artwork

Yapı Kredi sürdürülebilir bir dünya için sınırları kaldırıyor!

3 yıl önce

0

Küresel çapta dünyanın içinden geçtiği pandemi süreci, tüm insanlığa bir kez daha gerçekten önemli ve ihtiyacımız olan gereksinimleri yeniden hatırlattı. Kaynakların doğru kullanılması ve korunması, mavi gezegenin geleceği daha önce hiç olmadığı kadar daha fazla konuşulmaya, tartışılmaya başlandı. Dünyamızın sınırlı kaynakları, maalesef her geçen gün daha da azalıyor. Kaynaklarımızın sınırları git gide daralıyor. Bu kaynakların gelecek kuşaklara aktarılması ve daha verimli kullanılması konusunda her bireyin kendi etki alanında önemli sorumlulukları bulunuyor. Sadece bireysel olarak değil kurumların da bu konuda gerçek anlamda yapması gereken çok şey bulunuyor. Tam da bu noktada, gezegenimizin ve tüm canlıların geleceği için sürdürülebilirlik kavramı ön plana çıkıyor. Sürdürülebilir bir dünya için çıkılan bu yolculukta, kurumların sorumlulukları ve vazifeleri oldukça önem kazanıyor. Şirketlerin toplumsal ve çevresel konuları büyük bir hassasiyetle ele alması gerekiyor.

Bankacılık ve finans sektörü, doğrudan ve dolaylı etkisi sebebiyle sürdürülebilirlik konularında üstleneceği misyon son derece önemli. Türkiye’nin en köklü finans kuruluşlarından biri olan Yapı Kredi, uzun süredir yürüttüğü iletişim çalışmalarında bu alana dikkat çekiyor. Tarihte iz bırakmak isteyen kurumların topluma faydalı olmaları gerektiğine inanan Yapı Kredi, sürdürülebilirliği tüm çalışmalarının tam kalbine koyuyor. Sürdürülebilir bir dünya için sınırları kaldırmak adına çalışıyor, doğal kaynakların korunması ve en verimli biçimde kullanılması konusunda da büyük bir hassasiyet gösteriyor. Bankacılık sektörü ve ülkemiz için örnek kurum kimliğini bu alanda da senelerdir başarıyla taşıyor. Büyük bir sorumluluk alarak sürdürülebilirlik konusunda geniş kesimlerde farkındalık yaratacak birçok çalışma yürütüyor. Daha fazla kişiye sürdürülebilirlik kavramını ulaştırmak için çok çeşitli iletişim kanalları kullanıyor. Pek çok noktaya değen, çok katmanlı geniş bir ekosistem olan sürdürülebilirlik alanında farkındalığın artması ve yapılması gerekenler konusunda ciddiyetinin kavranması için çalışıyor.

“Dünya Kadar” konsepti ile tüketim çılgınlığının karşısında duruyor

Tüm müşterilerini, örnek bir duruş ve büyük bir cesaretle sadeleşmeye davet eden Yapı Kredi, Türkiye’nin lider kredi kartı platformu Yapı Kredi World’le, tüketim alışkanlıklarında sadeleşmeden müziğe, pek çok alanda farkındalık yaratmak amacıyla “Dünya Kadar” çatısı altında video seriyi hayata geçirdi. Ticari kaygıları bir kenara bırakarak dürtüsel tüketimin önüne geçmek ve bu konuda bir bilinç uyandırmak amacıyla YouTube üzerinden “Dünya Kadar Sade” serisini başlatan banka, Belçim Bilgin’in moderatörlüğünde, alanında uzman konukları ağırlıyor. “Dünya Kadar Sade” video serisinde; ‘Evde sadeleşme hayatımızı nasıl etkiler?’, ‘Zamanı sadeleştirmek mümkün mü?’, ‘Akıllı alışveriş nasıl yapılır?’, ‘Takıntılı ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları nasıl önlenebilir?’ gibi sorulara odaklanılıyor. Yapı Kredi, “Dünya Kadar Sade” projesiyle bir bankadan pek de beklenmeyecek bir yaklaşımla tüketim çılgınlığına karşı duruyor. Bu seriyle herkesi, zihinsel ve fiziksel her türlü tüketim alışkanlıklarını yeniden gözden geçirmesi yönünde teşvik ediyor. “Dünya Kadar Sade” serisi önümüzdeki dönemde ikinci sezonunda yepyeni bölümleriyle devam edecek. “Dünya Kadar Müzik” çatısı altında çevrim içi konserlerine devam eden banka, Beykoz Kundura iş birliğiyle hazırlanan “Dünya Kadar Atölye” serisinde ise nefes egzersizinden permakültüre, ilişki dinamiklerinden Feng Shui’ye, çocuklar için yogadan sinemaya kadar birbirinden renkli ve farklı konuları izleyiciyle buluşturuyor. 

Her kanaldan sürdürülebilirliği anlatıyor

Yapı Kredi’nin yeni podcast kanalı “Sürdürülebilirliği Konuşalım” ise dinamik ve kolay anlaşılır bir anlatım tarzıyla hayatın içinden sürdürülebilirlik ipuçlarını dinleyicilerle buluşturuyor. Her hafta yayınlanan programlarla; iş dünyasından KOBİ’lere, girişimcilerden üniversite öğrencilerine, son tüketiciden beyaz yakalı profesyonellere kadar çok geniş bir kitleye sürdürülebilirlik konusunda fayda sağlayacak bilgiler paylaşılıyor. Sürdürülebilirlik konusunda eğlenceli ve faydalı içerikler sunmayı amaçlayan podcast kanalı; Spotify, Apple Podcasts ve Google Podcasts platformlarından dinlenebiliyor.

YouTube ve Facebook üzerinden canlı olarak yayınlanan “Sürdürülebilirlik Sohbetleri” serisinde, Yekta Kopan’ın moderatörlüğünde sürdürülebilirliğin önemi ve sürdürülebilir kalkınmanın yarattığı dönüşüm uzman konuklarla birlikte dinleyenlerin de dahil olduğu keyifli sohbetle mercek altına alınıyor. Canlı olarak yayınlanan programlara “Sürdürülebilirliği Konuşalım” podcast kanalında da ulaşılabiliyor. 

Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda atılan adımlar herkesin sorumluluğu 

Cinsiyet eşitliği konusunda tarihsel olarak uzun yıllardır önemli çalışmalara imza atan Yapı Kredi, 2021 Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi’ne (GEI) Türkiye’den girebilen 5 şirket arasında yerini aldı. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin savunucusu olarak, kadın çalışan oranında sektörde öncülüğünü çok uzun yıllardır sürdüren banka ‘Eşitliğin önündeki en büyük engel, uygulamalarda eşitliği destekleyecek yaklaşım ve süreçlerin olmamasıdır’ bakış açısı ile hareket ediyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda atılan adımları, özel sektör ve kamunun doğal bir sorumluluğu olarak gören Yapı Kredi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin toplumda ve iş dünyasında sağlanması ile birlikte kalkınmanın da daha hızlı gerçekleşeceğine inanıyor. 2016 yılında UN Global Compact ve BM Kadın Birimi ortaklığında oluşturulan kadınların ekonomik yaşamın içinde yer alabilmelerini sağlamak amacıyla güçlenmesini hedefleyen özel sektörün en önemli küresel platformu Kadınların Güçlenmesi Prensipleri’ne (WEPs) imza atan banka ana hissedarı Koç Holding’in küresel Etki Liderleri arasında yer aldığı HeForShe hareketini de destekliyor. Ayrıca, UN Women’ın, kadına yönelik şiddetle mücadeleye dikkat çektiği ‘16 Günlük Aktivizm’ kampanyalarının da katılımcıları arasında bulunan banka 2019 yılında Aile İçi Şiddetle Mücadele Politikasını hayata geçirerek çalışanları ve yakınlarına danışma, yönlendirme, eğitim ve destek hizmetleri sunan mekanizmaları hayata geçirdi. Ayrıca, pandemi döneminde de bu alandaki çalışmalarını sürdüren banka Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) liderliğinde, Dünya Bankası teknik desteği ile hayata geçen Fırsat Eşitliği Modeli (FEM) sertifikasını, dijital olarak gerçekleşen bağımsız denetimden geçerek alan ilk şirket olarak toplumsal cinsiyet eşitliği alanında sınırları kaldırmaya devam ediyor. 

Sürdürülebilirlik politikalarıyla ortak değer yaratıyor

Sürdürülebilirlik konusunu sadece iletişim kanallarında değil tüm faaliyetlerinde merkeze koyan Yapı Kredi, her alanda topluma değer katmak için çalışıyor. Bunu yaparken de çalışanlarından başlayarak, tüm paydaşlarını odağına alıyor. Doğal kaynakları gelecek kuşaklara da aktarabilmek için en verimli biçimde kullanılması konusunda sorumluluk alan ve tüm paydaşlarının sürdürülebilirlik yolculuklarında destek veren Yapı Kredi, sürdürülebilirlik stratejisini ortak değer yaratmaya dayandırıyor ve insanı odağa alan bir felsefenin izinden yürüyor. Yapı Kredi attığı tüm adımların temelinde bu vizyonla hareket ederken, kurulduğu ilk günden bu yana amacını sadece faaliyet gösterdiği alanda değil, toplumsal gelişim için katkı yapmak olarak belirliyor. Her alanda ‘sınır tanımayan’ bir kurum olarak sorumluluktan geri durmayan Yapı Kredi sürdürülebilirlik alanında ekolojik, ekonomik ve toplumsal boyutları bir arada barındıran bütünsel bir yaklaşımı benimsiyor. Sadece sürdürülebilir bir çevre konusunda değil; sürdürülebilir finans, finansal kapsayıcılık, topluma ve insana hizmet, iklim bağlantılı risklerin yönetilmesi konusunda da oldukça gelişmiş bir stratejisi ve çok katmanlı çalışma planları bulunuyor.

Finans sektörünün doğrudan ve iş dünyasına sağladığı finansmanlardan ötürü dolaylı etkisiyle birlikte hayata geçirdiği çalışmalarla geniş bir alana etki ediyor. Finans sektörü sahip olduğu dönüştürücü güçle sürdürülebilirlik konularında önemli bir misyon üstleniyor. 2011 yılında ilkini yayımladığı sürdürülebilirlik raporuyla sürdürülebilirlik yolculuğuna resmi olarak başlayan Yapı Kredi, Birleşmiş Milletler Sorumlu Bankacılık Prensipleri, Global Compact Türkiye Sürdürülebilir Finansman Bildirgesi, Kadının Güçlenmesi Prensipleri ve İş Dünyası Aile İçi Şiddete Karşı Projesi gibi pek çok ulusal ve uluslararası girişimin içinde yer alıyor. Ayrıca Yapı Kredi çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim (ESG) alanında gösterdiği yüksek performansla yalnızca Borsa İstanbul’da işlem gören ve kurumsal sürdürülebilirlik performansları üst seviyede olan şirketlerin yer alabildiği BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde bulunuyor. Sorumlu yatırım yapmaya önem veren kurumların kaynak olarak aldıkları dünya çapında önemli endeks serilerinden biri olan FTSE4Good Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi’nde de yer alan şirketlerden biri olan Yapı Kredi bu alanda sektöre yol göstermeye devam ediyor. 

Ocak 2021 itibarıyla tüm dünyada TCFD (Task Force on Climate-related Financial Disclosures) tavsiyelerini destekleyen şirketler arasında yer alan Yapı Kredi, hem operasyonel hem de kredilendirme faaliyetlerinden kaynaklanan çevresel ve sosyal etkilerini etkin bir şekilde yönetiyor. Genel müdürlük ve yurt içi iştirak binalarında ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi’ni uygularken her yıl operasyonel faaliyetlerinden kaynaklanan sera gazı salımlarını ISO 14064 sertifikası ile uyumlu bir şekilde hesaplayarak raporluyor. Yüksek karbonlu enerji kaynağından düşük karbonlu enerji kaynaklarına geçişi hızlandırmak için geliştirdiği ürün ve hizmetlerle enerji verimliliği, yenilenebilir enerji ve diğer düşük karbonlu enerji kaynaklarını destekleyen Yapı Kredi yeşil tahvil, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği kredileri, kadın girişimci ve tarım kredileri gibi pek çok ürün ve hizmetlerle sürdürülebilir kalkınma sorunlarına finansal çözümler sunuyor.

Senin için
Tümünü göster
IKEA’dan geri dönüştürülebilir koleksiyon

IKEA eski çalışanlarının üniformalarından VÄXELBRUK isimli koleksiyon üretti...