artwork

Yapı Kredi sürdürülebilirlik politikalarıyla topluma değer katıyor

4 yıl önce

0

Küresel sürdürülebilirlik anlayışı çerçevesinde tüm paydaşları ve gelecek kuşaklar için değer yaratmayı hedefleyen Yapı Kredi bu alanda pek çok çalışmaya imza atıyor. Doğal kaynakların korunması ve en verimli biçimde kullanılması konusunda büyük bir hassasiyet göstererek sektör ve ülke adına örnek teşkil eden adımlar atan Yapı Kredi, sürdürülebilirlik alanında durmaksızın çalışmaya devam ediyor.

Sürdürülebilirlik alanında tüm sektörlere örnek olacak birçok küresel sorumluluk üstlenen ve pek çok projeyi hayata geçiren Yapı Kredi, tüm faaliyetlerini insana ve doğaya duyduğu sorumluluk doğrultusunda gerçekleştiriyor.

Koç Topluluğu Çevre Kurulu’nun liderliğinde hareket ederek çevre, enerji ve sürdürülebilirlik ajandasını belirleyen Yapı Kredi, her yıl çevresel performansını ölçmek adına yıllık hedefler belirliyor ve yıl içinde gelinen aşamaların da düzenli olarak kontrolünü sağlıyor. Gelecek kuşaklara ve tüm paydaşlarına sürdürülebilir değer yaratma amacıyla sürdürülebilirlik vizyonunu tüm iş süreçlerine entegre eden Yapı Kredi, yine aynı amaçla Birleşmiş Milletler Sorumlu Bankacılık Prensipleri’nin kurucu imzacıları arasında yer aldı. Daha fazla enerji tasarrufu sağlama amacıyla, 2019 yılında genel müdürlük binalarında ve belli şubelerinde LED ışıklandırmalara geçen Yapı Kredi, bu sayede ışıklandırmada yaklaşık yüzde 70 daha fazla enerji tasarrufu sağladı ve bu alanda da örnek olmayı sürdürdü. Ayrıca Uluslararası Sera Gazı Raporlama Standardı (ISO 14064) çerçevesinde, 2011 yılından bu yana beş binasında sera gazı envanteri hesaplayıp yöneterek, küresel iklim değişikliğiyle mücadeleye de destek veriyor.

2019’da 34 milyon kağıt tasarrufu sağlandı
Dijital bankacılıktaki öncü yaklaşımlarıyla Yapı Kredi, “Hizmette Sınır Yoktur” diyerek yüksek kağıt kullanımı gerektiren pek çok hizmeti 2017 sonu itibarıyla dijital ortama taşıdı. Oldukça fazla kağıt ve müşteri imzası gerektiren süreçler, dijital onay ile hızlı bir yapıya ulaştı. Böylelikle 2019 yılında 34 milyon kağıt tasarrufu sağlanarak hem dünyaya hem de gelecek nesillere katkı sağlandı. Bu doğrultuda, operasyonel faaliyetlerinden kaynaklanan atık miktarını azaltmak için uzun yıllardır çalışanlarını özellikle kağıt atıklar konusunda bilgilendiren Yapı Kredi, müşterilerini de e-fatura kullanımına teşvik ederek daha az kağıt tüketimi sağlamayı hedefliyor. Tek kullanımlık plastiklerin oluşturduğu kirliliği önlemek amacıyla 2019 yılında sürdürülebilirlik hedeflerini belirleyen Yapı Kredi bu kapsamda, 2020 yılının sonuna kadar tüm iş birimlerinde tek kullanımlık plastik tüketimine son verme taahhüdü verdi ve 2020 yılı başında genel müdürlük binasında sıfır atık uygulamasına geçiş yaptı.

Atık geri dönüşüm projesi kapsamında sürdürdüğü uygulamalarla Yapı Kredi; 2019 yılında, ofislerindeki atık ayrıştırma kutularında 1.000 tondan fazla kağıt ve kağıt ambalaj, 12 tondan fazla plastik, 13 tondan fazla cam ve 35 tondan fazla metal atıkları toplayıp lisanslı toplama ayırma, geri dönüşüm ve bertaraf tesislerine gönderdi. Tüm bu çalışmaların sonucunda 199,5 ton karbondioksitin atmosfere salımı, 18.753 ağacın kesilmesi, 30.887 m3 suyun, 5.197.344 kWh enerjinin ve 42.585 litre ham petrolün boşa harcanması önlenerek daha sürdürülebilir bir dünya için yeni adımlar atılmış oldu.

Türkiye’nin biyolojik çeşitliliğinin korunmasına destek veriyor Paydaşlarıyla çevre konusunda büyük iş birlikleri içinde olan Yapı Kredi, bu kapsamda TEMA ile birlikte fidan dikimi projeleri gerçekleştirerek bugüne kadar ülkenin farklı bölgelerinde 186.000 fidanla doğal hayatı destekledi.

Türkiye’de biyolojik çeşitlilik konusunda farkındalık yaratmak ve ülkemizin sahip olduğu biyolojik çeşitliliği korumak amacıyla, Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın (WWF- Türkiye) ‘Türkiye’nin Canı Küçük Destek Programı’na da 2014 yılından bu yana destek veren Yapı Kredi, her yıl verdiği desteği bu yıl daha da artırarak programın ana sponsoru oldu. Bu doğrultuda Marka Konferansı’nın WWF Türkiye ile başlattığı ‘Plastik Avcıları İstanbul’ projesini desteklerken yine WWF’in önderliğindeki “Dünya Saati” hareketine de her yıl düzenli olarak katılıyor.

Doğal kaynakların korunması ve en verimli biçimde kullanılması hedefi doğrultusunda Yapı Kredi, ISO 14046 Doğrudan Su Ayak İzi Belgesi’ni alarak, Türkiye’de bu standarda sahip olan ilk finans kurumu oldu.

Yapı Kredi ayrıca, dünyanın en büyük çevresel raporlama platformu olan Londra merkezli Karbon Saydamlık Projesi (Carbon Disclosure Project-CDP) İklim Değişikliği Programı’na 2016 yılından bu yana, Su Programı’na ise 2018’den beri katılıyor. Bu yıl CDP Su Programı notunu B’den A-’ye çıkararak sektörde en yüksek notu alan banka olma unvanını kazanan Yapı Kredi, İklim Değişikliği Programı notunu da C-’den B’ye çıkararak sektörde en yüksek notu alan bankalar arasında yer aldı.
Yapı Kredi 2020 yılında yenilenebilir enerji projelerinin finansmanında kullanılacak beş yıl vadeli sürdürülebilirliği tüm iş süreçlerine entegre etti. 2020 yılında ise yenilenebilir enerji projelerinin finansmanında kullanılacak beş yıl vadeli 50 milyon ABD doları tutarındaki ilk yeşil tahvil ihracını gerçekleştirdi. İhraç edilen yeşil tahvil ile ‘Erişilebilir ve Temiz Enerji’ ile ‘İklim Eylemi Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na destek veriyor. Ayrıca Yapı Kredi, sürdürülebilirlik alanında gerçekleştirdiği tüm bu çalışmalarla, önde gelen küresel sürdürülebilirlik endekslerinden Londra merkezli FTSE4Good Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi ve BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde yer almaya hak kazanarak sürdürülebilirlik alanında gösterdiği yüksek performansını taçlandırdı.

 

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye 96. sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Daha İyi Bir Gelecek Platformu Kuruldu

Enerjisa Enerji ‘Daha İyi Bir Gelecek’ platformunu hayata geçirdi...