Site icon Campaign Türkiye

Vero reklamcılara ne vaat ediyor?

Son günlerde Facebook veya Instagram’a girdiyseniz, muhtemelen siz de arkadaşlarınızın paylaşımları arasında Vero isimli bir uygulama görmüşsünüzdür. Peki Vero nedir, ne işe yarar, hatta daha da önemlisi, stratejimizi hazırladık mı?

Yoksa siz hâlâ “Vero içerik stratejimiz hakkında” başlıklı bir e-posta almadınız mı? Endişelenmeyin, o günler yakın.

Vero, her yönüyle kullanıcı dostu olduğunu söyleyen bir sosyal ağ uygulaması.

İyi de nedir bu Vero?

Uygulamanın tam ismi “Vero – True social”. Kelime, İtalyancada “gerçek” anlamına geliyor. Kullanıcıların kendilerini tam olarak, istedikleri şekilde yansıtabilmelerini amaçlıyor. Güzel bir manifesto hazırlamışlar, son yılların popüler (ve Türkçeleştirmeye çalışanlara soğuk terler döktüren) kavramlarından “otantisite” üzerine gitmişler. Diyorlar ki, insanlar iletişim kurmaya doğal olarak ihtiyaç duyarlar, bu nedenle son 10 yılda sosyal medya platformları hayatımızda ciddi yer almaya başladı. Ne var ki bu platformlar, kullanıcılarına fayda sağlamak yerine kendi çıkarlarına odaklandılar, bizler de her zamankinden daha yalnız kaldık.

Uygulama, içeriklerimizi herkesle değil, sadece istediğimiz kişilerle paylaştığımızda daha samimi olacağımızı öne sürüyor.

“İnsanlar sosyal medyada paylaşmak için yaşıyor, samimiyet kalmadı bir kere” diyenlerin duygularına oynayan böyle bir girişin ardından Vero, kullanıcılarına bazı vaatlerde bulunuyor. Burada kullanıcılar, içeriklerini herkesle değil, sadece seçtikleri kişilerle paylaşacaklar. “Gerçek hayatımızda da her şeyi herkesle paylaşmıyoruz, o halde sosyal medyada da seçici davranmalıyız” rasyonelinden yola çıkılmış. Diğer sosyal ağların aksine, kullanıcı verilerini üçüncü partilere satmak için toplamayacağını söylüyor. Çünkü gelir modeli reklama dayanmıyor.

Yanlış okumadınız. Aşağıdaki videoda göreceğiniz üzere, uygulamanın reklam temelli bir gelir modeli yok.

Ne demek reklam yok?

Vero, üyelik temelli bir gelir modeli oluşturmuş. Müşterilerinin reklamcılar değil, kullanıcılar olduğunu söylüyor. İlk 1 milyon kullanıcılarından üyelik ücreti almayacağını, daha sonra gelenlerden cüzi bir yıllık ücret alacağını belirtmiş.


Belki videoda dikkatinizi çekmiştir, uygulamadan çıkmadan alışveriş yapabileceğiniz söyleniyor, bu yolla reklamcılara minik bir açık kapı bırakıyor gibi görünüyor. Ayrıca herkesin aklına gelmiştir, influencer’lar daha ölmedi!

Vero çağı başlıyor mu?

Vero 2016’da Ayman Hariri tarafından kurulmuş. Hariri ismi iki yerden tanıdık geliyor olabilir: Kendisi suikast sonucu hayatını kaybetmiş eski Lübnan Başbakanı Refik el-Hariri’nin dört oğlundan biri. Ayman Hariri, aynı zamanda Oger Telecom üzerinden Türk Telekom’un hissedarları arasına girmiş ve Forbes’a göre 1.33 milyar dolar servete sahip.

Bu bağlamda, uygulamanın arkasında sağlam bir sermaye olduğunu, en azından birkaç gündür her yerde karşımıza çıktığı için kısa sürede popülerleşeceğini düşünebiliriz. Ancak şu anda uygulama bazı teknik sorunlar yaşıyor gibi görünüyor. Kullanıcılar sistemin çöktüğünden, uygulamaya giremediklerinden, basit işlemlerin çok yavaş yapıldığından yakınıyorlar.

Düzeltmeler yapılabilir, kullanıcılar şöyle bir bakıp kaçmazsa Vero, sosyal medya devleriyle yarışacak konuma yükselebilir. Şimdi bizim merak ettiğimiz konu, “Dünyanın ilk Vero projesi” cümlesini ilk kimden duyacağımız.

Exit mobile version