artwork

Vikingler Mozarella sever miydi?

12 yıl önce

0

Ben severim. Mozarella’nın vatanı İtalya’daki Frascati kasabasının adı ile anılan Frascati Kılavuzu’nu inceledikten sonra daha da sevdim. Hatta sonrasında Vikingler’in vatanı Norveç’in başkenti Oslo’nun adıyla anılan Oslo Kılavuzu’na da baktıktan sonra Vikingler’e olan sempatim de arttı. Neden mi? Aşağıda anlattım.

Frascati Kılavuzu 50 yıl önce OECD (Organisation of Economic Co-operation and Development) tarafından yapılmış bir çalışmanın sonucu. Bu çalışma, araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) çalışmalarının istatistiksel takibini yapmak amaçlı başlamış. Daha sonra genişletilen çalışmalar ile kılavuz haline gelmiş ve Frascati Ailesi adıyla anılan bir üçleme olarak; Frascati (Ar-Ge), Oslo (İnovasyon) ve Canberra (İnsan Kaynakları) Kılavuzları ortaya çıkmış. Bunlar hali hazırda Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği tarafından kabul görmüş ve uygulamada dikkate alınan kılavuzlar. Peki bundan bize ne?

Bizi ilgilendiren kısmı şu; Frascati ve Oslo Kılavuzları uluslararası anlamda nelerin “araştırma-geliştirme” ve “ticarileştirilebilir yenilik” yani inovasyon olduğuna ilişkin açıklamaları içeriyor. Bu kaynaklar, Türkiye’deki Ar-Ge faaliyetlerinin teşviki ile ilgili düzenlemelerin yapılması esnasında da dikkate alındı. Ancak her konuda değil. İşte bu noktada “iletişim, reklamcılık ve pazarlama” sektörünü ilgilendiren konuya geliyoruz. Zira, Oslo Kılavuzu’nda açık olarak yeni “pazarlama” uygulamalarının şirketlerin performanslarında merkezi bir rol oynadığından, yeni ürünlerin piyasa konumlandırmaları için yapılan çalışmalardan, tüketici ile olan “iletişim” in talebe bağlı yaratıcılıkla ürün ve süreçlere olan geliştirici etkilerinden bahsediliyor.

Yenilikçi pazarlama teşviki

Ticarileştirilebilir yenilikçi pazarlama yöntemini de; ürün tasarımı (design) veya ambalajlaması (packaging), ürün konumlandırması (placement), ürün tanıtımı (promotion) veya fiyatlandırmasına (pricing) ilişkin yapılan dikkate değer ve yenilikçi çalışmalar olarak tanımlıyor. Yeniliklerin amacı da şüphesiz yeni pazarların oluşması, ürünlerin yeniden konumlandırılması ve doğal sonuç olarak da ürün satışlarının artırılması.

Sonuç olarak bu konular aslında uluslararası arenada kabul görmüş teşvik edilebilir nitelikte “yenilik” içeren ve arkasında bir “araştırma ve geliştirme” çalışması yatan değerli çalışmalar.

Türkiye’deki teşvik uygulamalarında ise maalesef bu kadar geniş bir yelpazede tanım henüz yapılmıyor ve mevcut yasal düzenlemelerde ticarileştirilebilir yenilikçi pazarlama yöntemleri teşvik ve desteklere konu edilmiyor.

Yürürlükteki Ar-Ge ve Teknokent mevzuatları kapsamında üründe yenilik ve ürün, süreç geliştirme ve yazılım geliştirme faaliyetlerine teşvik ve destek sağlanmaktadır. Kanunda sayılan şartları taşıyan yer ve faaliyet konularında iş yapan şirketler elde ettikleri kazançları ile ilgili Kurumlar Vergisi istisnası, Ar-Ge indirimi, çalışanları ile ilgili Gelir Vergisi istisnası ve sigorta prim desteği ve aynı zamanda KDV istisnasından yararlanabiliyorlar. Ama maalesef yukarıda yaptığım tanımlamada faaliyet gösteren sektördeki şirketler bu avantajlardan yararlanamıyorlar.

Yaşasın yaratıcılık

Ürün, süreç ve yazılım geliştirmenin önemi şüphesiz ama yaratıcılık olabildiği her yerde teşvik edilmeli ki yaratacağı ekonomik potansiyelin önü daha da açılsın ve pozitif aritmetik büyümeye etkisi olabilsin.

Bu çerçevede yukarıda bahsettiğim konuda mevzuat düzenlemelerinin uzak olmamasını dilerim.

Büyüme hızında dünya ikincisi olan ülkemizde bu büyümeyi sürdürülebilir kılmak için aslında hep bir ağızdan; “Yaşasın Yaratıcılık-Her Nerde Oluyorsa!” dememiz gerektiğini düşünüyorum.

Murat Çolakoğlu
PwC Türkiye Şirket Ortağı
Eğlence ve Medya Sektör Lideri

——————————————————————————

Murat Çolakoğlu kimdir?
1993 senesinde İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden mezun olan Murat Çolakoğlu, öğrenimine devam ederken çalıştığı Dünya Gazetesi’nden sonra profesyonel iş hayatına 1 Ağustos 1993′de PwC Türkiye’de başladı. Çalışma hayatı boyunca PwC’de çeşitli seviyelerde sorumluluklar aldıktan sonra 2006 senesinde Şirket ortaklığına kabul edildi. Halen bu görevine devam etmekte olan Çolakoğlu, yerli ve yabancı şirketlere ve yatırımcılara vergi danışmanlığı yapmaktadır. Uzmanlık alanı Eğlence ve Medya Sektörü ve yanısıra Enerji Sektörüdür.

 

 

  • Bu yazı Campaign Türkiye’nin Mayıs sayısında yayınlanmıştır.