artwork

Yapı Kredi toplumsal cinsiyet eşitliğinde sınırları kaldırıyor

2 yıl önce

0

Özel hayatta olduğu gibi iş hayatında da herkesin eşit haklara sahip olmasını önemseyen Yapı Kredi, cinsiyet eşitliği konusunda yaptığı çalışmaları anlatıyor ve yönetim seviyesinde de kadın-erkek dengesini gözettiğini vurguluyor.

Sadece ülkemizin değil, dünyanın da her anlamda gelişmesi ve daha iyi bir yere dönüşmesinin yollarından biri, şüphesiz ki cinsiyet ayrımı yapmadan herkese eşit fırsatların sunulmasından geçiyor. Bu anlamda Yapı Kredi de herkese eşit haklar sunulmasını, kurumların en önemli görevlerinden biri olarak görüyor ve bu yaklaşımla ülkenin geleceğine yatırım yapıyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda atılan tüm adımları, özel sektör ve kamunun doğal bir sorumluluğu olarak görüyor.

Her alanda toplumsal cinsiyet eşitliğinin savunucusu olan Yapı Kredi, kadın çalışan oranında sektördeki öncülüğünü çok uzun yıllardır sürdürüyor. Kadın çalışan oranında sektör liderliğini 2021 yılında da %62,5 oranla devam ettirmesi de bunun bir göstergesi. Yapı Kredi’nin kadın istihdam oranını bir gelişmişlik göstergesi olarak kabul eden bakış açısının, kadın çalışan oranının yüksek olmasında çok büyük etkisi bulunuyor. Ayrıca ‘Eşitliğin önündeki en büyük engel, uygulamalarda eşitliği destekleyecek yaklaşım ve süreçlerin olmamasıdır’ yaklaşımıyla, tüm kadın çalışanlarını iş hayatlarında destekleyecek politikalar izliyor.

Bu kapsamda Yapı Kredi, kadın çalışanlarının çocuk sahibi olduktan sonra kariyerlerine devam edebilmeleri için iş yaşamı ve özel yaşam arasındaki dengeyi kurabilmelerini önemsiyor. Doğum sonrası kadınların işe dönüşünü destekleyen ‘Yeniden Biz Zirvesi’nin ana sponsoru olan banka, çalışanlarının işe dönüşlerini kolaylaştırmak adına çalışmalar yapıyor. Doğum izni sonrası, çalışanlarının tercihine bağlı olarak ek 6 ay ücretsiz izin ve evlerine yakın şubelerde çalışabilmeleri için tayin imkânı sunuyor. Yine Yapı Kredililer’in, anneliğin her aşamasında yararlanabilecekleri Avita Destek Hattı ve kurduğu özel iletişimler ile bu süreçte yanında oluyor. Doğum izninden dönen Yapı Kredililer’in, ihtiyaçları doğrultusunda koçluk görüşmeleri planlıyor. İş ile özel yaşam dengesi konusunda Yapı Kredililer’in aileleri ve çocuklarıyla katılabileceği etkinlikler düzenliyor. Pandemi öncesinde yüz yüze olarak organize edilen bu etkinlikler, çevrim içi ortamda da hız kesmeden devam ediyor.

Yapı Kredi, kadınların yönetimde temsillerini de önemsiyor

Kadınların yönetimde temsilleri de yine Yapı Kredi’nin öncelikli olarak odaklandığı alanların başında geliyor. Bu kapsamda banka, Columbia Üniversitesi’nde kadınların liderlik gelişimine destek olmak üzere hazırlanmış olan ‘Women Leadership Development Programı’na katıldı. Ayrıca, bankanın gelecekteki yöneticilerini geliştirmeyi hedefleyen “Liderlik Yolculuğum” programında yer alan yöneticilerin de kadın-erkek dengesi gözetiliyor. Eğitim ve yedekleme planlamaları gibi İnsan Kaynakları uygulamalarında da Yapı Kredi, kadın-erkek çalışan sayısının dengeli olması konusunda çok hassas çalışıyor. Çeşitlilik ve cinsiyet eşitliğine yönelik ‘Bilgide Eşitlik’, ‘Toplumda Eşitlik’, ‘İşte Eşitlik’, ‘Dilde Eşitlik’ ve ‘İnsan İnsana Eşittir’ başlıkları altında hazırlanan eğitim ve rehberlik programları, 2021 yılında tüm Yapı Kredi çalışanlarının ajandasına tanımlandı.

Bununla birlikte Yapı Kredi, 2016 yılında UN Global Compact ve BM Kadın Birimi ortaklığında oluşturulan kadınların ekonomik yaşamın içinde yer alabilmelerini sağlamak amacıyla güçlenmesini hedefleyen, özel sektörün en önemli küresel platformu Kadınların Güçlenmesi Prensipleri’ne (WEPs) imza attı. Öte yandan Yapı Kredi, UN Women’ın toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadınlara yönelik şiddetin engellenmesine yönelik hayata geçirdiği kampanyalarını destekliyor ve Koç Holding’in küresel Etki Liderleri arasında yer aldığı HeForShe hareketinin de destekçileri arasında yer alıyor.

Yapı Kredi’nin tüm bu çalışmaları, uluslararası kuruluşlar tarafından da takdirle karşılanıyor. Bu anlamda Yapı Kredi, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi’ne (GEI) girmeyi başardı.

Ayrıca Nouriel Roubini, Kübra Koldemir ve Paul Smith’in kaleme aldığı ve dünyanın önde gelen finans yayınlarından The Banker’da geçtiğimiz yıl yayınlanan “Gender equity needs more than anti-bias training” başlıklı makalede, toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki yaklaşımıyla Yapı Kredi örnek gösterildi. Makalede, Yapı Kredi’nin danışmanlık, rehberlik ve eğitim yoluyla, çalışanların özel hayatlarını desteklemek için Aile İçi Şiddetle Mücadele Politikası olduğuna dikkat çekildi. Yönetimin, sadece kadın çalışan sayısıyla ilgili olmadığı, aynı zamanda kadın liderlik pozisyonları için uzun vadede kadınlara yatırım yapmakla ilgili olduğu ifade edildi.

Önümüzdeki yıllarda da Yapı Kredi, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalığı artırmaya ve kadın istihdamı için tüm sektörlere örnek teşkil edecek çalışmalarına hız kesmeden devam edecek.

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 121. sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Daha İyi Bir Gelecek Platformu Kuruldu

Enerjisa Enerji ‘Daha İyi Bir Gelecek’ platformunu hayata geçirdi...