçılık ve profesyonel fotoğraf/video prodüksiyon şirketi EyeEm ve WPP’nin uçtan uca Kreatif Ticaret ajansı Geometry ile işbirliği içinde COVID-19 pandemisinden olumsuz etkilenen global kreatif sektörünü desteklemeyi ve güçlendirmeyi amaçlıyor.

#UpForCollab, EyeEm’in yapay zekâdan güç alan teknoloji platformundan faydalanarak video prodüksiyonlarının ve fotoğraf çekimlerinin kısıtlandırıldığı, hatta iptal olduğu bir dönemde reklam ve pazarlama iletişimleri için markaların ve ajansların kullanımına orijinal kaliteli görseller sunuyor. Geometry’nin fikrini hayata geçiren EyeEm platformu, bireylerin çalışmalarının görüntülerini ve web sitelerinin/portföylerinin bağlantılarını yüklemesine olanak tanıyarak ücretsiz bir şekilde kendilerini ve işlerini tanıtmalarını sağlıyor. Katkı sahipleri, görselleri satıldığında lisanslama ücreti alıyor. Ayrıca EyeEm’in gelişmiş profil sayfaları, kreatiflerin yeni komisyonlar ve projeler için markalar ve ajanslar ile irtibat kurmasına da imkân veriyor.

Haziran ayında Oxford Economics, sadece İngiltere’nin kreatif sektörlerini temsil eden Kreatif Sektörler Federasyonu ile birlikte, bu yıl 400.000’den fazla iş ve 77 milyar pound üzerinde bir gelir kaybı öngördüğünü açıkladı. COVID-19 öncesi İngiltere kreatif sektörü, genel olarak ekonomiden beş kat daha hızlı büyüyorken, şimdi iki kat daha fazla etkileniyor.

EyeEm CEO’su Simon Cox, konuyla ilgili şunları söylüyor: “Doğal olarak kimse böylesine olağandışı bir yıla hazır değildi. Ama çoğu şirket yeni normale yavaş yavaş alışırken tüm dünyadaki kreatif yetenekler, neredeyse tamamen yalnız başına sıkıntı çekmeye devam ediyor. İşler ve projeler o kadar azaldı ki, dolayısıyla hepsi etkileniyor. #UpForCollab, Geometry’nin bize sunduğu ve bizim de sektörü canlandırmaya yardımcı olmak adına güçlü yapay zekâ teknolojisinden faydalanmak için parlak bulduğumuz bir fikir. En yetenekli yaratıcılarımıza olanak tanıyıp, onları taze ve orijinal görsel çalışmalar arayışında olan pazarlamacılar ve müşteriler ile bağlantıya geçirerek bu topluluğu destekleyebileceğimizi fark ettik.”

Geometry’nin EMEA CCO’su Till Hohmann ise şunları dile getiriyor: “Sektörümüz, bu benzeri daha önce hiç yaşanmamış günlerde eski günlerdeki gibi çalışmaya devam etmeye gerçekten ne kadar istekli olduğunu gösterdi. Hepimiz, günü kurtaranın her zaman yaratıcılık olacağını biliyoruz. Zaten bu nedenle de ajanslar ve markalar, başarılı hikâye anlatımının ve yüksek kalite tanıtımın hakkını veren yeni ve alternatif çözümlere yöneliyor. #UpForCollab girişimini herkesin kazanmasını sağlayacak etkili bir teklif yapan EyeEm’in kitle kaynaklı modelinin özü, tam olarak bu. Bu kriz anlarında tüm sektörü desteklemek üzere bu yaratıcı çözümü ortaya koymaktan son derece mutluyuz.”

Yaratıcılar EyeEm’de kendi profil sayfalarını oluşturarak mesleki becerilerinin ve deneyimlerinin kısa bir özetini, kendi internet sitelerinin bağlantılarını, uygunluk durumlarını paylaşabilecekler. #UpForCollab etiketi ile görüntüler yükleyebilecekler. Görsel arayan veya kreatifleri desteklemek isteyen marka pazarlamacıları, ajanslar ve diğer kreatif kurumlar da #UpForCollab etiketli içeriklere göz atabilecek ve yaratıcıların profillerini görüntüleyebilecekler. Ve tabi ki yaratıcı, sattığı görseller için lisans ücretinden haklı payını alacak.