artwork

Yapay zeka için ahlaki kodlar neden gerekli?

6 yıl önce

0

Mediacom’dan Justin Cross’a göre, Web Summit’in de içinde bulunduğu birçok teknoloji konferansı, harika bir dünya görüşüne odaklanmış durumda.

Teknoloji konferanslarının odaklandığı bir nokta var: Sıradanın sıra dışı hale geldiği, AI yönetiminde bir gelecek…

Web Summit’te gerçekleştirilen birçok tartışma, AI için regülasyon gerekliliğine;  veriye ve programatiğe karşı tedirgin edici derecedeki önyargıya odaklandı. Hem Elon Musk hem de Stephen Hawking, yapay zekanın insanlığın sonunu getirebileceği yönündeki endişeler hakkında konuştu. Facebook ve Google’ın kullandığı algoritmalar ve bunların sahte haberler ve politik sonuçlar üzerindeki etkisine ilişkin artan bir endişe var.

Yine de, yapay zekaya düzenleme getirme konusu hassas ve karmaşık bir konu. Düzenleme dendiği zaman insanların akıllarına kısıtlamalar geliyor.

Elektrik ve internetin icat edildiği ilk zamanlarda, onların günümüz dünyasında nasıl kullanılacağını anlamanın hiçbir yolu yoktu. Yapay zekanın da, olumlu anlamda, hayatlarımıza ve gezegenimize yapacağı etkilerin potansiyeli de sınırsız. Gelişmelerin bir cinnet hali yaratmasına izin veremeyiz ve ortak akıl da şirketlerin, gözetim altında olması gereken kanunlar içinde çalışmasına izin verilmesini sağlamalı.

Bunun yanında, son zamanlardaki ilerlemeler, yapay zekanın ahlaki kodları olması gerekliliğini de açıkça ortaya koydu. Mesela otonom bir araç, bir çocuğu öldürmek ile üstüne gelen bir araca ya da bir ağaca çarpma gibi seçenekler arasında hızlı bir karar verebilmeli. Her çözüm de, ölümle sonuçlanması gereken bir problemle beraber geliyor.

Yapay zeka için ahlaki kodlar neden gerekli?

Ahlaklılığın sorgulanması da, Bryan Johnson’ın yeni şirketi Kernel hakkındaki tutkusunu anlattığı bir etkinlikte oldu. Kernel’in birinci amacı, nörolojik hastalıkların teşhis ve tedavisi için yeni ve farklı yollar sunacak bir teknoloji geliştirmek.

Sonrasında, bilişsel gelişime yönelik uygulamalar yaratmak üzere beynin karmaşık işleyişini yorumlayacaklar.

Johnson ayrıca insanın, teknolojik ilerleme yoluyla gelecek “değişim kasırgası” için hazırlıklı olmak adına, kendi evriminin kontrolünü eline alması gerektiğini de belirtti. Johnson’ın öngörüleri, kendi şirketi tarafından geliştirilen bilişsel arayüz yoluyla özel blockchain içine kendi duygularını, sırlarını ve hayalgüçlerini indiren insanlara da yönelik.

Bu tür bilişsel arayüzlerle bilincimizi genişletme, anıları silme ve kendimizi daha güçlü ve sağlam kılabilme yeteneğine sahip olmak insanlığın sadece kendi evriminin kontrolünü eline almasını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda bazı aşırı sonuçlar da doğurur.

Aklıma gelen ilk soru, ahlakın onun geleceğinde nasıl bir rolü olacağı. Kernel’in geleceği, sahip olunanlar ve olunmayanlar arasında halihazırda var olan boşluğa nasıl etki edecek?

Justin Cross    

Mediacom Blink Innovation Başkanı