artwork

Yaratıcı olmak yetmez etkili de olmak gerekir

5 yıl önce

0

Ödüller, reklamveren veya ajans ayırt etmeksizin, sektördeki profesyonellerin büyük çoğunluğu için en önemli motivasyon kaynağı. Bunu 10 yıldan uzun süredir sektörün en çok ilgi gören yarışmasının organizasyonunu üstlendiğim ve uluslararası organizasyonları çok yakından takip ettiğim için rahatlıkla söyleyebilirim.

Bu tip organizasyonlara ihtiyaç olup olmadığına dair tartışmaların yumurta-tavuk hikâyesine benzediğini, bu sebeple de çok verimli olmadığını düşünüyorum. Ödülü isteyen reklamveren mi yoksa ajans mı, hangisi hangisine sebep oluyor sorusunu, net bir cevaba ulaşmak mümkün olmadan yıllarca tartışabilirsiniz.

Ödülün gerekli olup olmaması kısmını geçtikten sonra açılan nitelik/nicelik meselesi ise daha anlamlı. Sektör nazarında rüştünü çoktan ispatlamış, son 2 yıldır da rekor düzeyde (3 bin 200’ün üzerinde) başvuru alarak bir arzu nesnesine dönüştüğünü gördüğümüz Felis Ödülleri üzerinden bir değerlendirme yapalım.

Felis’in gördüğü bu ilgiyi açıklamak zor değil. Çünkü yarışma ilk günden bu yana sektörün ihtiyaçları doğrultusunda biçim değiştiriyor. Her Felis sonrası tüm bölüm ve kategorilerde bir önceki yılın jüri başkan ve üyeleriyle buluşup iyileştirmeler yapıyor, sektörün yerel ve uluslararası seyrine paralel olarak, Felis’i bugünün moda tabiriyle optimize ediyoruz.

Her yıl özenle oluşturduğumuz jüri yapısının da Felis’in itibar ve güvenilirliğinde kritik rol oynadığını söyleyebilirim. Jürilerimizde reklamveren temsilcilerinin sayılarının artması ve araştırmacı, akademisyen gibi farklı kulvarlardan katılımcılarla artırdığımız disipliner zenginlik, Felis’in her yıl örnek bir süreçle
hayata geçirilmesini sağlıyor.

Görüşlerimi paylaşmam için bana ulaştığınızda belirttiğiniz “ödüllerin iş sonuçlarına etkisinin sorgulanması” ise “sadece yaratıcı olması yetmez, etkili de olması gerekir” dediğimiz, tüm iletişim çalışmalarında kullandığımız “Creative and Effective” ifadeleriyle desteklediğimiz Felis için azami önem taşıyor. Zaten reklamverenin harcadığı her kuruşun hesabını verdiği/vermek istediği bugünlerde, bu gerçeği göz ardı ederek böylesi bir başarıya ulaşmak mümkün değil.

Mutlulukla gördüğüm şey şu ki; reklamveren ve ajanslar ödül bütçelerinde kesintiye gittikleri dönemlerde dahi “bu yıl yalnızca Felis’te olacağız” diyor ve bu örneklerin sayısı her geçen yıl artıyor. Ödül tartışması belki de hiçbir zaman son bulmayacak ama hem reklamverenlerin, hem de ajansların gönlünde bu işi uluslararası standartlarda, sektörün ihtiyaçları doğrultusunda yapabilen organizasyonlara her zaman yer ayrılacak.

MediaCat Genel Yayın Yönetmeni

Pelin Özkan

 

 

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 87. sayısında yayımlandı.