artwork

Yapı Kredi Kültür Sanat ile Beyoğlu sanat ile yeniden kucaklaştı

6 yıl önce

0

Eylül ayında yeniden sanatseverlerle buluşan Yapı Kredi Kültür Sanat, İstiklal Caddesi’nin son dönemde yaşadığı durgunluğa karşı yepyeni bir umut ışığı olmak üzere caddeye kollarını açtı.

Yapı Kredi Kültür Sanat ile Beyoğlu sanat ile yeniden kucaklaştı

Bir süredir İstiklal Caddesi’nin durgunluğu ve değişen çehresinden bahsediliyordu. Fısıltı halinde dolaşan “Ben artık Taksim’e gitmiyorum” cümlesi; pek çok mekanın kapanması ya da el değiştirmesiyle, tramvayın nostaljik ve bir o kadar romantik gücünün de yok edilmesiyle beraber yüksek sesle söylenmeye başlanmıştı.

Yapı Kredi Kültür Sanat ile Beyoğlu sanat ile yeniden kucaklaştı

Ama Eylül ayında bu mutsuzluğu yüzlerimizden silecek bir gelişme oldu; Beyoğlu’nun naif binası yenilenmiş bir şekilde geri döndü. Biz de bu ay ajans ya da marka dünyasını ziyaret etmek yerine; duyduğumuzda heyecanımıza engel olamadığımız Yapı Kredi Kültür Sanatı ziyaret ettik. Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık Genel Müdür Yardımcısı Veysel Uğurlu bize hem binayı hem de binanın açılışına eşlik eden Sarmal sergisinin detaylarını uzun uzun anlattı.

İstiklal Caddesi’nde konumlanan ve uzun süredir kültür-sanat eserleriyle ve yayınlarıyla buluşma noktası olan Yapı Kredi Kültür Sanat’ın Beyoğlu’ndaki binası bir süredir renovasyon sürecindeydi. Özellikle kültür ve sanat düşkünü insanlar için bu durum biraz da merak konusu haline gelmişti. Sanatı geniş kitlelere yayıp sevdirmek vizyonuyla yıllardır şehrin en merkezi bölgesinde konumlanan bina, uzun süren çalışmalar ve projeler sonunda, 13 Eylül’de sanatseverlerle yeniden buluştu. 1964 yılından beri var olan Yapı Kredi Kültür Sanat, Yapı Kredi’nin kurucusu Kazım Taşkent’in de sözlerinde sıklıkla yer verdiği gibi kültür ve sanatın bankası olarak sadece bir caddeyi değil koca kenti kucaklayacak kadar yenilenmişti.

Yapı Kredi Kültür Sanat ile Beyoğlu sanat ile yeniden kucaklaştı

Kurucu Kazım Taşkent’e saygı köşesi…

Teğet Mimarlık’la beraber yürütülen yenileme çalışmaları kapsamında bina çağdaş bir anlayışla yeniden planlanmış. Yeni binada; kitabevi, kütüphane, müze, sergi ve etkinlik alanlarına ayrı ayrı yer veriliyor. Sergi alanları daha önceye göre hemen hemen iki katı büyüklüğüne çıkarılmış. Özellikle banka şubesinin yapıdan çıkarılarak yerine kitabevinin koyulması dikkat çeken bir detay olmuş. Yapı Kredi Yayınları’nın tüm kitaplarının bulunduğu yüksek tavanlı, son derece şık kitabevinin asma katında bir okuma bölümü de bulunuyor.

Ayrıca çocuklar da unutulmamış. Çocuk kitaplarının bulunduğu ve çocuklara özel etkinliklerin yapılabileceği bir yer ayrılmış. Bu sayede bina başlı başına bir kültür merkezi haline gelmiş.

Yapı Kredi Kültür Sanat ile Beyoğlu sanat ile yeniden kucaklaştı

Çocuklar için ayrı bir kitap dünyası yaratılmış.

Binanın her yerinin müze gibi olduğunu söylesek pek de yanlış olmaz. Zira ilk kata geldiğimizde Yapı Kredi koleksiyonunda yer alan sikkelerin sergilendiği bir alan, ikinci ve üçüncü katlarda başka bir sergi alanı ve dördüncü katta meydanı ve gösterilen belgeselleri izleyebileceğiniz oldukça büyük bir salon bulunuyor. Beşinci katta ise kitapseverlerin büyülenebileceği ve hatta içinde kaybolmak isteyeceği bir kütüphane yer alıyor. Kütüphaneden 4.000’i nadir eser olmak üzere yaklaşık 80.000 esere erişilebiliyor. Kütüphaneye üyelik yoluyla herkes giriş yapabiliyor. Son iki katta ise tüm bu çalışmaların mutfağı olan ofisler yer alıyor. Bu bölümde yaklaşık 70 kişi çalışıyor.

Açılış Sarmal Sergisi ile…

Binanın 13 Eylül’deki açılışına Sarmal isimli sergi eşlik ediyor. Küratörlüğünü Dr. Necmi Sönmez’in üstlendiği “Sarmal”, Yapı Kredi’nin koruyucu koleksiyonerlik anlayışını ve kültür sanat birikimini yansıtıyor. Tamamı Yapı Kredi Koleksiyonu’ndan oluşan sergideki toplam 403 parça; sikke, heykel, resim, fotoğraf, video art gibi farklı eserlerden oluşuyor.

 

Akdeniz heykeli İstiklal’i kucaklıyor

Binada dikkatleri ilk çeken hiç şüphesiz İlhan Koman’ın Akdeniz heykeli… Binanın yenilenmesindeki temel anlayışlardan biri olan İstiklal’i kucaklama fikri, mimari açıdan da desteklenince İlhan Koman’ın bu eşsiz eserinin de yer alması kaçınılmaz olmuş.

Yapı Kredi Kültür Sanat ile Beyoğlu sanat ile yeniden kucaklaştı

Akdeniz Heykeli… İlhan Koman’ın ünlü heykeli İstiklal’i kucaklıyor.

Banka koleksiyonunda 55 bin tane sikke, 1300’e yakın resim mevcut. “Kâzım Taşkent tarafından sanatsal değerleri koruma amaçlı olarak başlatılan koleksiyon zaman içinde gelişti ve zenginleşti. Açılış sergisiyle birlikte bu koleksiyonun nitelikli ve özgün parçalarını toplumla paylaşmayı amaçladık” diyor Veysel Uğurlu.

Yapı Kredi Kültür Sanat ile Beyoğlu sanat ile yeniden kucaklaştı

Selahattin Giz’in konularıyla Murat Germen’in yaptığı çağdaş yorum… Selahattin Giz’in 30 binden fazla fotoğrafı bankanın koleksiyonunda bulunuyor.

Sergi 12 bölümden oluşuyor ve duvarlara yerleştirilen ekranlarda farklı yazarlar kendi tarzlarında bu bölümleri anlatıyorlar. Serginin ilk bölümü olan “Karşı Karşıya”da Hacivat ve Karagöz karşılıklı duvarlardan ziyaretçileri selamlıyor.

Yapı Kredi Kültür Sanat ile Beyoğlu sanat ile yeniden kucaklaştı

Karşı Karşıya… Serginin girişince misafirleri Hacivat ve Karagöz karşılıyor.

Girişte başlayıp sergi boyunca adımlarınıza eşlik eden bir başka eser ise Lale Delibaş’ın yer heykeli. Daha da ilerledikçe sikke koleksiyonlarından resimlere, heykelden fotoğraflara kadar çeşitlenen eserlerle tarih adeta gözlerinizin önüne seriliyor. En dikkat çekici detaylardan biri de gazeteci Selahattin Giz’in çektiği 30-40 bin adet fotoğraftan örnekler… Özellikle görülmesini tavsiye edebileceğimiz bir diğer koleksiyon ise ressam İbrahim Safi’ye ait olan ve Türk Sanat Musikisi’nin üstatlarının resmedildiği “Hayali ve Gerçek Portreler”. İlhan Koman’ın Akdeniz heykeli kollarını sadece İstiklal’e değil, Yapı Kredi tarafından Şadi Çalık’a Cumhuriyetimizin 50. yılına özel yaptırılan ve binanın dışında, meydanda bulunan heykele doğru da açıyor. Sadi Öziş, İlhan Koman ve Şadi Çalık’ın kurduğu Kare Metal Atölyesi’nde Sadi Öziş’in inşaat demiri ve fındık eleğinden yaptığı sandalye tasarımlar ise serginin bir başka bölümünü oluşturuyor.

Serginin ilerleyen bölümlerinden biri olan yüksekliği 9 metre olan Loca adlı salonda ise Gülsüm Karamustafa’nın videoart eseri mevcut. Bir dönem sinemalarda maç yayını yapabilmek adına yurt dışından getirilen yönetmen Antonio Piazza maçlardan kalan zamanda İstanbul, İzmir, Edirne gibi farklı şehirlerden manzaraları da çekince burada değerli bir kaynak oluşturmuş. Gülsüm Karamustafa da bu görüntüleri derlemiş. Bu salon ilerleyen dönemde de çeşitli etkinliklere, tiyatro ve film gösterimlerine de ev sahipliği yapacak.

 

Yazı tura… Bankanın koleksiyonunda farklı dönemlere ait 55 bin adet sikke bulunuyor.
Yapı Kredi Kültür Sanat ile Beyoğlu sanat ile yeniden kucaklaştı

Estergon Kalesi orijinal sancağı

Yer heykeli… Gözünüz yerde olsun. Sizi takip eden bir heykel var.

Yapı Kredi Kültür Sanat ile Beyoğlu sanat ile yeniden kucaklaştı

Yapı Kredi Kültür Sanat ile Beyoğlu sanat ile yeniden kucaklaştı

Kütüphane’de sergilenen eserler.. Cihannüma ve Osmanlı kıyafet kurallarının yer aldığı kitap 4 bin nadir eserden yalnızca ikisi.

Art walk yapmayı seviyorsanız, kendinize şehrin karmaşasının içinde ama aynı zamanda uzağında bir yer arıyorsanız, birbirinden farklı sanat eserleri görmek ya da sadece kitaplarla hasret gidermek istiyorsanız, yenilenen Yapı Kredi Kültür Sanat’ı mutlaka ziyaret etmelisiniz. Ücretsiz olarak ziyaret edebileceğiniz gün ve saatler ise şu şekilde:

Pazartesi – Cuma: 10.00 – 19.00

Cumartesi: 10.00 – 19.00

Pazar: 13.00 – 19.00

 

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye Ekim 2017 sayısında yayımlandı.